Депутат планира конкурс за карикатури на пророка Мохамед

Причината - свободата на словото
Обновена: 29 дек 2019 08:10 | 29 дек 2019 08:00, Камелия Цветанова
172
Депутат планира конкурс за карикатури на пророка Мохамед
Снимка: Pixabay

Холандският депутат Герт Вилдерс заяви, че планира нов конкурс за карикатури на пророка Мохамед, предаде Ройтерс.

Преди повече от година Вилдерс отмени подобно събитие поради опасение от възможни нападения.

Късно снощи Вилдерс публикува туит, призоваващ хората да изпращат карикатурите си на Мохамед.

"Свободата на словото трябва да надделее над насилието и ислямските фатви", подчерта лидерът на най-голямата опозиционна партия в холандския парламент.

През август 2018 г. Вилдерс отмени подобен конкурс, след като полицията арестува мъж, заплашващ да го убие заради тези планове, припомня Ройтерс. В същото време плановете за провеждане на конкурса доведоха до големи протести в Пакистан, организирани от ислямистката партия "Техрик е Лабаик", която призова ислямските страни да прекъснат връзките си с Холандия, припомня Ройтерс. Всякакви изображения на пророка Мохамед се смятат за богохулство в исляма.

През 2005 г. датски вестник публикува карикатури на Мохамед, които предизвикаха протести в ислямския свят, както и няколко опита за убийство на главния му редактор. Десет години по-късно ислямистки бойци убиха 12 души при нападение срещу редакцията на френския всекидневник "Шарли ебдо" в Париж, след като изданието също публикува сатирични изображения на пророка Мохамед. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква карикатура да му правят, той мохамед си е бил жива карикатура.
105
0
 
0
 
! Отговори
Леле преди 4 години
Идват- кандидатстват се за чистачи :) не знаят, че шефа ни има договор с фирма :) От последващият въпрос считам, че сте сърдито, че са ви пуснали на строежа в западна Европа с български, ме с турски паспорт АААХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
104
3
 
0
 
! Отговори
l преди 4 години
До муспиПреди Османската империя населението е 1.4 а след е 2.4,обучи се малко.Пък 50 милиона никъде не е имало,ооо колко си про..
103
3
 
0
 
! Отговори
El Turko преди 4 години
До ЛелеТези турци, араби и африканци сигурно умират да дойдат във вашият офис. Кой знае колко турско, арабско, африканско sеmE сте гълтали за да ги привлечете.
102
1
 
3
 
! Отговори
Леле преди 4 години
El Turko, Вие с български паспорт ли сте по строежите в Барселона или с турски ? Питам от чисто любопитсво :)
101
1
 
3
 
! Отговори
Леле преди 4 години
Аз съм българка и никога не съм имала проблем с това :) виж, араби , турци и африканци по-трудно ще си намерят работа :) включително в моят офис :) фа се изкъпят поне преди да дойдат да питат за работа. О, няма да е зле и някоя и друга диплома за квалификация :)
100
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Просото:Абе я вземи и си обогати речта бе, научил си няколко легендарни истории и каси вкарал в някъв филм. И по саитовете едно и също плямпаш . Извинявам се за израза. А точно за тез държави по онова време имали са наука но са нямали култура. А науката която са сдобивали това че им помагали рептилите .както и сега .Но след като дошла аслямахем култура .хем и наука получели...
99
4
 
1
 
! Отговори
El Turko преди 4 години
До ПросотоИ вие българите сте хора втора ръка или поне за такива ви имат в така прехвалената от вас Европа. Изобразяват ви като тоалетни, африканците ги предпочитат пред вас и т.н. Това означава ли, че не трябва да ви има като племе на този свят???
98
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До El Turkoхм!-Първо:-НИТО ЕДНО ЦАРСТВО от онова време НЕ се е "присъединило към Османската империя " ДОБРОВОЛНО!-ВСИЧКИ са били завладяни С ЯТАГАНА!!!!-второ:-цитираните от теб испанци,португалци,белгийци,британци,са имали "свободата" да избиват "второкачествените същества",защото ТЕ самите са имали и културата,и индустрията за онова време,и организацията.Османлиите НЕ са имали нищо друго,освен ятаганите си!ЗА ТОВА,а НЕ от някакви "хуманни подбуди" са оставали завладяните!А за да ги използв
97
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой щял да организира? Не беше ли он дето им разреши гейове да се еб.т и даржавата им дае постояно напушена.аз се чудя още Аллах как ги Търпи .Е да тои търпелив обича свойте създания ,но преминем ли границата.
96
5
 
1
 
! Отговори
дада преди 4 години
Кви Карикатури ?? Тия знаят ли как е изглеждал тоя мохамед ??? По- добре да направят карикатури, как Европейците са убивали араби, и са живяли богато и щастливо.
95
0
 
4
 
! Отговори
Ева Адамова преди 4 години
Забраненият плод е най сладък. Хахаха. Сто процента ще има карикатури с камили нали се сещате ;)))
94
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По принцип в Исляма е забранен ликът за Мухамед .за да не се получи .като в другите религии .вместо дати молят на Аллах..Господ (юотеца) те са молят на пратениците ме.
93
3
 
3
 
! Отговори
муспи преди 4 години
До El Turko - България когато я завладяват дивашките орди е била 3.5 милиона, толкова са биле и големите европейски държави. За 5 века, при Освобождението е 1.5 милбиона, а другите големи са 40, 50 милиона.
92
3
 
1
 
! Отговори
El Turko преди 4 години
Никаква почит не изпитвате вие към Иисус, да убиваш насред площада с пояс на кръста си е жива омраза.Всепоглъщаща онраза, включително към себе си..А да бомбардираш невинни хора със самолети какво е????
91
3
 
1
 
! Отговори
муспи преди 4 години
До Анонимен - "Да поеме греховете на всички..." е измислено от грешниците в борбата им с Христос. Не всички хора могат да бъдат спасени - по думите на Христос, - а само тези които оставят този свят заради Оня. Това значи да си раздадат всичко каквото имат на бедните и да Го последват, - значи видимо никой, под 1%. Христос идва да унищожи Княза на този свят, а той е завладял света - "целия свят в зло лежи" Йоан.
90
7
 
1
 
! Отговори
El Turko преди 4 години
До Прав е холандецът.Ако в България ви бяха унищожавали 500 години сега ти нямаше да пишеш коментари. Виж примерно испанците и англичаните за около 500 години демократично избиха 70 млн. индианци. Другото, което е, че българите доброволно се присъединиха към Османската империя. Ако турците избиваха местните, сега много от държавите нямаше да ги има на световната карта.
89
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Прав е холандецъти как ще се "освободим от тях завинаги",драги?..А,сетих се:-Като налагаме тотални санкции на..ХРИСТИЯНСКА Русия и в същото време ПООЩРЯВАМЕ всячески режимите в ОАЕ,СА,Кувейт и другите....нъл тъй?
88
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иисус е Божият Син и се е превъплътил в човек, тук на Земята, за да изкупи всички грехове на хората и да им прости, дори и за бъдещите грехове. Неговият земен път е бил само 33 години, но посланията и знанието което дава на хората е най-важното събитие в Човешката история за вечни времена.Всички хора могат да бъдат спасени, стига да го поискат. Вярата в Иисус е доброволен акт на избор, който всеки избира сам за себе си.
87
1
 
2
 
! Отговори
до 59 преди 4 години
Никаква почит не изпитвате вие към Иисус, да убиваш насред площада с пояс на кръста си е жива омраза.Всепоглъщаща онраза, включително към себе си..