България начело на ЕС, но кормилото – в големите държави

Нашето европредседателство през призмата на западните медии
Обновена: 29 дек 2017 10:39 | 29 дек 2017 10:30,
33
България начело на ЕС, но кормилото –  в големите държави
Снимка: архив Reuters

България поема от Естония председателството в Съвета на ЕС и планира да засили сътрудничеството с балканските страни с оглед противопоставяне на руското и турското влияние там, пише френският "Монд" в коментар, придружен със снимка на президента Румен Радев.

Българското председателство вижда тук най-вече удобен случай да постави на преден план тема, централна за него - както направи Естония с дигиталната икономика.

Още по темата

Изборът на София е да акцентира върху задълбочаване на отношенията със Западните Балкани.

"Те имат нужда от ясна европейска перспектива и свързаност както помежду им, така и с държавите членки", настоява България и споменава в тази връзка планове за действия в сферите на транспорта, енергетиката, дигиталните технологии и образованието, отбелязва вестникът, цитира БТА.

Изданието припомня, че макар и малка страна, България има задачата да организира министерските срещи на ЕС "в период с твърде натоварен дневен ред, както винаги към края на мандата" на настоящите европейски институции. Такъв е обаче принципът на ротационното председателство и Брюксел очаква от нея на първо място техническа работа с парламента по многобройните текстове, дискусията за които приключва.

Големите държави и Доналд Туск, председателят на Европейския съвет, "остават на кормилото, що се отнася до големите проблеми като Брекзита и бъдещето на еврозоната", посочва "Монд".

В репортаж от България швейцарският "Тан" разказва за подготовката на доброволците, които ще подпомагат предстоящата работа. Присъствието им със сигурност най-добре откроява европейския устрем на българите, подчертава пред всекидневника Евгения Колданова от Националния център по подготовката и провеждането на българското председателство в Съвета на ЕС.

За 176-те места кандидатстваха над двойно повече хора, въпреки че България остава най-бедната страна в общността и "доброволчеството не е особено популярно у нас", добавя тя.

Повечето са студенти, но мнозина опитни български компютърни специалисти и служители от стартъп компании също са предложили безплатно услугите си, изтъква изданието.

"Това показва, че наистина имаме среща с историята", гордо казва Лидия, която следва трета година в Софийския университет. Двайсет и еднагодишното момиче олицетворява проевропейска България, която иска да се представи добре, да се покаже като достоен носител на европейските символи и ценности, заключава "Тан".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Българите сме най-старият народ в Европа и сме оцеляли хилядолетия защото сме по-мъдри от мъдрата змия, по-хитри от хитрата лисица и по-смели от лъвове! Прочетете за чудесата които прявяват Българите под ръководсвото на командирите Хаджи Христо, Хаджи Стефко и др. за свободата на Гърция. В Сърбия,- Белградската крепост е превзета през 1867 г. основно от участниците във Втората Българска Легия.
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НА *** КОРМИЛО НЕ СЕ ПОЛАГА!
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма! Голямата мръвка ще е за европредседателите. Да видим Боко кой ще рекетира за да запълни дупките в своя бюджет? Мариците ли? Армията ли? Или народеца който е на изчезване?
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А вие какво си мислехте? Че идва голямото лапане на гербаджиите ли?
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ша гепим в ЕСето. Ваш Герб
26
2
 
15
 
! Отговори
Божеее, преди 6 години
Ако не беше ротационният принцип,*** никога нямаше да види европредседателство. Никой нямаше да го допусне. Издухани стотици милиони,които бяха жизнено необходими в други направления. Шест месеца,бедните българи ще *рантутим шкембелиите еврогейци,които периодично се местят от трапеза на трапеза и лапат за чужда сметка. Скъпи показни храни,докато няколко милиона българи гладуват.Ненужни подаръци и разхищение.Дано Борисов си плати за мъките,на които подложи този кротък и дълготърпелив народ!!
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е пред разпад и според мен ще се сгромоляса точно когато БГ е председател. Историята е доказала, че ако искаш един съюз/империя да се разпадне, вкарай България в него/нея.
24
0
 
14
 
! Отговори
FAQ DAT S*IT преди 6 години
Ако *** управлява ЕС - до 1-2 години няма да има ЕС. А може и по-скоро.
23
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България - най-великата страна!
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото Естония досега е управлявала ЕС, толкова ще го прави и България.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е като виза за *** дето спрял да ходи по голяма нужда и станал началник на мозъка и сърцето. така се разбрало кой е най-важния орган. Ама при нашите суджуци няма как да стане да спрат да се изхождат...
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА ЕСТОНИЯ И СТРУВА 50 МИЛИОНА, НАШЕТО СТРУВА 200 МИЛИОНА.
19
0
 
12
 
! Отговори
еврошоу преди 6 години
Шестмесечно шоу плащано от националния ни бюджет с нулева полза за данъкоплатците.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Империалистите като са сложили кормило на *** си, какво ли ще се случи, ако ги ритнеме, докато упрявляват?
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
17, Германия има голям проблем с бедността. Стотици хиляди германчета живеят по улиците. За тях безплатни апартаменти като за бежанците, НЯМА. Ако немчулята имаха малка мозък, щяха да използват огромния си излишък за стимулиране на раждаемостта и за спасянане на бездомните деца. Сега нямаше да им трябват бежанци.
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бедност е относително понятие. Ако в Мюнхен живееш под наем в двустайно жилище и трябва да плащаш 800 евро на месец, а имаш доход 1100, беден ли си или напротив?В "богатите" страни колко процента живеят в собствен дом?
15
1
 
17
 
! Отговори
Polska преди 6 години
Забравих да допълня, че същите тези евро-генсеци подкрепят и поддържат мутрокрацията в България. Случайност? Не мисля! Може да са мутри, но са си наши, верни мутри!
14
0
 
18
 
! Отговори
Polska преди 6 години
Европейските генсеци, които никой не е избирал, идват в най-бедната страна в ЕС, да се черпят и забавляват, докато пенсионери ровят по кофите, а децата растът системно недохранени. Пари за тях обаче няма, защото Генсеците са заети да обгрижват бежанци и малцинства и да раздуват бюрокрацията чрез която си пълнят джобовете. Гражданите на ЕС да ги ядат мухите. Никой няма да ги пита за нищо.
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има си хас някой да даде управлението на мутрьоците! Баце и Цеко в Европа са обслужващ персонал, а в БГ - бащици
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако кормилото е в големите държави, за герберите остава да са *** в рейса на Европа.