Протестиращи с чадъри срещу полицията в Хонконг

Сблъсъците станаха заради спорен законопроект
12 юни 2019 17:45, Елка Василева
13
Протестиращи с чадъри срещу полицията в Хонконг
Снимка: Reuters

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ и палки, за да отблъсне демонстрантите, опитващи се да стигнат до сградата на местния парламент, предаде Франс прес.

Протестиращите използваха чадъри, за да се предпазват от полицията.

По-рано днес десетки хиляди демонстранти обградиха района около парламента на Хонконг в знак на протест срещу законопроекта, който ще позволи екстрадицията към Китай.

Хонконг на протест срещу закон за екстрадиране в Китай

За днес бе предвидено текстът да се дебатира на второ четене в пленарна зала, но заради "обсадата" около парламента дебатите бяха отложени.

Протестиращи са обсадили зоната и около други правителствени учреждения. Заради протестите трафикът в града е парализиран. Редица магазини и фирми се присъединиха към протеста и днес не работят.

В неделя в бившата британска колония се проведе най-голямата демонстрация, организирана досега в Китай от 1997 г. Според организаторите на протеста в неделя в него са участвали 1 милион души. Хонконгската лидерка Кари Лам обаче отхвърли призива за оттегляне на законопроекта и призова опозицията да избягва всякакви радикални действия.

Днес централното правителство на Китай изрази твърда подкрепа за прокарването на законопроекта, предаде Ройтерс, като се позова на китайското министерство на външните работи.

Същевременно правителството на Тайван изрази подкрепа за демонстрантите в Хонконг, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Заставам рамо до рамо със стотиците хиляди хора в Хонконг, борещи се срещу закона за екстрадиция и за върховенството на закона. Знайте че не сте сами. Тайван е с вас! Волята на народа ще надделее!", написа в Тwitter тайванският външен министър Джоузеф Ву.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крадците и измамниците от Китай обикновено бягат в Хонконг. Закона е справедлив.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако в САЩ са със зелена карта учените и успялите. То Китайската комунистическа партия си избра по лекия и бърз начи да се снабди с учени и успяли предприемачи. А нищо чудно на тяхно място да запълни бройката с бандити и ***.на квадрат.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 1 милиард 19 мил си живуркат деугите ориз и вода. Такова е в режима. Едните няма да видят светлото бъдеще.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя метод не е китайски. Той е прилаган от СССР както и от Народна Република България в Социализма. Ако журналисти се разровят в архивите . Ще открият българи как са заставяни да работят по заповед без дотовор и съгласие.
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай ще си набележи някой я учен, я бизнесмен с успешен международен бизнес. Ще му измисли номер " миришът му краката" и току изчезне . И после настанен в златна клетка за шепа ориз почва да работи за номенклатурата на партията.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай ги определя на свой принцип бандитите. Не си ли с идеите на партията , а тя е единствена и непобедима , си бандит. Колектива на партията ще прецени как и колко ще му се плати на тоя от Хонконг.
4
4
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
И 1 милион да са,не могат да спрат възхода на Китай!Място по строежите има за всички!Изгореха си пак на дедо Со*рос паричките....
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво лошо има в това да се екстрадират бандити към Китай. Или Хонконкците си ги искат да си стоят при тях.
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ЕС с Хонконг. Китай от времено на вожда Мао ги мъчи. Това комунист види ли , че има някой да работи и да е частник. Направо му причернява от завист.
1
4
 
6
 
! Отговори
:-) :-) :-) преди 4 години
Хайде, САЩ пак почнаха с цветните революции! Дори и протестиращите да са били около милион, в което се съмнявам, населението на града е 15-20 млн?