Троянски кон в ЕС? Проблемът с руското влияние у нас

Марк Галеоти с коментар по темата пред Bloomberg TV Bulgaria
11 сеп 2017 17:15,
455

Проблемът с руското влияние в България от една страна се крие в това, че държавните институции остават относително слаби, което означава, че Москва има възможност да създава връзки и да прониква в страната. На второ място, самите българи имат голям афинитет към Русия в исторически, културен, езиков план.

Това каза за "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев старши анализаторът в Европейския съвет за външна политика Марк Галеоти. Той е автор на доклада "Контролиран хаос: Как Русия управлява своята политическа война в Европа", според който България е най-податливата на руско влияние страна в ЕС.

"Де факто Русия иска да има в лицето на България своя троянски кон в Европейския съюз", посочи събеседникът в предаването.

"Дори само ако се разхождате по улиците в София, ще ви направят впечатление многото улици с имена на руски царски генерали, многото руски бизнес. Много руснаци избират и България за почивка", добави той.

Как в доклада си Галеоти е стигнал до извода за изключително голямата уязвимост на България на руско влияние?

"На първо място, чрез разговори с хора в Москва. Разговарях с хора от руските служби. Всички те се оплакват от разширяването на НАТО на изток. Но когато става въпрос за България, те виждат възможност. Възможност България да бъде троянски кон както в Северноатлантическия алианс, така и в ЕС", каза още Галеоти.

"Повечето българи са патриоти. Но трябва да разберем какво означава това понятие. За някои това значи да са против Русия и да гледат на Запад. За други това пък се изразява в изграждането на своеобразен среден път, мост между Европа и Русия. Именно те могат да бъдат податливи на руските усилия", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


455
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
378
3
 
9
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Ако Западът не положи усилия за задържане на България в зоната си на влияние, под формата на преки инвестиции в производства, образование, технологии, развойна дейност, политически натиск за функционираща независима съдебна система и свободни медии, а вместо това се задоволи с продължаване на европейските хранилки за БКП-ДС мутро-олигархията, на база "афинитет към Русия в исторически, културен, езиков план", обръщането на народа към Русия няма да е изненадващо, а съвсем закономерно!Анализирай това, Галеоти!
377
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито Русия е свястна, нито Запада. Западняците са ***, а руснаците с червена тиня в главата. Няма нужда от повече спорове
376
2
 
6
 
! Отговори
БГ преди 6 години
До АнонименЧувал ли си това: Дръж приятелите си близо, а враговете си ... още по-близо?
375
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 412 "Така са преценили,тяхна си работа"?Русия се намесва грубо във вътрешните ни работи,упражнява политически и икономически рекет над страната ни чрез газта и петата си колона в България.Заради нея платихме над 2мрд неустока за"Белене".. Русия не познава демокрацияна-от монархията"скочи"в човеконенавистния комунизъм.От Русия получихме 45години окупазия,от която още не можем да се съвземем.Долеч от Русия-близо до цивилизацията.
374
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 413 Пенчо,много вода изтече от времето на царете.А и руският монархически двор чупи всички рекорди по липса на морал-разврат,корупция,алчност и некадърност.Чети за германката и руска царица Екатерина Велика,и нейните млади любовници,за похотливия алкохолик,стоящ до руското царско семейство и разпасаните офицери-Распутин;за Плюшкин-събирателния образ на руския чиновтик...Русия воюва за нови територии от самото си създаване.Нейната агресивност и грандомания са запазини до днес.
373
1
 
7
 
! Отговори
Стефанов преди 6 години
Не виждам защо отношението към Русия трябва да се отъждествява с политическа подкрепа. Лично аз разграничавам отношението си към съвремените руски политици, от една страна, и към минали събития (1878-1880), Пушкин, Михалков, Кончаловски и т.н. Да, не приемам голяма част от политическите решения на Русия, но те така са си преценили - тяхна си работа. И Крим, и Кипър за мене са недопустими провали.
372
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците бягат с хиляди в лошия Запад ... защо ли ?!Питайте Путтин, Лавров, Нинова и хиляди други комунисти - защо децата им учат и живеят в САЩ и ЕС ?!Защо не искат в Русия ;)
371
7
 
10
 
! Отговори
Русия е ЗЛО преди 6 години
Благодарение на Германия и Англия сега я има България !Те заплашват Русия с война и тогава тя се маха от Задунайская Губерния и българите са свободни да създадат държава, дотогава сме били роби на Русия в нейната задунайская Губерния!В Сандтефанския договор Русия не споменава и думичка за българите и България!Прави си Задунайская губерния, сиреч отвъд Дунавска провинция на Русия!
370
6
 
10
 
! Отговори
Крети преди 6 години
Плащайте на Сороските да промиват мозъци на глупитата , не искате да плащате , България ще се върне при Росия !
369
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото Русия винаги те прецаква, заробва и ограбва - имаме над 70 години опит с жестоката Русия!Бяхме комунистически затвор.Другите страни се движеха напред, а ние строяхме концлагери в България - Белене, Куциян и още 40-50 други!Русия е Зло!Русия избива и самите руснаци от мнооого години!
368
8
 
24
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Какво лошо може да има в това българите да спомагат за изграждане на мост между Русия и Европа? Защо да сме Троянски кон за това?
367
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BogumilПроссията никога не е била малко зло.
366
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези от Блумбърг не знам за кой път правят статии против Русия, не забелязвате ли каква е целта? Не подкрепям стария им комунистически режим и много от предишните им действия в България, но от САЩ и Европа какво хубаво сме видяли, освен обиди, бежанци и паметник на летци, отнел бълг. животи, а?
365
2
 
18
 
! Отговори
Bogumil преди 6 години
До РеставраторЕ и? За Щатите и зап. Европа главната цел от десетилетия и до днес е да смажат Русия и изт. Европа.Да е успяла една източноевропейска държава да се изправи на краката си и наравно с Германия или Франция да играят важна роля? Какво А. или У е писал не е важно.Факт е: на англичаните е било все тая дали турците ще ни погълнат.Факт е: Празнувахме и традициите си зачитахме.За оцеляването на България има значение кое е по-малкото зло:Русия или Запада...или някъде посредата ако е възможно.
364
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що за палачинки е пък този, а защо ли англичаните са толкова близки със американци, австралийци, канадци, джамайка ?
363
6
 
27
 
! Отговори
Мартин преди 6 години
Не са ангели руснаците, но те са проливали кръв по Българските земи за да ни освободят от някакви подобни индивиди, които баба Меркел иска да набута в целия ЕС! Поне в следващите 50 години ще има улици на техни имена, народа го показва на избори. Който плюе срещу Русия е вън от политиката. От Костов до Плевнела. Борисов не съм чул да плюе срещу Русия.. Нито някой от моментните в парламента.
362
1
 
14
 
! Отговори
Г. преди 6 години
Много глупости в една малка статия...
361
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия ни освободи от турско робство и създаде Санстефанска България с площ 170хил.кв.км.Сега ни се обяснява,че това е било много лошо,и че тя всъщност е искала да ни пороби.Да плюваш своите освободители,хората които са върнали свободата и достойнството на дедите ни, е черна неблагодарност и грях пред бога.Истината обаче,не може да бъда заличена,Русия ще пребъде,тя е обречена да е велика.И да бди над България
360
2
 
9
 
! Отговори
До фък оф Рф преди 6 години
Да те фъкнат руснаците! Прочети "Епифановские пороги" от Платонов. Там един англичанин го наказват както теб искам да накажат!
359
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както казва в Пропаганда, не кой да е а самия племенник на европееца Зигмунд Фройд, надявам се реставратора знае поне тоя кой е ;-):youtube/watch?v=7D-ZCOVtg04т.Е. рЕСтАВрАТОрИТЕ манипулират фактите в посоката изгодна на техните господари :-).