Подобрение в отношенията между Русия и Запада? Не се очаква!

Руски издания: Ще действаме в режим на огледална дипломация
18 дек 2017 09:52, Елка Василева
123
Подобрение в отношенията между Русия и Запада? Не се очаква!
Снимка: архив, Reuters

Не се очертава подобрение в отношенията между Русия и Запада, смятат експерти на Руския съвет по международните въпроси, цитирани в "Комерсант".

Тази седмица неправителствената организация ще публикува доклад, описващ основните външнополитически трудности за Русия през 2017 г. и шансовете да бъдат решени през идната година, пояснява вестникът.

Сред бъдещите заплахи за Москва се посочват "използване на санкции от САЩ срещу Русия и партньорите й в чужбина", "спиране на сътрудничеството между Русия и САЩ по останалите направления" и "засилване на взаимните възпиращи мерки от страна на Русия и НАТО".

Очаква се впрочем 2018 г. да донесе и редица възможности, пише "Комерсант". Що се отнася до Запада, те са свързани главно с ЕС.

Благодарение на това "през 2018 г. може да се оформи тенденция за санкционни режими "с различна скорост" спрямо Русия", смятат авторите на доклада, но правят уговорка, че излишният оптимизъм тук е неуместен.

"В отношенията с ЕС Русия ще разполага с ограничено пространство за маневри", се казва в документа. Експертите все пак се надяват Москва да установи "избирателно сътрудничество" с Брюксел, особено ако напредне уреждането на ситуацията в Източна Украйна.

Новите санкции, които се очаква САЩ да наложат на Русия през февруари, ще бъдат допълнени със секретен списък на руски граждани. И той ще е доста обширен, пише "Известия", като се позовава на три информирани източника от Вашингтон.

Списъкът ще включва няколкостотин граждани на Русия, "срещу които няма да се въвеждат санкции. Но документът ще стане сигнал за европейците, че е нежелателно да имат работа с тези хора", обяснява събеседник на изданието, цитирано от Би Би Си.

По думите му тайният списък може би ще съдържа имена на руски бизнесмени, обществени дейци и хора с държавни отличия. Списъкът ще се разпространява само сред съюзници и партньори на САЩ в Европа.

В момента тече подготовката му и ресорните ведомства - Конгресът, финансовото министерство и Държавният департамент, изпращат препоръки и свои варианти.

Русия пък вече подготвя евентуални ответни мерки, уверява пред "Известия" Андрей Климов, председател на временна сенатска комисия за предотвратяване на евентуална намеса от чужбина във вътрешните работи на Русия. По думите му Москва знае какво планира Вашингтон.

"Ще действаме в режим на огледална дипломация. Всички недружелюбни действия на САЩ ще бъдат посрещнати с точно същите мерки от страна на Русия", казва сенаторът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До факти, само факти 98ФАКТ който пропускаш СТАЛИН НЕ Е ИСКАЛ ДА ЗАВЛАДЕЕ ФИНЛАНДИЯ!!!Ти Тръгваш от този постулат че Сталин е искал да направи същото каквото е направил с Прибалтите.НЕ една НЕЗАВИСИМА или Полузависима страна на границата е по-добър буфер срещу Гермния от колкото да се разправя с недоволно население на същата тази територия - което означава най-малкото идеални условия за работа на противниковите разузнавачи.1941-44 година реално се води война СССР-Финландия но без един изстре
93
2
 
3
 
! Отговори
факти, само факти преди 6 години
До Боби : Какво уж бил предлагал Сталин според съветската пропаганда, няма значение. Советско-финскую войну 1939-1940 гг. СССР фактически проиграл, ибо не выполнил своей основной задачи (аннексии Финляндии) и потерпел колоссальные людские потери (ок. 170 000 погибших и пропавших без вести; более 300 000 раненых и обмороженных), почти в 8 раз больше, чем финская сторона.
92
6
 
10
 
! Отговори
историк преди 6 години
Защо се правите на русофили? Те никога няма да замилеят за родината ни! Простете им - те не са .....
91
5
 
7
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До факти, само факти 92ФАКТИ - СТАЛИН ПРЕДЛАГА 2 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ЗЕМЯ В КАРЕЛИЯ ЗА СМЕТКА НА ТЪЙ НАРЕЧЕНАТА ФИНЛАНДСКА ПЕРЕШЕЙКА НА ЗАПАД ОТ ЛЕНИНГРАДФинландия ОТКАЗВАСССР взима каквото и трябва и Ленинград е защитен от север - А това позволява да съществува пътя на живота зиме по леда лятото с лодки през езерото.
90
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СТРАНДЖАТА /71/СРАНЖО, това е война на Руската срещу Отоманската империи. Руско-турска е станало традиционно название. Имало е бойци от много места, които тогава не са имали собствена държавност. Великото Финландско княжество е в състава на Руската империя от началото на 19-ти век. Знаеш ли колко финландци (всъщност шведи) са загинали в боевете? 23-***! Малороссия не е била Украйна. Поляците също са участвали като войници на Русия! Затвори си sмрадлиевата уста, а стани прав, когато говориш
89
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 91ИРАН си разваля отошенията със запада повремето на Алатояската революция - кога е тоова? Началото на 1979СССР навлиза декември 1979 в Афганистан за да не падне про СССР правителство или по-тоно казано последния про СССР диктатор Амин почва да си прави каквото си иска включително етническо прочиствне в районите където има население от неговото племе. Това имоджово е недопустимо.А онова за Ракетите Пършинг е вярно Шаха на Иран подписва 1978 със САЩ за разполагане на ракети
88
6
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Лошо е, когато те освобождават несвободни хора... - още им берем плодовете...
87
3
 
5
 
! Отговори
факти, само факти преди 6 години
До Боби Советско-финскую войну 1939-1940 гг. СССР фактически проиграл, ибо не выполнил своей основной задачи (аннексии Финляндии) и потерпел колоссальные людские потери (ок. 170 000 погибших и пропавших без вести; более 300 000 раненых и обмороженных), почти в 8 раз больше, чем финская сторона.
86
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Боби===да не се присъедини към влиянието на ИРАН(за тогавашния момент най-големия приятел на САЩ в Близкия изток)=Отново лъжеш като руснак, за да оневиниш руската ***. към датата на нахлуването на руския " ограничен военен контингент" в Афганистан американско-иранските отношение са в най--критичната си точка. Дори Путин, Лавров и Захарова не могат да измислят по-безобразна лъжа от тази, която си написал ти. Тогава има заложническа криза в техеран и неуспешен опит на САЩ да я решат силово
85
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 83Дали СРАНЖАТА знае, че Финландия е победена в тази война и губи Западна Карелия и немалка територия югозападно от Колския полуостров, както и това, че трябвало да плати значителни репарации. Руснаците дават много жертви, защото Сталин вече е направил голямата чистка в генералитета и висшия офицерски състав. И че финландците са изградили мощната отбранителна линия "Манерхайм".
84
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СТРАНДЖАТА "Има златно правило... - превзема се само това, което можеш да задържиш... - Столетов е трябвало да изчака подкрепа и тогава да атакува Стара Загора..."От къде ги знаеш тези "златни правила"? Да не си завършил генералщабна академия или нещо такова... Голям "военен стратег" си, ама зад клавиатурата! Разбери, че се излагаш бе, човек....
83
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До СТРАНДЖАТА 84Цената която са платили СССР през ВСВ е НЕСЪИЗМЕРИМА Не знам какъв диктатор е бил Сталин но 1956 година(3 години след смъртта на Сталин) преброяването на населението в СССР има прираст от това което е било преди ВСВДаже се говори че ако не я е имало ВСВ сега на територията на бившия СССР би трябва ло да има с 90 милиона повече хора
82
3
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До Анонимен"И то като "перфектен тактик", какво щеше да направиш в битката за Стара Загора"...-----------------------Има златно правило... - превзема се само това, което можеш да задържиш... - Столетов е трябвало да изчака подкрепа и тогава да атакува Стара Загора...
81
2
 
1
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До ФактПродължениеТа от цялата тая работа излиза,че благодарение на американската(еврейска) алчност ще станем роби на Китай!Огромно БЛАГОДАРЯ,дето се вика!Е има и друг вариант-на руснаците да им писне и да направят всичко на пепел!Те нямат толкова за губене като Запада и к'во им пука,няма да допуснат да им танцуват на гроба!
80
6
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До СТРАНДЖАТА 75Финландия 1939два плана1. През лиията Маренхаим(1 армия но много средства за подвоз на тежка артилерия)2. Кавалерийска атака през северните учстъци(3 армии би трябало да стигнат)Започват с план 2 - Затъват в блата и гори а войниците са разстрелвани от финландските КУКУШКИ(Снайперисти)След наместа на Жуков се довършва план 1 - Линията Маренхаим е пробита след надлежна арт подготовка за 30 минути(ДА ЗА ПОЛОВИН ЧАС)Втора укрепена линия няма и Финландия Капитулира.
79
5
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До АнонименЦената пич, цената... - и Сталин излезе победител през ВСВ, но не можа да плати цената... - ако Пирова победа ти говори нещо...
78
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СТРАНДЖАТА"Спомни си какъв бой ядоха руснаците от малка Финландия през зимната война през 1940 година... - тогава бяха при равни условия..."Нищо не си спомняш, щото не си бил там... Хайде оправи си малко правописа и глаголното време в изказите, след това попрочети малко литература и тогава се изказвай... Много си неподготвен!
77
2
 
4
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Войната на САЩ(останалите са само пълнеж) с Русия ще продължи до....пълната победа на Китай!Иначе американската (еврейска) идея изглеждаше перфектно:"Унищожаваме Русия и после подчиняваме Китай".Много хубаво,ама Русия вече 4 години не пада и се очертава да не падне въобще,колкото и зле да е.А Китай използва спечеленото от нея време по най-добрия начин!За тия 4г Китай стана първа промишлена сила,втора икономика,трета валута и трета военна сила.А за още 4,колкото ще продължи войната САЩ-Русия????
76
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Руска дезинформацияГрешиш приятелю, това е самата истина. Снайперистите които стреляха по хората на Майдана организиран от Сорос и САЩ бяха наети от Саакашвили, който в момента е подсъдим. а в Украйна тече Майдан номер 2 и размирици, но "свободните демократични медии" не съобщават нищо за това.
75
5
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До ognyanz... - и Путин печата рубли, ама никой ги не ще...