Хармония между човека и природата? Не, от милиони години

Древните хора са влияели на околната среда
25 яну 2020 20:10, Елка Василева
58
Хармония между човека и природата? Не, от милиони години
Снимка: архив, БГНЕС

Въздействието на човека върху природата на нашата планета е започнало много по-рано и е било много по-мащабно, отколкото можем да си представим, признават учените.

Изследователи от университета в Гьотеборг привеждат доказателства, че още преди появата на разумния човек на Земята нашите далечни предци може би са били причината за изчезването на цели видове животни, пише Би Би Си.

Учените предполагат, че ускореното намаляване на популациите на големи млекопитаещи в Източна Африка, започнало преди около 4 милиона години, е било свързано с появата на първите хора на историческата сцена.

Съдейки по откритите от изследователите изкопаеми останки, точно в този период в региона са живеели популации от древни хора.

„Днес както никога досега ние силно влияем върху света и видовете, които живеят в него. Това обаче още не означава, че някога преди човекът е живял в истинска хармония с природата“, казва един от авторите на труда, доктор Сьорен Фаурби.

„Днес ние изключително успешно монополизираме природните ресурси и нашето изследване показва, че съдейки по всичко, с това успешно са се занимавали и нашите предци,“, казва той.

Учените са анализирали динамиката на измиране на големи и малки хищници и нейното съотношение с динамиката на климата – промяната на температурите и нивото на валежите.

Те също така са изучили промените в размера на мозъка на съществуващите тогава предци на човека – австралопитека и ардипитека.

Така учените са установили някои закономерности. Изследователите са открили, че скоростта на измиране на големи хищници има връзка с ръста на обема на мозъка на древния човек и промяната на количеството растителност в региона. Връзка обаче нито с валежите, нито с разликите в температурите не е била установена.

Учените са стигнали до извода, че ускореното изчезване на хищници в Източна Африка се обяснява най-добре с пряката конкуренция на тези животни с нашите предци за храната.

Първобитните хора са отнемали прясно уловената плячка на древните хищници като саблезъбите тигри, обричайки ги на смърт от глад.

„От резултатите следва, че същественото антропогенно влияние върху разнообразни видове е започнали милиони години по-рано, отколкото смятахме досега“, се казва в коментара на учените към изследването.

Един от авторите – Александър Антонели от британското Кралско ботаническо дружество, също казва, че схващането, че древните хора не са оказвали особено влияние върху животинския свят около себе си, не отговаря на действителността.

„Влиянието на нашия вид върху природата е много по-мащабно и продължително, отколкото изобщо сме можели да си представим“, казва той.

Както се казва в доклада, публикуван с подкрепата на ООН през миналата година, под заплаха от изчезване през следващите десетилетия са почти един милион вида растения и животни.

В друга неотдавнашно изследване се казва, че увеличаването на градовете, изсичането на гори за земеделски нужди и рязко повишеното търсене на риба сериозно са променили биосферата на почти три четвърти от сушата на нашата планета и над две трети от океаните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Айде 33 за банкерите преди 4 години
2 милиарда пропиляни надежди x 2 В смисъл господа аз не съм безгрешен, аз изнемогвам всъщност и пак успявам да направя нещо, което до момента не е правено. И не мисля, че в така създалата се ситуация имате моралното, финансовото и силовото право да ме обрработвате по този начин. И като Пепеляшко ще седя и ще обикалям с чашката да прося по някой лев да мога да си свърша работата и аз на инат. Ама моя инат е градивен ... вашия носи само разруха!!!
28
1
 
0
 
! Отговори
Аз баса го печеля: преди 4 години
Въпросът е какво от това? Нито ще ми подобри финансовото състояние, нито ще ме направи да се чувствам дори малко по-добре. Да бе аз ще оцелея наравно с другите прецакани от голямото прецакване. И какво да кажа друго освен, че НИЩО ОТ ТОВА НЕ Е ПРАВИЛНО. НИЩО ОТ ТОВА НЯМА ДА ДОВЕДЕ ДО ПОВИШАВАНЕ НА ВАШЕТО БЛАГОСЪСТОЯНИЕ, НИЩО ОТ ТОВА НЯМА ДА НАПРАВИ СРЕДАТА ПО-СИГУРНА И БЕЗОПАСНА ЗА ВАШИТЕ ДЕЦА И НИЩО ОТ ТОВА В ДЪЛГОСРОЧЕН ПЛАН НЯМА ДА ОСИГУРИ ПРОСПЕРИТЕТА НА ДЪРЖАВАТА В 21 ВЕК! ЛЕКА НОЩ!
27
1
 
0
 
! Отговори
И в заключение: преди 4 години
Българският народ е казал, че по-умният отстъпва. Вярно, вярно ... Аз отстъпвам не виждам смисъл от този полицейски инат, който за кокошка няма прошка, а за милиони няма закони. Нито един от ония няма да влезе в затвора за манипулация в национален размер, а в крайна сметка бедните, прецаканите триещи билетчета българи ще платят цената. Въпроса е, че така поставени нещата банкерите се явявате малко като Христос, прощавате на богатите за всичките им гадости без да се замисляте, че това е фалит!!!
26
1
 
0
 
! Отговори
Долният залог: преди 4 години
Има допълнение: Залагам също така, че ще ликвидирате Доверие. Един от двата фонда ще си иде и имам обоснованото съмнение, че това ще бъде Доверие. Доверие никуму вече! На никой и за нищо!!! Добро утро !!!
25
1
 
0
 
! Отговори
И още нещо ... преди 4 години
Залагам февруари месец още 30 лева, че целия хотелиерски бранш много ще спечели от Холандия на Балканите, ако приложите това решение!!! Доверие или Родина искате да ликвидирате?
24
0
 
1
 
! Отговори
И последно: преди 4 години
Залагам 30 лева, че ще се опитате да ликвидирате някой друг хедж фонд и да откраднете спестените пенсионни пари от много хора! Айде да видим кой в какво е инвестирал!
23
0
 
1
 
! Отговори
Залогът е следният: преди 4 години
Залагам 30 лева, че това решение е най-разумното и правилното, което да изтласка държавата от дъното, където сте я нахакали. Залагам 30 лева, че това решение няма да бъде обсъдено и изпълнено въпреки, че е единственото работещо. Залагам 30 лева, че след пет години ще има адски тежки последствия върху цялата държава от миналогодишната ви манипулация върху населението в национален мащаб.
22
0
 
1
 
! Отговори
Вие няма да чуете: преди 4 години
Гласът на разума дори небето да падне на главите ви! Което рано или късно ще стане може да сте сигурни! И искате ли да хванем един бас: Айде никога не съм играл хазарт през живота си, но тука ще заложа. Да хванем бас, че само и единствено моето решение ще изкара и вълкът сит и агнето цяло. Имам 30 лева спестени и съм склонен да ги заложа при условие, че това решение изобщо бъде на масата. А то няма да бъде!
21
0
 
1
 
! Отговори
Или вдигаш данъците преди 4 години
вдигаш налозите върху цигарите и алкохола, вдигаш осигуровките, вдигат ДДС-то, вдигаш всичко, което може да се вдигне само защото сте истървали тъпите хазартни тарикати да си развяват *** по всяка телевизия и след тоя финансов терор какво си мислиш, че ще стане?
20
0
 
0
 
! Отговори
И ще стигнете момент преди 4 години
В който това ще е единственото правилно решение, което няма да можете да не вземете, защото ще ви вземат главите. Дава ви се изход! Ментатите ви дават избор - това ще е държава на насилие, контрол и терор или ще започнете да либеризирате и децентрализирате за да оцелеете. И пак ще кажете, че се майтапя!!! Докарай си най-умния икономически екип и направете сметката и ще излезе, че в дългосрочен план е по-добре леко да пушат и по-малко да се друсат, пият и убиват и че ще започнат да влизат пари!!!
19
0
 
0
 
! Отговори
Обачеееее: преди 4 години
Вие няма да направите това! Вие не сте умни да направите това! Вие сте надзиратели в концентрационен лагер! Вие ще ни уморите от терора на полицейската държава. Вие ще циганизирате и подслушвате, че идват избори, но няма да либелизирате. И между другото малките и дребните пласьори остават без работа, а парите от тях влизат в хазната!!! Айде да си говорим за наистина работещо решение. Решение от които имате само ползи и улиците стават по-безопасни! Но нееее, нищо не сте готови да жертвате ...НИЩО
18
0
 
1
 
! Отговори
Kozela преди 4 години
Грамадните динозаври са изчезнали от глад и намален кислород.Земята е била атакувана от градушка метеори които прават пожари и изгарят растителноста.От пушека па се намалява кислорода.Появяват се нови по силни хишници като конкуренция.Един от тех е човека на който се появява даже разум повече от другите.НО и климатичните проблеми не са били по малко опасни за растения и животни не само човека
17
1
 
0
 
! Отговори
Проста сметка: преди 4 години
Легализирате леките наркотици - марихуана и хашиш. Разбира се, че ще пожертвате малко от полицеищината в тази държава. Резултата - в хазната влизат 420 милиона от холандски кафенета и легално производство. Умните американски мисловни танкове вече са го направили. Две ползи - намалявате работата на полицията да се заемат със важните им неща, всички пълнолетни български граждани си казват тука вече има някаква свобода и зачитане на личен избор. Излизате на плюс с 210 милиона и с висок рейтинг!
16
0
 
0
 
! Отговори
SS преди 4 години
Гледайте филма Войната за огъня и хем ще се посмеете хем ще научите нещо.
15
3
 
1
 
! Отговори
SS преди 4 години
Не е възможно в древноста човек да е изтребил цели животински видове.Това е абсурд.Човешката популация е била малка,също и продължителноста на живот.Оръжията примитивни,копие с кремъчен или костен връх,атлатъл,по късно лък.Как ще убиеш мамут или саблезъб тигър?И сега ако ви оставят без оръжие в саваната имате около 2часа живот преди да ви изядът хиените,или да ви нападнат кучеглави павиани.Климатични изменения са допринесли за измирането на древните видове животни.
14
0
 
1
 
! Отговори
12 преди 4 години
До Анонимен 16Вярно е. Дори и не се замислят. Вероятно, защото не могат. Заедно с разума човекът е развил и способност към емпатия - да се поставя на чуждо място и да съчувства на околните. Като е разширил понятието "околни", обхващайки всички живи същества, а дори и абстрактни понятия, като например същата "природа". Това не го умее никое друго животно. Не всички хора са способни към това, но самият факт, че се срещат такива, прави човека най-благородното създание на планетата.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човекът е единственото животно, което активно се тревожи и грижи за околната среда. Другите животни хич не ги е грижа.
12
0
 
2
 
! Отговори
12 преди 4 години
До Анонимен 14Някъде бях чел, че динозаврите са ги изяли античните македонци. Но сега е модерно да търсиш човешката вина навсякъде. А за изследването - установили са, че появата на човека е съвпаднала по време с намаляване на едрите хищници, което нищо не означава. Напълно е възможно връзката да е точно обратната - хищниците са намалели по някакви причини, и затова се е разселил човека. Някак си е логично това, иначе щяха да го изядат. Хищниците също нямат никакво желание да са в хармония.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и динозаврите изядохме
10
1
 
8
 
! Отговори
12 още нещо преди 4 години
Природата е жестока и безжалостна. Човешката раса е най-доброто и най-съвършеното й творение към момента. Човекът никога не е бил против природата - просто е овладял в съвършенство борбата за оцеляване. А това, че е станал прекалено силен и подкопава самото си съществуване - е просто страничен ефект. Ако се окаже и достатъчно разумен - ще оцелее. Ако ли не - ще повлече след себе си още много животински и растителни видове. Подобни неща вече са се случвали на планетата, ще се случват и пак.