Глоба в Дания за пияни водачи на ел. тротинетки

Има санкции и за каране по тротоари и пешеходни зони
11 юли 2019 08:50, Елка Василева
14
Глоба в Дания за пияни водачи на ел. тротинетки
Снимка: архив, Reuters

На най-малко 30 души в столицата на Дания са били предявени обвинения за каране на електрическа тротинетка под въздействието на алкохол или наркотици. Това е част от кампания, целяща да внуши, че правилата за движение по пътищата в Дания се отнасят и за тротинетките, съобщи  копенхагенската полиция, предаде Асошиейтед прес.

Началникът на столичната пътна полиция Хенинг Педерсен каза, че през последните няколко дни 26 души са били глобени, че карат тротинетка със съдържание на алкохол в кръвта над допустимото. Други четирима водачи на такива возила са санкционирани заради наличие на наркотици в организма.

Пътните полицаи изчакват резултатите от кръвните тестове, преди да наложат глобата. За първо провинение тя е 2000 датски крони (около 300 долара), а за второ - двойно по-голяма. Датското пътно законодателство се прилага и за водачите на тротинетки - тоест допустимото съдържание на алкохол в кръвта е еднакво за автомобили и другите видове превозни средства.

Педерсен каза още, че водачи на тротинетки биват глобявани, ако карат по тротоари и пешеходни зони и че те трябва да спазват правилата, валидни за велосипедистите.

Модата на електрическите тротинетки "зарази" градовете по света от една година насам. Тя е част от своеобразна революция за микромобилност, в която потребителите наемат тротинетки за придвижване на малки разстояния, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Пиян като ел. тротинетка...
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Засега мо'е ми направят една бибитка на тротинетката...
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може в тъмното без жилетка .
10
0
 
1
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
зареждай в офиса, да си баш на далавера :D
9
0
 
5
 
! Отговори
ЗДвП преди 4 години
В закона ясно е написано10. "Пътно превозно средство" е съоръжение, придвижвано по пътя на колела и използвано за превозване на хора и/или товари. Към пътните превозни средства се приравняват трамваите, тракторите и самоходните машини, когато се придвижват по пътищата.11. "Моторно превозно средство" е пътно превозно средство, снабдено с двигател за придвижване, с изключение на релсовите превозни средства.*Тротинетката е ППС и МПС. Когато променят дефиницията за мотопед, ще стане и мотопед.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моята тротинетка струва 1200лв, но най-масовата такава е към 800лв. Зарежда се за 3 часа и минава около 20км. До работа и обратно ми е около 10км общо. Зареждането като ток е нищожни стотинки - към 60 вата харчи при зареждане.Чисто финансово съм сметнал, че се избива за около 2 години ходене с кола по същия маршрут...т.е не е особена далавера...но пък съм еко-био супермен ;)
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът в България е, че КАТ не работи и няма кой да наложи спазването на закона за движение по пътищата. В София е пълно с диваци велосипедисти каращи по тротоарите, а сега и диваците с електрическите тротинетки прехвърчат между хората. Оказа се, че най-нагли в нарушаването на закона са велосипедистите, а сега и тротинеткаджиите. Даже мотористите не са чак толкова нагли.
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да разберем като какви участници в движението се определят от закона за движение по пътищата. Защото в момента не е ясно пешеходци ли са, колоездачи, мотори или коли.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тротинетките с предно предаване ли са?
4
1
 
2
 
! Отговори
88762 преди 4 години
такава тротинетка струва 1000 и кусур лева...
3
1
 
9
 
! Отговори
Жо преди 4 години
ЗАКОНЪТ за движение по пътищата трябва да се прилага, както за ползващите МПС, така също и за каруцари, велосипедисти, пешеходци и за всички други, които се придвижват по някакъв начин по пътища, улици и тротоари.Не може велосипедисти да карат с 30 км/ч по тротоари и пешеходни пътеки, когато нямало велоалеи.
2
1
 
8
 
! Отговори
лольо преди 4 години
Аз си сглобих Ел колело с кит за електрификация от Алито. Купих сравнително скъпи и читави компоненти. Нонстоп го карам, вече съм му навъртял 3000 километра. Имам висок клас нова, не съм я палил от 3 седмици, седи на сенка под една каисия в двора. Не мисля и да я паля. Който не се е качил на електричка той не се в влюбил. Там е бъдещето
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам такава тротинетка и ходя с нея на работа. Баси кефа!У нас още не са навлезли масово, което е добре, защото не се бутаме по велоалеите. Проблем е уцасното състояние на част от улиците и повечето тротоари.