Съветска подводница бълва радиация 800 хил. пъти над нормата

Понеже е дълбоко в Баренцово море - няма опасност за хората и риболова
15 юли 2019 19:45, Нели Христова
118
Съветска подводница бълва радиация 800 хил. пъти над нормата
Снимки: Reuters

Дни след като на борда на руската ядрена подводница "Лошарик“ избухна пожар и уби 14 души, норвежки изследователски екипи засякоха друга потънала подводница в региона да бълва радиация 800 хил. пъти над нормата, пишат от Independent.

През 1989 година на борда съветският плавателен съд "Комсомолец“ избухва пожар. Загива 42-ма подводничари от 96-ма души екипаж. Подводницата потъва на дъното на Баренцово море и в момента лежи на дълбочина 1680 метра, заедно с реактора и две торпеда с бойни глави от плутониев заряд.

Още по темата

В понеделник следобед малка подводница с дистанционно управление взима проби от вентилационната тръба на "Комсомолец“ и установява, че радиацията, която излиза от нея е 100 хил. пъти над нормата. Според експертите тръбата най-вероятно е свързана по някакъв начин с ядрения реактор.

Не е изненада, че от останките на подводницата излиза радиация. След като потъва преди 30 години, руски и норвежки екипи често засичат малко количество химикали в района на "Комсомолец“. Последният път, в който са правени замервания, е било през 2008 година.

"Това са само предварителни резултати. Когато се приберем у дома, ще проучим внимателно пробите“, заяви Хилде Елизе Хелдал от норвежкия институт по морски изследвания пред телевизията TV2. По думите й, въпреки високите нива на радиацията, риболовът в района не е засегнат. Ала само защото подводницата е потънала надълбоко.

Докато дистанционната подводница обикаля около останките, учените стават свидетели на "случаен облак“, който излиза от вентилационната тръба.

"Наблюдавахме как този облак излиза от дупката от време на време. Това означава, че замърсяването излиза на пулсове“, казва Хелдал. До края на изследването си следващите дни тя и екипът й ще прегледат тръбата много по-обстойно. Според нея този облак може да бъде предизвикан и от морските течения.

Проучването се провежда от организацията Go Stars, която използва нов тип подводници, даващи много по точни анализи от тези на предишни изследвания.

Пожарът на "Комсомолец“ избухва на 7 април 1989 година. Подобно на случилото се на борда на "Лошарик“ преди седмица, огромна катастрофа е избегната, защото десетки души рискуват живота си за да изключат реактора.

Според експертите, новите данни ще хвърлят повече светлина върху това, колко точно "Комсомолец“ замърсява норвежките води. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
7
 
! Отговори
ДОБРА НОВИНА преди 4 години
В Европарламента е вкаран Закон за Единна Минимална Заплата в Държавите Членки на Европейския Съюз .Лошата Новина е - България не е включена в този Списък - Защо ?
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брей то все едно слънцето е заровено там бе що за преувеличаване аз не знам в космоса дали е толкова
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 26:Още по-вкусна е рибата от океана около атола "Бикини",основният френски полигон от 1960-те години,за провеждане на ядрени опити и при това в предостатъчно голямо количество!Но там се вихрела демокрацията и рибите не са прихващали радиацията...Ех оФФци,оФФци...!Ами,какво става с Фукушима?!Нещо съвсем гръмко се мълчи по въпроса и относно уловената риба от района,която достига в предостатъчни количества до *** магазини!Хеле пък кулинарния хит риба-тон!!Лапайте,тихо е-е-е....
32
7
 
5
 
! Отговори
Преял Гербер преди 4 години
Поредното изпускане на радиация?- Чернобил- Бикини островите- Ядрени Тестове- Фокушима- Хирошима и НагазакиА дори не знаем как влияе радиацията на живота дългосрочно (едва ли е здравословно)...За това великите сили затвориха блоковете в АЕЦ Козлодуй - ако нещо стане, ще изгине цяла Европа... А на българин доверие не трябва да имаш - аз съм чист българин и си го казвам. Щом Панагюрското съкровище фалшифицирахме .... нямаме шанс. Тука можеше да сме като Египет, ама крадливите ни ***
31
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес другарите са в акция.Минусите им пристигат преди да съм сложил точка на изречението.
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статия за отклоняване на обществото внимание! " Пробив в базата данни на МФ и НАП, 5 млн. лица са засегнати" , а те с глупости ни занимават.
29
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците са проблем. O, those russians!
28
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как трябва да те разбирам, другарю? Понеже руска подводница бълва радиация, са виновни западняците, понеже много от тях загинали по руските полета? Започвам да мисля, че вие, заразените от червена проказа сте увредени физиологично.Необратими изменения в мозъка, можеби?
27
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
цялата им работа на руските е такава аматьорска толкова си могат.Чернобил,Курск,Лошарик и новата поводница от няколко седмица потънала.Русия е заплаха за света
26
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яжте риба -полезна е,има омега,бета и гама мазнини.Но да е расла покрай атолите на Френска Гвиана, там радиацията е френска и някак по-изискано звучи Начи.
25
0
 
0
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
До ТРЯБВАКъде вирее радиацията бе тромпет.В градината при тиквичките ли.
24
0
 
10
 
! Отговори
шматка преди 4 години
.....а магазините пълни с норвежка скумрия.За сьомгата няма страшно защото тя не е от див улов а от развъдници които може да не са в Баренцово море.
23
14
 
14
 
! Отговори
пецата преди 4 години
западняците англосакси няма никога да простят на Русия че не можаха да я завладеят и да я направят колония , колко войници изпратиха през вековете за да намерят смърта си там, поляци,финландци, шведи, французи,немци много западняшка кръв има в руската земя затова е явно толкова плодородна , какви ли не мизерии не направиха на славяните включително на нас до ден днешен, няма как аварията в чернобил да не е интервенция на западняците както и навярно тази подводница
22
7
 
10
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Това колко пъти ще го пишете?
21
7
 
13
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Само като видях автора на статията и ми стана ясно, че е абсолютен фейк. Все пак още си спомням СамОрайския меч. Хахахахах най тъпите са събрани в този пропаднал фейк сайт.
20
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 18ХАХАХАХАХА пример за соц мислене.'радиацията не вирее във вода' ХАХАХАХАБоже боже пази и от нас самите.. Семетоо
19
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма кво да се чудят още през 93-та изслвдвания показват че най-вероятно охладителните тръби на реакторът са повредени и от там блика радиация.Руснаците отричат естествено-не било така.Сега 20 год по късно сигурно вече свети в тъмното.Предполагам че по някое време ще се разпадне и ще почне да унищожава животът вБаренцово море.Ест червените каскети ще извадят от 9 кладенеца вода да обясняват как нямало нищо страшно и животът процъфтявал.
18
9
 
10
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 4 години
Това е пример за Фалшива Новина . Радиацията не вирее във ВОДА . Ако беше вярно , всички Атомни Електроцентрали щяха да излъчват смъртоносни лъчения за хората , животните и Природата .
17
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости, като чернобилл нали :) Глупостта си ти, че акъла ти е 0. За това всеки ден събират в ФБ пари за левкимия, ракове на белия дроб и др. Щото глуспоти. Те от солта се разболяват хората нали олигофреен.
16
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе,те ония от Бритиш петролиум защото не разказаха играта на Мексиканския залив.Иначе сьомгата е дъ Бест,само сьомга приготвят в Черешката