Разбилият се украински самолет улучен от ракета руско производство?

Комисия ще търси останки от нея на мястото на катастрофата
9 яну 2020 15:07, Елка Василева
224
Разбилият се украински самолет улучен от ракета руско производство?
Володимир Зеленски. Снимка: БГНЕС

Съветът по национална сигурност и отбрана на Украйна проучва версията за поразяване на украинския Boeing при излитането му на 8 януари от летището в Техеран с ракета от зенитно-ракетен комплекс „Тор“ руско производство. Това заяви секретарят на съвета Алексей Данилов, цитиран от ТАСС.

По решение на украинския президент Володимир Зеленски в Техеран е пристигнала държавна комисия, която ще разследва катастрофата на Boeing на „Международни линии на Украйна“ заедно с компетентните органи на Иран.

По думите на Данилов „сред основните версии е поразяване на самолета с ракета от зенитно-ракетен комплекс, включително ЗРК „Тор“, тъй като информация за откриване на отломки от ракета близо до мястото на катастрофата вече се появи в интернет“.

Още по темата

Освен това, посочи Данилов, се проучва възможността за сблъсък на самолета с безпилотен летателен апарат или друг летящ обект, версии за разрушаване и взривяване на двигател по технически причини, евентуален взрив вътре в самолета в резултат на терористичен акт.

В момента украинската комисия съгласува с иранските власти възможността за отиване на мястото на катастрофата и възнамерява да търси отломки от зенитна ракета.

Зенитно-ракетният комплекс „Тор“ е разработен и приет на въоръжение в СССР през 1986 г. Производството на модифицирани версии на този комплекс продължава и в момента в Русия. Комплексът може да поразява цели на разстояние от 1 до 16 км и височина от 10 м до 10 км. По данни от открити източници комплекси „Тор“ имат на въоръжение армиите на поне 11 държави, включително и Иран.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не изключвам възможността пилотите да са били пияни. Все пак са украинци.Като ония дето наврмето взривиха Чернобил.Некадърна и пияндурска нация. Пропаднала държава. Щом идват в България на работа и се радват на 600 лв заплата.
39
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пък аз се чудех КОГА най-сетне ще се сетят да обвинят Русия!!! А това, че терористите стрелят с краварско оръжие или пък френско, италианско, немско или ингилизко какво означава? Че всички тия държави са виновни!!!
38
7
 
17
 
! Отговори
В преди 4 години
Самолета е паднал,заради повреда на двигателя стига смехории
37
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Foreign Policy: Близкият изток е по-стабилен, когато САЩ стоят далеч от него.С любезното съдействие на Тръмп, регионът отново се насочва към конфликт и заченките на дипломатически напредък, постигнати през предходните месеци, просто се изпариха
36
2
 
18
 
! Отговори
селянин преди 4 години
има сателитни снимки на които се вижда че сам Путин е стрелял а Шогу ну е наводчикеле по тва време хвъркаше из региона
35
1
 
1
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 36Няма интерес.Грешка е.
34
3
 
26
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
сред основните версии е поразяване на самолета с ракета от зенитно-ракетен комплекс, включително ЗРК Тор, тъй като информация за откриване на отломки от ракета близо до мястото на катастрофата вече се появи в интернетИнтересно, че чак днес намесват Русия. Обикновено, това отнема от 15 минути до 1 час.Интернет- най-достоверният източник на информация ;)
33
3
 
17
 
! Отговори
не лъжа преди 4 години
Видях Путин как с ЕПГ стреля по самолета !!
32
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсурд да е технически проблем. Нямате идея, колко е сложен тоя самолет. Едно нещо само да не работи и няма да излети, доакто не го сменят. Да не говорим, че това става след излитане,където се проверява всичко дали работи. Как точно става технически проблем с най напрегната вечер? :) Лафове за простолюдието.
31
1
 
17
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Много се забавихте с руската ракета.Не е руска.Иранска е
30
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не бе, Путин хвърляше камъни докато беше в Сирия. Видях го лично.
29
2
 
25
 
! Отговори
ОСТРИЛКАТА преди 4 години
Стига ******щини !!!! Дали ЗРК-то е руско , американско и т.н. не е важно , важното КОЙ го изстреля и по чия команда ???? КОЙ има интерес да се нагнетява положението вкарвайки и разорената Украйна в " холивудския " сценарий ???? Това със самолетите е най-долната и елементарна акция , малак разход-голям световен отзвук !!!! Знаем кои са специалистите на подобни елементарни сценарии ..........
28
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какъв интерес би имал Иран да свали пътнически самолет НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ?------Ираняма такъв интерес, но Путин и Просия имат.
27
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вероятно е технически проблем. Все пак става дума за летящите ковчези на Боинг.
26
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, ще ракетата е руска. Иран няма американски ракети или техника. Има и старо руски оръжия там много. Кое е толкова странно, че се пените тук. Няма как чужда ракета да дойде в сърцето на Иран, без да се включи ПВО. Естествено, че ще е тяхна. Охльови.
25
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джуджи ако е имал интерес да накара Иран и САЩ да се изпотрепят взаимно, нищо чудно да е направил aкaно в последния момент.
24
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е само версия, но сега ще излязат едни експерти, които ще потвърдят, че ракетата е РУСКА (и какво от това).Чакаме мненията на:Паси, Плевнелиев, Ненчев, Поптодорова, това са доказали се и независими експерти на световно ниво.
23
26
 
3
 
! Отговори
всичко ще е руско преди 4 години
да се забрани, а поробените от Русия народи да се освободят. Времето на колониалните империи отдавна отмина. НАТО и китайската армия да си свършат работата, Русия е тумор в тялото на човешката цивилизация и трябва да се изреже.
22
7
 
7
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Зенитно-ракетният комплекс Тор е разработен и приет на въоръжение в СССР през 1986 г.Толкова стари зенитно ракетни установки, че могат само пасажери да "свалят".Бог да прости загиналите!
21
4
 
9
 
! Отговори
до 21 преди 4 години
и кой командва,че не стана ясно ххахахахахахахахаАмериката,която и голямата колкото нас Северна Корея прави за смях ли