Със 128 гласа: ООН с резолюция против признаването на Ерусалим

Текстът беше одобрен от Общото събрание на ООН
Обновена: 21 дек 2017 20:46 | 21 дек 2017 20:44,
211
Със 128 гласа: ООН с резолюция против признаването на Ерусалим
Снимка: БТА

Общото събрание на ООН прие днес с голямо мнозинство резолюция, осъждаща признаването от САЩ на Ерусалим за столица на Израел, предадоха световните агенции.

Текстът, внесен от Йемен от името на арабските страни, бе одобрен от 193-членното Общо събрание със 128 гласа "за" при девет "против" и 35 "въздържал се". Сред държавите, които се въздържаха, са Австралия, Канада, Мексико и Филипините, отбелязва ДПА.

Още по темата

Асошиейтед прес определя резултата от гласуването като победа за палестинците. Подкрепата за резолюцията обаче бе значително по-ниска от очакваните най-малко 150 гласа "за". Прави впечатления и големият брой въздържали се, отбелязва АП.

Aмериканският постоянен представител в ООН Ники Хейли заяви, че организацията не може да очаква САЩ „да си плащат за привилегията да не бъдат уважавани“.

Хейли отбеляза, че от страната ѝ се иска да „плаща повече отколкото която и да е друга държава“, срещу което получава тази „съмнителна разлика“ между вложено и получено.

Изданието цитира още от думите на американския постоянен представител, според които „ние имаме задължение да искаме повече от нашите инвестиции. И ако нашите инвестиции се провалят, имаме задължени да вложим парите си по по-продуктивни начини“.

Хейли продължи протеста си срещу взетото решение, като отбеляза, че „САЩ ще запомнят този ден, в който бяхме атакувани в Общото събрание защото упражняваме правата си на суверенна нация“.

„Ще си го спомним, когато отново бъдем призовани да дадем най-голямата вноска в бюджета на организацията,“ продължи Хейли и завърши с думите: „Ще си го спомним, когато толкова много страни дойдат при нас, какъвто навик имат, за да искат от нас да плащаме повече и използваме влиянието си в тяхна полза“.

Говорител на подкрепяния от Запада палестински президент Махмуд Абас приветства днешното гласуване в ООН.

"Гласуването е победа за Палестина", заяви президентският говорител Набил Абу Рудейна. "Ще продължим усилията си в ООН и на всички международни форуми за слагане край на тази окупация и създаване на наша палестинска държава със столица Източен Ерусалим", добави той.

На 6 декември американският президент Доналд Тръмп призна цял Ерусалим за столица на Израел и обяви, че ще премести в града посолството на САЩ - ход, който предизвика гняв и протести в целия свят, особено в арабските и мюсюлманските страни. Преди гласуването на резолюцията Съединените щати заплашиха да прекратят финансовата си помощ за държавите, които подкрепят текста.

Въпросът за статута на Ерусалим - град, свещен за последователите на юдаизма, християнството и исляма - е основен препъникамък пред уреждането на израелско-палестинския конфликт. По време на Шестдневната война през 1967 г. Израел превзе Източен Ерусалим, а през 1980 г. анексира едностранно тази част от града, която палестинците искат за столица на бъдещата си държава - ход, който не е признат и бе осъден от голяма част от международната общност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
6
 
4
 
! Отговори
Кви палестинци? преди 6 години
Палестинците са дали на света ТЕРОР. Това е племе, което е част от ООП, Хамаз, ХИЗБУЛА . Нямат собствена история, собствено въстание срещу Рим, Вавилон, Египет, кръстоносни походи. Разбира се, че няма да имат, защото нямат самосъзнание за държавност и цивилизация.Сложили един камък, построили джамия, айде Мохамед възкръснал, върху паметници на християнството.Унищожават археологически паметници на християнството,убиват ни, идват на готово в Европа, и накрая Европа изчезва, Ча/лмичките се плодят.
105
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държава Палестина е одобрено от Великите сили да бъде създадена по същото време, когато и държава Израел, 1948. Но Израел чрез различни стъпки не позволява. Първо, заема територии, определени за Палестина, друго, купува земя, като чрез това разширява териториите си... Има и нови резолюции на ООН за признаване на държава Палестина. Между другото, повече от 80% от палестинците са висшисти.
104
4
 
3
 
! Отговори
Какви палестинци?! преди 6 години
Не разбрахте, след разрушаването на Ерусалим, Веспасиан дава име на областта Палестина, не д-ва, а обла. Преди това е Юдея. Палестинци има в Ливан, Сирия, Египет, Йордания.Те са като ромите в Европа. По логиката на този етнос, да им дадем Сирия, Ливан, Египет, Йордания?! Вижте картата, къде е З. Бряг, къде е Газа. Едната част в Египет, другата в Йордания. Те и палестинците не признават Христос. Палестинците са племе, етнос, което разпръснато по арабските д-ви, и никой не ги иска. Защо защитавате
103
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На други места пише, че Канада е гласувала за признаването на Йерусалим за столица. Не видях да пише какво е било становището на България. Също на Украйна. Преди гласуването Тръмп е заявил, че ще спре парите на тези страни, които гласуват против САЩ. Не става ясно дали има намерение да предложи да бъдат спрени пари само чрез държавни договорености, както са оръжейните доставки, или "подпомаганията" на неправителствените организации тип соросоиден цирей.
102
1
 
6
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Абе Руми само ти ли не си разбрала че Библията е пропагандна книга с цел показване на това какъв ТРЯБВА ДА Е СВЕТА а не какъв е в действителност.Има десетки евангелия които не са включени в Библията защото не отговарят на посланието което трябва да носят.Освен еврейте кой друг казва че са Богоизбран народ.
101
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Англичаните излизат от ЕС и Русия не може да влезе на дневен ред . Крим е тежка стратегическа грешка. Русия гледа на изток ама Индия Иран Китай ...Израел няма да пипате
100
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И накрая Русия ( щото обичат да се бъркат навсякъде ) ще се събуди в нов свят А България ще е и Македония Ама едно след друго
99
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хитро ? И после янките удължават санкциите на Русия
98
3
 
8
 
! Отговори
Атеист преди 6 години
До РумиЯвно си вярваща и това е твое свещенно право. Две корекции - бъркаш днешната държава Израел с това което е било тогава. По-правилно казано според мен е сегашният Израел и Палестина. Колко палестинци са изгубили живота си за да направят място за сегашния Израел, в този му формат през 20 век? Другата корекция е относно вярата - може би най-расистката книга писана някога, Талмуд, е също дело на "богоизбрания" народ. Христос според много от тях не е месията....
97
2
 
4
 
! Отговори
Социолог преди 6 години
Колкото повече се затяга обръча около Тръмп в САЩ толкова по -интересна става външната му политика ....
96
1
 
10
 
! Отговори
Тръмп Бизнесмена преди 6 години
Не ,че ме вълнуват евреите и братовчедите им араби,но тук САЩ открито заявяват ,че "който плаща той поръчва музиката".Парите по- силни от правото,етиката,морала. Природата също тотално е неглежирана с отеглянето от Парижкия договор САЩ са една от трите страни заедно с Никарагуа и Сирия които са извън договора.....Сирия беще във война и още е ,а Никарагуа нямат никакви фабрики...
95
2
 
13
 
! Отговори
Спасов преди 6 години
Нещо тотално взе да се срива господството на САЩ....щом ООНето гласува против САщ явно бита карта са вече и който залага на сътрудничество със ИДЪ е /д.д;д
94
0
 
2
 
! Отговори
бг преди 6 години
Brother Nathaniel е евреин.
93
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 6 години
Руми,харесваш ли Brother Nathaniel?
92
1
 
7
 
! Отговори
бг преди 6 години
Руми,ционисткото блато във Вашингтон не чете Библията,а чете Тората.
91
22
 
4
 
! Отговори
Руми преди 6 години
Исус Христос е евреин. Ако имаш нещо против, то е за твоя сметка. Всичко което съм написала е записано в Библията, но ако не признаваш Библията за авторитет, много жалко. Библията е Божието слово до хората и затова се чете в църквите и от всички истински християни. Евреите са Божият народ, а Израел и сегашна Палестина са Обещаната земя, в която са били въведени от Самият Бог преди няколко хиляди год.Четете история. Библията е историческа книга и включва Сътворението на света и краят(Апокалипсиса
90
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ, бяха изолирани!
89
1
 
12
 
! Отговори
бг преди 6 години
Сигурен съм че съм бг. А вие отк.ачени ид.иоти трябва да разберете че жълто-оранжевия кр.етен Тръмп и джипсито Ники Хейли не са Месии,а са сатанисти.
88
8
 
3
 
! Отговори
до102 преди 6 години
бг в рубли ли заработваш
87
3
 
9
 
! Отговори
Бг преди 6 години
мюсюлманите са домакини, евреите са гости