Гумени куршуми срещу каталунците, камъни по полицаите

След затворените секции признават за валидни и бюлетини принтирани вкъщи
181

Снимка:Reuters

Над 340 души са потърсили медицинска помощ при намеси на испанската полиция с цел предотвратяване на произвеждането на референдума за независимост на Каталуния, предадоха ДПА и Франс прес.
Още по темата

Повечето от пострадалите са получили натъртвания, виене на свят или паническа атака. 91 души обаче са били ранени, като един от тях по-сериозно.

Испанските медии съобщиха, че полицията е задържала протестиращи в Барселона и е използвала гумени куршуми, за да ги разпръсне

11 служители на реда също са били ранени по време на сблъсъците с протестиращите. От вътрешното министерство в Мадрид уточняват, че по полицаите са били хвърляни камъни.

Каталунският регионален премиер Карлес Пучдемон обвини испанските власти в неоправдана, непропорционална и безотговорна употреба на насилие при опитите за възпрепятстване на референдума.

Палките, гумените куршуми и насилието от страна на испанската полиция показаха "ужасния външен имидж на Испания", коментира Пучдемон пред репортери.

Той подчерта, че неоправданата и непропорционална употреба на сила "не само не сложиха край на желанието на каталунците да гласуват... но и помогнаха за разсейване на всички съмнения, на които трябваше да намерим отговор днес".

Според представител на официалното правителство на Испания, регионалната полиция на Каталуния, която по-рано масово отказа да участва в акциите против референдума за независимост, е съжалила за действията си, пише испанското издание El Pais.

Силите за сигурност са изпратили общо писмо, адресирано до националното управление на полицията, в което се изразява желание, да бъдат включени в действията срещу референдума.

Според писмото, лидерът на областта Карлес Пучдемон е единствения виновник за случващото се в Каталония.

Представителят на испанското правителство в Каталуния обаче похвали службите за сигурност, че са действали "професионално" за изпълнението на съдебното решение да се осуети произвеждането на референдум за отделянето на областта от Испания.

Делегатът на Мадрид в Барселона Енрик Мильо благодари на служителите на Националната полиция и Гражданската гвардия за старанието им "да бдят за сигурността на всички каталунци и да гарантират техните права".

Днешните събития в автономната област "никога не могат да бъдат представени като референдум или нещо подобно", подчерта отново Мильо.

Регионалното правителство на Каталуния пък обяви, че разрешава на гласоподавателите да дадат своя вот в която и да е отворена секция в региона, ако тяхната е блокирана.

На пресконференция говорителят на местната администрация Жорди Тутул каза и че принтирани вкъщи бюлетини ще бъдат приемани за валидни.

Централното правителство на Испания пък отново поиска от Пучдемон да прекрати референдума за независимост.
В съобщението се казва още, че "Пучдемон и неговия екип са отговорни за всичко, което се случи днес и за всичко, което може да се случи, защото не сложиха край на този фарс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
8
 
! Отговори
баси простотията преди 6 години
Ей това са некадърни управници-соросо"***!Ако беше дьо Гол,щеше простичко да обясни на цяла Испания какво би се случило с това отцепване,и изобщо нямаше да пречи на референдума!И Пучдемон щеше да отиде в киреча!Ама тия са толкова ***,че повече няма накъде!
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахахаха,до анонимен за автономия-мани,мани човече тя кметицата на Младост пък иска да се цепи от София,та отцепена София ше си има автономни райони хахахахахаха а ние българите не се славим с колективизма си,има да се цепим до второ пришествие.
80
1
 
1
 
! Отговори
Isle преди 6 години
Vaiii, christianski ispanski terorizam....v shengen....vaiiii....
79
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът си е испански и не ни е работа да даваме много акъл но гледах видеоклипове,ненужна жесткост от страна на испанската/не каталунската/полиция,то скубане,ритници и като хванат някой като *** го мятат,много грозни гледки и наред,мъже,жени.млади стари.
78
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпреки терора от страна на испанската полиция над мирното население на Барселона, рано или късно Каталуня ще се отдели от фашистка Испания.Искрата е запалена и никой не може да я угаси.
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българи преди дни когато писах че имам македонско самосъзнание ми наскачаха с най грозни думи и обиди като най голям враг . Знаете ли кой е най големия ви враг и кой ви точи н..жа . Не са македонците , ей този отдолу със турските мераци за вашата територия и не само територия . Те са готови и на повече щом говорят че това си е тяхно .
76
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз предлагам София да се отдели с референдум от България и без това в София е друга България нямаща нищп общо с живота на хората в другите градове .Така поне Борисов ще управлява един град . А Корнелия цялата държава без АВТОНОМИАСОФИЯ . Искаме РЕФЕРЕНДУМ !
75
4
 
13
 
! Отговори
Извод преди 6 години
Политиката на ЕС доведе до това насилие.
74
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези каталунци май наистина са повярвали на демокрацията и референдумите. Европейските режими не са по-различни от азиатските или африканските.
73
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Факт,че когато Анкара прати танкове срещу жените в диарбекир, при уличните сражения аскерът беше размазан от бой. Мъжете кюрди очакваха да дадат сражение в планините, но аскерът реши да се бие не с мъжете -героите от ПКК, а срещу жените в Диарбекир. И загубиха. Героините-жени-кюрдки прогониха аскера-при битките декември 2015, февруари 2016г. нещо да каже османлията?
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 67 Кюрдите имали големи права в Турция!!! Даже министри, генерали и бизнесмени, имали право да станат!!! И какво от това, щом право на държава нямат.
71
14
 
3
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
До 70Срещу въоръжени терористи се пращат и танкове, и атове, и самальотчета, и подводници, и волски каруци и пр. и пр.!Но щом ще говорим за престъпления срещу човечеството, можем да си поговорим за престъпленията срещу човечеството, извършени от българите само преди три десетилетия, събитията в източните Родопи, когато българските танкове и БТР'и газеха мирно протестиращи турци в Момчилград и селата му! Свобода за източните Родопи, Странджа-Сакар и Делиормана!!
70
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е истинското лице на капиталистическата демони-крация. Под маската на уж ведрите усмивки и високопарните думи за равенство свобода и тем подобни успивации се крие уродлив сатанински вид. Рептилите пасти да ядът пред този вид от нечовешки произход.Те са готови със зъби нокти и оръжие да парират всякакъв вид на свобода за всички народи не само за отделна страна. Такива са всички за които гласувате. Очеваден пример имате и тук в в бг когато полицията разби главите на много невинни хора!
69
1
 
10
 
! Отговори
до ци-га-ни-на преди 6 години
Това ли е зачитане правата на Кюрдите-да бъдае пратен армия срещу диарбекир, и да бъде бомбандиран този град. Виновниците за това безобразие един ден ще бъдат съдени в Хага! Това е пресъпление срещу човечеството-армия срещу мирни жени и деца-граждани на Диарбекир. https://youtube/watch?v=zCaRsSwvI5A
68
1
 
7
 
! Отговори
PD преди 6 години
Цялост на държавата е фикция, ако народа и не е обединен в общи принципи. Най лесно се руши държава, когато елита и живее в друг, от народа, филм. Т.е определени прослойки окупират държавните институции, и налагат волята си на народа.Обикновено това е пред революционна ситуация, но в родната история има и други възможни варианти.Тотален нихилизъм и неангажираност по отношение целите на елита.В такъв етап, тези формирования падат под други елити. Каталуния, вече не е Испания. Въпроса с жертви или
67
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам на османлията да си забие един одзад и докато се моли на алах някой отзад да му го запали . България ще си вземе Цариград отново мусулманска твар . А турците ще станат *** !
66
1
 
3
 
! Отговори
до 67 преди 6 години
Светът не е забравил, когато през януари 2016г Анткара прати танково в Диарбекир срещу кюрдсси жени и деца. И един ден виновниците зда това престъпление срещу човечеството ще отговарят пред международен наказателн съд. Анкара не даде сражение на героите от ПКК, а реши да прати танковете срещу жените и децата в Диарбекир https://youtube/watch?v=Epet0R471Jk
65
1
 
19
 
! Отговори
До Ястреба преди 6 години
Върнете Константинопол на гъррчолята, а Лозенград и Одрин на нас и тогава ще видим дали имаш земи в България. Майймун!!!
64
1
 
13
 
! Отговори
Свобода преди 6 години
за Каталуня.
63
3
 
15
 
! Отговори
до ястреба преди 6 години
"Аз може да живея в Турция, но моите земи са в българия, заграбени от българите!"Земи в България нямаш.