България начело на ЕС, но кормилото – в големите държави

Нашето европредседателство през призмата на западните медии
Обновена: 29 дек 2017 10:39 | 29 дек 2017 10:30,
33
България начело на ЕС, но кормилото –  в големите държави
Снимка: архив Reuters

България поема от Естония председателството в Съвета на ЕС и планира да засили сътрудничеството с балканските страни с оглед противопоставяне на руското и турското влияние там, пише френският "Монд" в коментар, придружен със снимка на президента Румен Радев.

Българското председателство вижда тук най-вече удобен случай да постави на преден план тема, централна за него - както направи Естония с дигиталната икономика.

Още по темата

Изборът на София е да акцентира върху задълбочаване на отношенията със Западните Балкани.

"Те имат нужда от ясна европейска перспектива и свързаност както помежду им, така и с държавите членки", настоява България и споменава в тази връзка планове за действия в сферите на транспорта, енергетиката, дигиталните технологии и образованието, отбелязва вестникът, цитира БТА.

Изданието припомня, че макар и малка страна, България има задачата да организира министерските срещи на ЕС "в период с твърде натоварен дневен ред, както винаги към края на мандата" на настоящите европейски институции. Такъв е обаче принципът на ротационното председателство и Брюксел очаква от нея на първо място техническа работа с парламента по многобройните текстове, дискусията за които приключва.

Големите държави и Доналд Туск, председателят на Европейския съвет, "остават на кормилото, що се отнася до големите проблеми като Брекзита и бъдещето на еврозоната", посочва "Монд".

В репортаж от България швейцарският "Тан" разказва за подготовката на доброволците, които ще подпомагат предстоящата работа. Присъствието им със сигурност най-добре откроява европейския устрем на българите, подчертава пред всекидневника Евгения Колданова от Националния център по подготовката и провеждането на българското председателство в Съвета на ЕС.

За 176-те места кандидатстваха над двойно повече хора, въпреки че България остава най-бедната страна в общността и "доброволчеството не е особено популярно у нас", добавя тя.

Повечето са студенти, но мнозина опитни български компютърни специалисти и служители от стартъп компании също са предложили безплатно услугите си, изтъква изданието.

"Това показва, че наистина имаме среща с историята", гордо казва Лидия, която следва трета година в Софийския университет. Двайсет и еднагодишното момиче олицетворява проевропейска България, която иска да се представи добре, да се покаже като достоен носител на европейските символи и ценности, заключава "Тан".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
9
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 6 години
Световни *** отиват да пият кръвта на братцка рассия, ама интересно що тя се натиска!?
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гробно мълчание за статията в "Гардиън" Мекотелите от СМИ се наsират от ужас да не разгневят тиквата и заравят глави в пясъка.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Медиите не считат за печелившо да пишат хубаво за каквото и да било, за когото и да било. Смета се за липса на професионализъм, ако не се започне с критика, история на задкулисието. В края може и да се признае, че не е цялата истина. Но кой ти чете внимателно до края? Гражданско общество значи критикарсво. Така е и в западните медии.
8
4
 
8
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Barium, ако си мислиш, че европредседателството е поемане на тежест (вкл. управлението на ЕС) не съразмерна на нашите възможности, много се лъжеш! Има сформирани цели комисии по Брекзит, а ти като виден ганьовец (така се определяш) отиди пред НДК и заяви, че няма да става както казват, а тъй както ти казваш. В форумите сте силни, ама навън сте пълни шушимиги!
7
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евродембели в огромни количества идват да пият кръвта на българския народ, като че ли нашите политпаразити са ни малко.
6
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще дойдат, ще се увековечат пред камерите, ще хапнат, ще пийнат, ще потупат Винету по чутурата, ще спуснат заповедите и ще го оставят да попредседателства (защото сме "равни" де не за друго) държейки го на каишка.
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е като да ти дойдат важни гости и ти да ги заведеш на двора да ти видят "нужника". Не го правете, те ще си тръгнат, няма да стоят вечно. После както си знаем....
4
5
 
17
 
! Отговори
Евро-шопар преди 6 години
Идем да ядем да пием да сеrem а наш'те роби от колонията ще се скъсат да ни ранят и поят и да ни слугуват. Caмо глейте сега от натегачество слугите ни какъв двоен аршин ще направят със всичко
3
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Писатели, не търсете кусури, подкрепете БГ това не се случва всеки ден. А МОЖЕ ДА НИ Е ЗА ПРЪВ И ПОСЛЕДЕН ПЪТ.
2
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пълна деградация, да дойдат да видят на място как се подаряват 48% от Пирин на олигарха цеко, да дойдат...
1
7
 
28
 
! Отговори
българина преди 6 години
защо чехия полша унгария нямат началници????