Разбилият се украински самолет улучен от ракета руско производство?

Комисия ще търси останки от нея на мястото на катастрофата
9 яну 2020 15:07, Елка Василева
224
Разбилият се украински самолет улучен от ракета руско производство?
Володимир Зеленски. Снимка: БГНЕС

Съветът по национална сигурност и отбрана на Украйна проучва версията за поразяване на украинския Boeing при излитането му на 8 януари от летището в Техеран с ракета от зенитно-ракетен комплекс „Тор“ руско производство. Това заяви секретарят на съвета Алексей Данилов, цитиран от ТАСС.

По решение на украинския президент Володимир Зеленски в Техеран е пристигнала държавна комисия, която ще разследва катастрофата на Boeing на „Международни линии на Украйна“ заедно с компетентните органи на Иран.

По думите на Данилов „сред основните версии е поразяване на самолета с ракета от зенитно-ракетен комплекс, включително ЗРК „Тор“, тъй като информация за откриване на отломки от ракета близо до мястото на катастрофата вече се появи в интернет“.

Още по темата

Освен това, посочи Данилов, се проучва възможността за сблъсък на самолета с безпилотен летателен апарат или друг летящ обект, версии за разрушаване и взривяване на двигател по технически причини, евентуален взрив вътре в самолета в резултат на терористичен акт.

В момента украинската комисия съгласува с иранските власти възможността за отиване на мястото на катастрофата и възнамерява да търси отломки от зенитна ракета.

Зенитно-ракетният комплекс „Тор“ е разработен и приет на въоръжение в СССР през 1986 г. Производството на модифицирани версии на този комплекс продължава и в момента в Русия. Комплексът може да поразява цели на разстояние от 1 до 16 км и височина от 10 м до 10 км. По данни от открити източници комплекси „Тор“ имат на въоръжение армиите на поне 11 държави, включително и Иран.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
6
 
! Отговори
. преди 4 години
Аааа, абе какво се дървите, не виждате ли, че Василева е писала статията. Няма проблем, при нея е така. Няма нужда да има логика, важното е да има текст и тъпо заглавие, което вместо да дава информация за статията - задава въпрос, ня който да си отговарят читателите.
59
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧебурашкаОт Асошиейтед прес. Бъди сигурен, че те са се заинтересували за достоверността, преди да пишат и че трасето на самолета, с опита му да се върне към Техеран лесно ще може да се покаже. Защо мислиш, че са малайзийския самолет протакат вече повече от петилетка? Защото знаят, че Русия може да покаже заснет курса на самолета и на другите летящи обекти около него. Русия си предложи услугите, но ги отказаха.
58
5
 
19
 
! Отговори
9К51 преди 4 години
То бива простотия, бива, ама това вече минава всякакви граници ....каква ракета, какви пет лева!? Русофобските кратуни нямат мира ...какви ли не идиотщини измислят само и само да се харесат на чичо Сам ....ха, ха ,ха ...украинците първо обявиха, че е техническа повреда, после размислиха и решиха да заработят някой долар с русофобията си ....
57
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не може да ме убеди, че този инцидент е случаен ! Точно пък в такъв момент ...
56
4
 
12
 
! Отговори
Боби преди 4 години
Боже как може да има такива Експерти1. На видеото се вижда че нещо гори в Боинга - дори се говори за пожар в двата двигателя - това на 100% изключва ползването на ЗРК ТОР2. ЗРК ТОР е един от най-точните ЗРК комплекси(дори и в това архаично изпълнение което имат Иранците) - ракетите са "Глупави" без глава за самонасочване управляват се по радиокоманда от радара на ЗРК(респективно много евтини)3. Ако беше стрелял ЗРК ТОР(зависи от ракурса) боинга щеше да остане без кабина или половин крило
55
4
 
11
 
! Отговори
Знаещ преди 4 години
Боинг 737-800 е най калпавият от всички произведени досега. Има много случаи на аварии точно с този модел. Има официална статистика може лесно да се намери в интернет.
54
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 49Това им е от акъла!!! Бях там през 2013, нищо не предвещаваше този апокалипсис и живееха 10 пъти по-добре от нас! Но за съжаление, когато краварите решат да разрушат една държава, това в повечето случаи до сега им се получаваше!!
53
2
 
13
 
! Отговори
От същия автор преди 4 години
Статия само преди час в същия сайт:"Разбилият се украински самолет се е запалил още във въздуха"Там пише, че "Машината се е опитала да се върне в Техеран". И пише, че самолета не е подавал сигнал за проблем. И тази информация е от Асишиейтед прес. Ако беше ударен, щеше хиляда на сто да подаде сигнал.Очевидно на авторката са и натягани обръчите преза единия час между двете статии.
52
2
 
16
 
! Отговори
Беселина преди 4 години
Украинското правителство ще се окаже по-смотано и от българското.
51
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално, Русия снабдява с оръжие всички терористични режими и всички "освободителни" армии в Африка Азия и Южна Америка пуцат с руски оръжия. Света ще си отдъхне, когато се разпаднат.
50
4
 
27
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Да си припомним новината на "Ройтерс" от вчера: "Пет източника от служби за сигурност - три американски и по един европейски и канадски - заявиха пред Ройтерс, че според първоначални оценки на западни разузнавателни агенции украинският "Боинг" е имал техническа неизправност и не е бил свален от ракета."Драги американски ду педавци, тряба да изберете между омразата си към Русия и желанието Путин да е стрелял, и верността си към американските разузнавателни служби ;p
49
4
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
Пияни надрусани фашаги се качили на самолет и от височината им са се замаяли главите и са разбили поредената катафалка с марката Боинг правена от третополови американски ***.
48
2
 
8
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Е, нямаше как вчера още да обвиним Русия, щото Бойко трябваше да се прегръща с Путин. Днес вече може.Вий алкашами, си измисляте филми, доукрасявате ги и си им вярвате. БОРИСОВ НИТО Е КАЗАЛ, ЧЕ Е СТРЕЛЯНО С РУСКО ОРЪЖИЕ ПО УКРАИНСКИЯТ САМОЛЕТ НИТО Е ОБВИНИЛ ПУТИН.
47
1
 
16
 
! Отговори
ттт преди 4 години
Украйна вече съобщи, че е имало пожар в двигателя и самолета е поискал да се върне на летището.
46
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По думите на Данилов сред основните версии е поразяване на самолета с ракета от зенитно-ракетен комплекс, включително ЗРК Тор - ако е така значи си е супер точен, браво точно в десятката. Ама това скъпи украинци какво точно ви помага, ако беше американски по-малко ли щеше да ви боли!!!
45
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно защо във всички големи гафове са замесени все украинците.Още от времето на Чернобил та до днес.
44
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предполагам, че когато гледа репортажи за организираните от неговите служби самолетни катастрофи, кремълският генетичен от падък се хили с характерния женски хилеж на безполовата си тьпа и кьосава физиономия.
43
0
 
16
 
! Отговори
L. преди 4 години
Е, нямаше как вчера още да обвиним Русия, щото Бойко трябваше да се прегръща с Путин. Днес вече може.
42
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вовата първо стреля, после обвинява други и накрая анексира. Знаеме ги тия номера!
41
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според иранците е повреда в двигателя. Що предават черната кутия доброволно, вероятно е истина. Останалото са *** спекулации.