Съветска подводница бълва радиация 800 хил. пъти над нормата

Понеже е дълбоко в Баренцово море - няма опасност за хората и риболова
15 юли 2019 19:45, Нели Христова
118
Съветска подводница бълва радиация 800 хил. пъти над нормата
Снимки: Reuters

Дни след като на борда на руската ядрена подводница "Лошарик“ избухна пожар и уби 14 души, норвежки изследователски екипи засякоха друга потънала подводница в региона да бълва радиация 800 хил. пъти над нормата, пишат от Independent.

През 1989 година на борда съветският плавателен съд "Комсомолец“ избухва пожар. Загива 42-ма подводничари от 96-ма души екипаж. Подводницата потъва на дъното на Баренцово море и в момента лежи на дълбочина 1680 метра, заедно с реактора и две торпеда с бойни глави от плутониев заряд.

Още по темата

В понеделник следобед малка подводница с дистанционно управление взима проби от вентилационната тръба на "Комсомолец“ и установява, че радиацията, която излиза от нея е 100 хил. пъти над нормата. Според експертите тръбата най-вероятно е свързана по някакъв начин с ядрения реактор.

Не е изненада, че от останките на подводницата излиза радиация. След като потъва преди 30 години, руски и норвежки екипи често засичат малко количество химикали в района на "Комсомолец“. Последният път, в който са правени замервания, е било през 2008 година.

"Това са само предварителни резултати. Когато се приберем у дома, ще проучим внимателно пробите“, заяви Хилде Елизе Хелдал от норвежкия институт по морски изследвания пред телевизията TV2. По думите й, въпреки високите нива на радиацията, риболовът в района не е засегнат. Ала само защото подводницата е потънала надълбоко.

Докато дистанционната подводница обикаля около останките, учените стават свидетели на "случаен облак“, който излиза от вентилационната тръба.

"Наблюдавахме как този облак излиза от дупката от време на време. Това означава, че замърсяването излиза на пулсове“, казва Хелдал. До края на изследването си следващите дни тя и екипът й ще прегледат тръбата много по-обстойно. Според нея този облак може да бъде предизвикан и от морските течения.

Проучването се провежда от организацията Go Stars, която използва нов тип подводници, даващи много по точни анализи от тези на предишни изследвания.

Пожарът на "Комсомолец“ избухва на 7 април 1989 година. Подобно на случилото се на борда на "Лошарик“ преди седмица, огромна катастрофа е избегната, защото десетки души рискуват живота си за да изключат реактора.

Според експертите, новите данни ще хвърлят повече светлина върху това, колко точно "Комсомолец“ замърсява норвежките води. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой неможе да ги трае вече. Украйна избяга. Грузия се запали искат да ги махнат от властта си, но няма да стане без бой. Скоро и Армения, ще им вдигне мерника. Невиждани окупатори нито една държава под тяхно ръководство, не е богата. Всички карат лади още и са бедни като църковни мишки. Скоро няма да имат нито един 'брат'. До там ги доведе б олшивизма.
54
5
 
7
 
! Отговори
СеСеСе-ре преди 4 години
Мирният радиационен атом - във всеки дом!
53
2
 
1
 
! Отговори
Асан преди 4 години
- И-и, Бате, къдей тая пудводница?
52
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От Рассия чакайте само глад, мизерия, калпава техника и тонове радиация!
51
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата създала най много проблеми на човечеството. Особено в Европа.ПСВ, ВСВ, Чернобилл, Подводници на дъното с ядрени реактори, окупирани и унищожени държави, разидинени държави - корея, Виетнам, Германия, България, Македония, и куп други. Мизерии след мизерии. КОГА ще спрете вече? 2019 стана?
50
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аа, сигурно реакторът още работи.
49
10
 
1
 
! Отговори
боклуци преди 4 години
руската радиация най-силната, понеже другата хич я няма, особенно у тиквите на простите ***
48
6
 
13
 
! Отговори
Руски девиз преди 4 години
РУСКАТА РАДИАЦИЯ НАЙ-ПОЛЕЗНАТА РАДИАЦИЯ!!
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понеже е дълбоко няма опасност. "Е колко да е дълбоко".Ако продължаваме да акаме в гащите си планетата Земя няма да ни прости.И когато стане късно ще осъзнаем че в тази игра няма "да започнем отначало!"Играе се до край!
46
6
 
5
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Анонимен 51 - и да изведем основното уравнение да 13-я конгрес на БКП - също така е и полезна, защото е братска и безвъзмездна.
45
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко руската радиация е мирна
44
6
 
5
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Преял Гербер - колко си скромен! Дали от скромност, дали от друго - пропускаш Семипалатинск, както и Охотско море където са погребани много съветски подводници. Не бъди скромен в "статистиката" моля те, създава се впечатление за умисъл?
43
4
 
7
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Що ми пука !!! Нали трови норвежците...
42
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната БЕЗАНАЛОГОВА руска кошница....
41
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да пратим бсп-то да питат местните аборигени за изборите нещо си
40
2
 
10
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Сега се сетих, че Самурайския меч написан с О вместо с У, беше на Джесика Вълчева, покорно се извинявам, но все пак повечето "статии" на сегашната авторка са пълни глупости, фейк и откровени измислици.
39
3
 
4
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
А над стоте человека погребани ли са или ще срещнем акули с по две-три задни перки.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хакери са пробили най-вероятно базите данни на НАП и Министерство на финансите. Медии са получили масив от 57 папки, съдържащи повече от хиляда файла с ЕГН, имена, адреси и доходи."Над 5 млн. български и чуждестранни граждани, както и компании са засегнати", оценяват анонимните хакери, като призовават медиите да търсят свободно сред данните и да си правят собствени разследвания. От мейла става ясно още, че целият теч е около 21 GB данни, като публикуваната част е малко под 11 GB."
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европарламента е вкаран Закон за Единна Минимална Заплата в Държавите Членки на Европейския Съюз .Лошата Новина е - България не е включена в този Списък - Защо ?Какво общо има този коментар с темата?
36
6
 
5
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Не бойтесь товаришчи мий сделали следушая атомна бомба-плаващая АЕЦ. Мий великами, за родину за пyтинy!