След новите US санкции: Русия може да отговори болезнено

Москва засега "не отговаря" на "недружелюбните стъпки"
30 окт 2017 10:50,
182
След новите US санкции: Русия може да отговори болезнено
Снимка: архив, Reuters

Русия има огромни възможности да отговори силно и болезнено на новите американски санкции, заявява политологът Михаил Делягин пред вестник "Независимия газета".

Държавният департамент на САЩ публикува тези дни списък с 39 руски организации - оръжейни компании и разузнавателни служби - с които отсега нататък е забранено да се търгува според нов американски закон заради анексията на Крим от Русия и руската "намеса в изборите в САЩ".

Русия засега "не отговаря" на "недружелюбните стъпки" от страна на САЩ, но с това "провокира нови и нови агресивни стъпки срещу себе си", предупреждава Делягин.

Според него, например, във връзка с президентските избори в Русия през март Вашингтон може да замрази руските инвестиции в американски ценни книжа. "И това няма да подрони рейтинга на САЩ, нали ни разглеждат в същата категория, както Иран, чиито десетки милиарди долари навремето бяха замразени, защо да не замразят и нашите стотици милиарди?", разсъждава той.

Вестник "Ведомости" обяснява в редакционен коментар защо е опасна за Русия принципно новата структура на поредните американски санкции - сега вече те може да засегнат не само руски организации и физически лица, но и партньорите им в цял свят.

Това според изданието създава около Русия потенциално огромна зона на опасност и съществено вдига нивото на риска за чужденците, работещи с руски компании, интегрирани в глобалния икономически свят.

Ако САЩ последователно и системно попълват санкционните списъци, новият механизъм, прехвърлящ тази "токсичност" върху партньорите на Русия, може да формира потенциално безкрайни вериги от контрагенти на Москва, които "се заразяват" взаимно, обяснява всекидневникът.

Кремълската пропаганда може да използва това за нов залп от изявления колко е полезно Русия да замества вноса с родно производство и колко е нужно да гради нови икономически вериги. "Но е невъзможно и нелепо през 21-и век да се създава изцяло суверенна икономическа, финансова и технологическа система", смята "Ведомости".

Санкциите ще траят дълго и изолацията на Русия може да продължи с десетилетия. Тогава всякакви лични гаранции, дори президентски, няма да са достатъчни. И надали ще може да се формира нова политическа реалност, в която санкциите да се заобикалят "по приятелски", пише в заключение "Ведомости".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още по темата: САЩРусиясанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
0
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Я гледай.... 172На САЩ и трябва външен ВРАГ/ПЛАШИЛО за работят ефективно техните СМИ и чрез тях да зомбират собственото си население. Падна СССР - какво направиха? Взривиха два небостъргача с хиляди жертви за да започнат "ВОЙНАТА СРЕЩУ ТЕРОРИЗЪМА". Русия се изправи малко по малко и ОПА ето го нашия СТАР/НОВ ВРАГ - Ако не за КРИМ то за нещо друго щяха пак да наложат санкции. За това и Рашките толкова спокойно гледат на санкциите защото в СССР време вече са го преживели.
168
7
 
1
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
Вместо да филосовства този какво може и какво не може, да върнат Крим на Украйна и санкциите падат. Ако не, Ердоган може да си вземе Крим.
167
1
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Ехх УМНИЦИ КАПИТАЛИЗМЪТ НЕ ТЪРПИ ВАКУМСлагаш Санкции на РФ - получава се вид/род Вакум - Ако нещото не могат да го купят за нормални пари ще го купят за МНОГО ПАРИ(Ако е важно) Ако не става ЩЕ ГО КОНТРАБАНДИРАТ ако пак не става ЩЕ СИ ГО ПРОИЗВЕДАТ - вярно няма да е толкова качествено колкото продукцията на големите западни компании но в крайна сметка ще свърши работаПример УкрайнаСпряха двигатели за Хеликоптери, Самолети и Кораби - На РФ им трябваше съответно 1, 2 и 3,5 години за заместване
166
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредният звучен шамар за другаря Путин!Браво на САЩ!
165
11
 
2
 
! Отговори
Радвам се :) преди 6 години
Санкции до край!Само от сопа разбира Кремъл!Да си се радват на Крим, крадливите руснаци !
164
0
 
4
 
! Отговори
Anatoli73 преди 6 години
To v % nashite jeni ot bg mai nai mnogo gi iznasiat kato prostitutki
163
14
 
2
 
! Отговори
Striker преди 6 години
Мужикистан тепърва ще дърба попарата на кремлинското джудже...късно ще е когато им дойде акъла. Ама ***, глава затрива.
162
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МечниковКоторый Мечников? Не тот ли, что пыль стирал с подсвечников? Ей, мухъл, не се гаври с името на един голям учен. *** ты! Знаеш куда! Не ми харесва речника ти, да не го отнесеш!
161
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да кажа и за титана. Русия доставя 30% от Ti за американската промишленост. Спрат ли износа, а голяма част е в готови елементи, спира и Боинг. Наскоро видях снимка на главната "каруца" /не знам точното прието у нас название, извинете!/, на която каца Airbus-380. Тежи 3 и 1/2 тона, направена е от Ti и Ti-сплави в Русия за тези самолети. Абе, тези хора правят подводници от титан, които правят луди американците!Изостанали...от Алфа-центаврианците!
160
4
 
7
 
! Отговори
колко болезнено ли? преди 6 години
Руснаците съвсем открито ще почнат да работят за падане на петрол-долара.Това поне могат...Това им е слабото място на янките които ще издивеят и ще натиснат копчето...Not Happy end.
159
1
 
6
 
! Отговори
До Боби №154 преди 6 години
Боби, Shoppp е кофти дете (на румънски)! С него спорът е безсмислен. Купували били машини с ЦПУ! Ами правилно! Под секрет, да не чуе шопа, купуват не само от Швейцария и Германия, а и от Турция! Леле какъв вой ще се вдигне! Истината е, че имат много заводи, които се нуждаят от такава техника. Но в ръцете на руснака от тези машини излизат шедьоври. Например от ръцете на Лобаев - пушките му за бенч-рест имат точност 0.3-0.2 МОА. Добри са и на "Орсис". Руснаците в гена си имат състезателен д.у.х.
158
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИнформиранЦ-ц-ц! Един добър пиятел-виенчанин влизал в заводите на Steyr и твърди, а на него вярвам, че двигателите на BMW се правели там, опаковали ги и - в Мюнхен. Да се чудиш, какво са сглобявали, от нас ли са получавали "всичко, за каквото се сетиш"?Но ти благодаря, възгордях се, вече няма да натяквам за уникалната и неповторима нашенска писана каручка! Наистина! Макар, че много се дразня, когато разни неглижират Русия, аз много се радвам, когато видя нещо българско, добре направено!
157
2
 
4
 
! Отговори
Лъжлива новина преди 6 години
Пълни глупости!
156
2
 
7
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
Нещо заглавието много-много не отговаря на статията! Не става ясно от статията с какво Русия ще отговори болезнено! Цитирания с статията Михаил Делягин не знам колко е политолог, но е икономист! Той не веднъж е давал оценка, че вместо да трупат милиарди долари резерв и да купуват американски ценни книжа, руските власти трябва да влагат повече от тези пари в икономиката и инфраструктурата. Само че явно нещата между САЩ и Русия са доста по-навързани, отколкото повечето си мислят!
155
0
 
3
 
! Отговори
дедо ви Ноко преди 6 години
"В момента уведомяват Балканите за жестоко увреждане на огромните МАЛМ ВАЛАНЖСКИ Резевоари с нагло вредни изотопи вероянто от проучвания на територията на Румъния"Туй на к'ъв език е, бе брато?Ей, вий, ***, съвсем през просото го ударихте, майка му мечка.
154
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиВ общи линии си прав, но виновник за купуването на скапаните "Ивеко" е Сердюков, а не Медведев. Гледат да ги изразходват, защото идва Тигр-2 и други бойни машини!А руснаците и с парашути да кацнат, и пеша да тръгнат, ще набият всякая там ***!
153
2
 
10
 
! Отговори
До Информиран преди 6 години
Информирания, ти май искаше да кажеш нещо? Ами кажи го! Търсиш как да наплюеш Русия, че и братски Татарстан? Правят си хората камиони и за работа, и за ралита. Двигатели на Liebherr? Онези тракторните, които после трябва да ги пререботват ли?Ние пък правим хладилници Liebherr без да ги преработваме! Или Cummin's? Абе, правят и с КАМАЗ, и с ЯМЗ! Руснаците разбраха, че на изврътливия Запад по-добре да не разчитат, а да правят свое. На примера на Мистралите, Суперджет. А, DAF с какви двигатели са?
152
3
 
12
 
! Отговори
Пазете водата преди 6 години
Добива на шистов газ от САЩ пък замърсява огромни строго охранявани подземни водни резервоари за нашето близко бъдеще когато се очаква рязко увреждане на климата заради нагли наркомани на власт сега..подават от САЩ наши проверяващи..В момента уведомяват Балканите за жестоко увреждане на огромните МАЛМ ВАЛАНЖСКИ Резевоари с нагло вредни изотопи вероянто от проучвания на територията на Румъния
151
3
 
10
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Shopp 149Никога не съм казвал подобно нещо. Казах само че Производството на Титан е скъпо начинание. За твое сведение Заготовки от титан се правят във Специални леарни които работят не само на особено високи температури но за да се пречиства Титана това трябва да става във ВАКУМ? Моля? И аз като узнах този факт в първия момент не повярвах. Хмм не само сложно оборудване а направо с уникални характеристики.Много малко страни/фирми могат да си позволят подобно оборудване.
150
4
 
5
 
! Отговори
кротко нема ГАЗ преди 6 години
да се знае че ако наредят МОсква да спре подаването на газ за европа ще го спрат за два дни..Без значение кои с а там американски шпиони и кои са евреиски..там други управляват..Както видяхме преди години една заповед спиране на ГАЗА от 6 до 19 януари бе изпълнена мигновенно..от Рождество до БогоявлениеИма данни че краденето на газ от Северно море вече е много опасно и застрашава големи региони..така че зависимите от газ держави да пазят авторитета на Москва..от газ в бъдеще чакат храна