Привърженици освободиха Саакашвили от полицейския бус

Протестиращи към парламента, искат оставката на Порошенко
5 дек 2017 16:00, Елка Василева
62
Привърженици освободиха Саакашвили от полицейския бус
Снимка: архив, Reuters

Украински привърженици на бившия грузински президент Михаил Саакашвили го освободиха от полицейски микробус, след като неговия арест днес предизвика сблъсъци с полицията в центъра Киев.

"Призовавам ви да започнете мирен протест за отстраняването на Порошенко, не трябва да се боите от нищо", каза той през мегафон, след като бе свален от автобуса въпреки съпротивата на полицаите в екипировка за борба с масови безредици.

Саакашвили се зарече, че "ще даде живота си за свободата на Украйна" и прикани привържениците си да го последват към парламента.

Още по темата

След това неколкостотин демонстранти, начело със Саакашвили, увит в украинския национален флаг, тръгнаха към сградата на Върховната рада, за да настояват за отстраняването на Порошенко.

Бившият президент на Грузия бе назначен от Порошенко за управител на Одеска област, но после двамата развалиха отношенията си и президентът го лиши от украинско гражданство. След това Саакашвили започна да се изявява като борец против корупцията в Украйна.

Генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко каза днес, че т. нар. Движение на новите сили и неговият лидер Саакашвили са получили половин милион долара от "престъпната групировка на Янукович" с цел да организират митинги за завземане на властта в Украйна.

Проруският президент на Украйна Виктор Янукович бе свален от власт през 2014 г. след масови протести и избяга в Русия. Луценко добави, че засега не е на дневен ред депортирането в Грузия на Саакашвили, който е обвинен в "съдействие с престъпна организация". 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
XVANI EDINIQT UDARI DRUGIQT VSE SO¨PROSKI BOK7LUCI
51
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така става . Свободна страна, която иска друг път ...попада под обстрела на чужди служби и дестабилизация. Дано успеят да се измъкнат от студената хватка , която държа Балканите половин век. Успех Укри ...мачкайте наред.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двоумя се между Сракашвили и Потрошенко. Кой ми е по-противен? И двамата бих ги опял с един поп. Православен. Колко хорилка, колко чача ще се изпие, какъв гопак, каква лезгинка ще тропнат православните! Ех, сетих се за филма "Не горюй!".
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СААКАШВИЛИ Е ДВЪРШИЛ ПАРИТЕ, КОИТО ОТКРАДНА ОКТ ГРУЗИЯ И СЕГА ТЪРСИ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ИЗДОИ И УКРАЙНА.А УКРАИНЦ.ИТЕ ВЕЧЕ 8 ГОДИНИ ГИ ДОЯТ ЯКО.
48
0
 
2
 
! Отговори
до 52 преди 6 години
Де късмет.По скоро амбиции за власт и надмощие.
47
10
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Това е дело на кремъл и на ПутLER!
46
3
 
5
 
! Отговори
до 50 преди 6 години
Аз да не съм гражданин на Украйна?Ти четеш ли какво съм написал?Говоря за Украйна ,че е прокълната територия.Ако си помислил друго -жалко.Хуни,Българи,Хазари,Руси,Кумани,Татари колко империи са се убили в тази територия за да властват там,да си трошат главата като искат.
45
2
 
4
 
! Отговори
до 42 преди 6 години
Българите като я виждаме колко е прокълната тази територия и си хващаме чукалата във всички посоки.Нека някои се опитва да властва там ,до сега никои не е успял.
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не Саакашвили, ами Джугашвили им трябва на всичките там.
43
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересното е, че и двамата са проамерикански фигури. Разделяй и владей! Така ще ги държат под контрол и единия и другия.
42
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, голяма злоба към Украйна и то само защото не е послушна на Русия. Българина нали е с робска психика и си търси синджира.. свободата го плаши, затова гледа към някой наследник на Бай Тодор. Еми не всички народи са като вас другаре.. Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Румъния, а сега дори Украйна се борят за свободата си. Само Българина си продължава на старата максима "преклонена главица сабя не я сече". Тънете си в мизерия и не коментирайте други народи защото нямате морално право.
41
0
 
10
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 41Това не е страна! Това е територия, спорна от векове! Държава там не е имало!
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Саакашвили и Порошенко не се разбшрат хич. Саакашвили упрекна Порошенко в корупция и че не може да си върши работата, а той му взе гражданството. Според вас защо Украйна е в това състояние? Има много корупция! Оставяме настрана и че е в гражданска война. Но да съсипеш такава голяма страна.. това само славяните го могат!
39
2
 
13
 
! Отговори
До 28 преди 6 години
А ти питаш ли за хилядите избити в Цхинвал от армията на Саакашвили?
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам му, да се пробва в Испания.Тези и ние сме пълен смях ,що се отнася до политика ,вътрешна или външна.
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо няма тоя *** нали обикаляше по америка да се предлага ама американците не са глупави. Руснаците трябваше да го очистят навремето в абхазия, но сега украинците ще свършат тая работа.
36
2
 
7
 
! Отговори
Пример за ЕС държава преди 6 години
СКАЧАЙ БЕ СТРАХЛИВЕЦ
35
0
 
2
 
! Отговори
До 33 преди 6 години
Лукашенко ли?
34
3
 
11
 
! Отговори
Крети преди 6 години
Целата е наакашвили да си яде вратовръзката пак! Порошенко не иска да започне война с Русия , но наакашвили няма проблем да пали войни , все пак сигурно има китна къща в калифорния. Ако не успее да стигне до там ще го обесят за топките този път!
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като дойдеш на власт с преврат и убийства после няма как да искаш и други да не пробват. Има още много да страдат украинците ама техно си дело