Независимостта на Каталуния ще е факт, датата – 27 октомври!

Заседание на местния парламент решава това в петък
22 окт 2017 17:27,
131
Независимостта на Каталуния ще е факт, датата – 27 октомври!
Снимка: Reuters, архив

Парламентът на Каталуния най-вероятно ще обяви едностранно независимостта на областта на 27 октомври, твърди в днешния си брой в. "Расон", цитиран от ТАСС.

Според изданието каталунският премиер Карлес Пучдемон и неговият заместник Ориол Жункерас са обсъдили ситуацията в автономната област и са се разбрали идната седмица да обявят излизането й от състава на Испания. Очаква се утре местният парламент да обяви дата за заседание в пълен състав, за да се провъзгласи независимостта.

Каталунските власти предприемат тази стъпка, след като вчера испанският премиер Мариано Рахой заяви, че задейства член 155 от конституцията, който не е прилаган никога досега. Така Мадрид иска да разпусне каталунското правителство и да се организират избори в областта до половин година.

Още по темата
Сенатът (горната камара на парламента) трябва да одобри предложените от правителството мерки на 27 октомври.
Вчера Пучдемон заяви, че ще поиска местният парламент да проведе заседание, посветено на "опита за ликвидиране на демокрацията" в Каталуния.

Също вчера в. "Конфиденсиал" съобщи, че Пучдемон подготвя едностранно провъзгласяване на независимостта на 23 октомври.

Според изданието все още не е известно по какъв начин ще бъде обявено отделянето от Испания. Не е изключено да бъде свикано спешно заседание на местния парламент за "анализ на сегашната политическа ситуация". Така каталунските власти искат да провъзгласят независимостта по-рано, отколкото Сенатът ще одобри мерките на централното правителство за ограничаване на автономията на областта. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
7
 
! Отговори
до 27 преди 6 години
значи според теб правителството на каталуния ще използва парите от туризма за да издържа останалите без работа каталунци !!! и как ще стае това...да им раздава социална помощ (която със сигурност ще е по-малка от получаваната преди заплата) или ще раздуе държавният апарат с празни бройки само и само хората да иамта работа (т.е както при нас огромна нищонеправеща администрация) . итваи ще е благоденствието на каталунците !!!
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Испанците знаят много добре какво означава раздробена страна . Те започнаха своят поход срещу арабите или реконкистата когато се обединиха
31
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господи прости им те не знаят какво искат
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама лоното на капитализма в момента не е тук :)А една революция тук, само ще го затвърди зад океана .... сиреч ще им спасим задниците!
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що ли нещо ич не ми се верва да започне революция. За да почне такова нещо трябва европейските народи да го искат също. Ама като ги гледам спят си. Ще поживеем, ще видим.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 27Сигурно Барселона е хубава за туризъм , но ако излезе от испания излиза и от ЕС просто вероятно ще се организира процедура за приемане на нови държави в ЕС- но през това време май трябва да си взимаш виза и международен паспорт за да посетиш Барселона.А и 153 милиона визи ще им се завие свят на католумкото правителство така че туристите ще паднат значително.Все пак туристите са зависими от свободния достъп-
27
6
 
8
 
! Отговори
Енгелс преди 6 години
Това ще прерастне в пролетарска революция и ще обхване цяла Европа. Краят на капитализма е вече съвсем близо. Ще се образува Съюз на Европейските Социалистически Държави - СЕСД.
26
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези които плювам каталунците така по при цип, явно не са стъпвал и в Барселона.Това е най красивият град в света. Мога да го заявя категорично. Той и а също много специфичен дух и излъчване, който няма нищо общо с Испания. Само катедралата Са града фамилия е посещавана годишно от нас 150 млн туристи. Входът за пълна програма е 72 евро.Нека гербозорошоидите извадят калкулатори и си сметнат приходите само от нея.
25
5
 
11
 
! Отговори
Бубето преди 6 години
Правото на самоопределение на народите е един от най-важните принципи и норми на международното право.
24
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Венсеремос
23
4
 
20
 
! Отговори
Asda преди 6 години
Пореден пример за обслужване на глупава прищявка. Да се стремиш от лошо към хубаво е нормално и разбираемо, но да се стремиш от хубаво към самоунищожение е пълен идиотизъм. В момента точно това правят каталунските "умни" лидери прикривайки се зад гърба на народа, който пък действа първосигнално без да си дава сметка за последиците
22
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 20 А дали чухте самите каталунци, които казаха, че ги е срам от желаещите за се отцепят. А дали чухте самите каталунци, които казват, че държава Каталуния никога не е съществувала.
21
4
 
9
 
! Отговори
до 19 преди 6 години
отговорих ти , че не е необходимо два народа да се разделят мирно и тихо ако не желаят да са заедно ! относно дали чехите и словаците са по-добре разделени това могат да го кажат само тези които живеят там. но е вярно , че е безмислено отделните страни в ес да се раздрабяват когато идеята на ес (надявам се ) е една федерация на континента ...съединени европейски щати. освен това егоистичното искане на каталунците да не помагат на испанците а само да печелят от ес не ми харесва
20
1
 
4
 
! Отговори
Пучдемон-Go преди 6 години
Поживем - увидим, доживем - узнаем, вьiживем - учтем!Де да ги знаем - до петък друг акъл може да им дойде ;-)
19
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво. Побоят над мирни граждани от преди десетина дни само ускори нещата.
18
8
 
19
 
! Отговори
до 13 преди 6 години
И какво сега, Чехия и Словакия по силни ли са от преди, по независими и самостоятелни?Лесно манипулируеми държавици с малък брой население, територия, армия, бюджет и лесни за контрол от вън! Косово и бившите юго републики по силни ли са, по богати, по независими ?!?!?! С мир или война е пълна глупост а аз помолих да се мисли, ти ми отговаряш като лаик! Отговаряш първосигнално.
17
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка втора новина е за независимост на Каталуния. За какво е това? Защо някой иска да се откъсне от прекрасната държава Испания. Испанският конституционен съд и испанското правителство показаха, че тези действия за отцепване са незаконни. Повечето хора в Каталуния не искат независимост. Никой няма полза от хаоса.
16
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заблудени овце с байраци.
15
6
 
10
 
! Отговори
до 11 преди 6 години
и колко от каталунците са заети в туризма...30 % ??? а какво ще стане като безработицата нарасне поради преместването на фирмите в испания...на социал ли ще карат. а то не е въпрос да преживеят а да живеят добре поне както до сега
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A SCHTO NE SI KAJETE CHE TUK SOROS E VINOVEN