Помага ли спирането на интернета за ограничаване на протестите?

Лукашенко приложи именно тази тактика в Беларус
8 сеп 2020 22:30, Нели Христова
159
Помага ли спирането на интернета за ограничаване на протестите?
Снимка: БГНЕС

Когато хиляди протестиращи излязоха на улицата миналия месец след изборите в Беларус, властите решиха, че най-правилното решение е да спрат интернета в цялата страна. Навярно те са се надявали, че по този начин демонстрациите ще приключат, но седмици по-късно тълпата по улиците в Минск продължава да расте и да се противопоставя на намерението на Лукашенко да остане на власт.

През последните десетилетия все повече и повече режими свикват да блокират достъпа на гражданите си до интернет, за да прекратят усилията на активистите да комуникират и да се мобилизират. Но едно изследване показва, че подобно на Беларус, този метод рядко има ефект. Всъщност, в повечето случаи ефектът е обратен, а демонстрациите стават по-продължителни, настойчиви и насилствени. 

"Рядко виждаме блокиране на мрежите, което да е довело до спад на протестиращите на улицата", казва Ян Ридзак, анализатор в Ranking Digital Rights, организация с нестопанска цел, която насърчава гражданските свободи.

Той и екипът му наскоро публикуват проучване, в което документират какво се е случило с протестните движения в африканските страни, когато правителствата решават да цензурират социалните мрежи или директно да спрат интернета.

Изследването на Ридзак не успява да докаже, че спирането на интернета винаги е свързано с по-агресивни протести, но доказва, че то няма никакъв ефект върху броя на хората, които излизат по улиците. Един от примерите са протестите за етническо неравенство в Етиопия през 2017 г. Тогава правителството блокира достъпа до мрежи, но "напълно се проваля", тъй като броят на протестиращите не намалява и са регистрирани повече сблъсъци.

Eкипът от учени взима под внимание данните за локациите на протеста и дали е имало сблъсъци или не. Но изследователите нямат достъп до информацията какъв е бил броят на протестиращите и каква е била тяхната активност в интернет преди спирането на мрежите.

"Ако върху тези две точки бъде хвърлена повече светлина, то това би било ключово за по-нататъшното обяснение на устойчивостта на протестните движения в лицето на нарушената комуникация, предполага Дебора Браун, старши изследовател и застъпник за дигиталните права в Human Rights Watch.

Тя добавя, че в крайна сметка намесите в мрежите едва ли ще са достатъчни да заглушат активистите.

"Затъмнението не променя това, което хората искат. А те искат да бъдат чути. Те няма да си останат вкъщи, само защото не могат да комуникират помежду си", казва Браун. А Ридзак е на мнение, че протестиращите ще намерят нов начин за комуникация, когато са принудени. В случая с Беларус протестиращите веднага се обърнаха към частни виртуални мрежи VPN и Telegram, когато сайтове като WhatsApp бяха блокирани.

Но ако спирането на интернет не работи, защо правителствата продължават да го използват?

"Те често използват тази тактика в краен случай. Но стратегията е груба и може да доведе до  разпространение на слухове и дезинформация по други канали - с непредсказуеми последици", казва Джос Райт, старши научен сътрудник в Оксфордския интернет институт, пред Vice.

Ридзак е съгласен с това твърдение: "Става въпрос за създаване на атмосфера на страх и несигурност. Като пряка демонстрация на власт, изключванията могат да засилят цялостното усещане за хаос в дадена държава или населено място, създавайки нестабилна ситуация, която властите може да се надяват в крайна сметка да им помогне", казва той.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лукашенко не окраде Беларус, като евроатлантиците ГЕРБ.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС има съглашения за реадмисия и облекчаване на издаването на визи за Белоруси. Практически всеки белорус може да вземе виза и да проси и да мие улиците като българите, но не го правят. Предпочитат да работят в държавните заводи при Лукашенко.
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 35Виза за САЩ се взима много по-лесно отколкото навремето виза за СССР.Децата на лицемерните русофили са в САЩ.Защо така колхозник?
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Познавам белоруси, които живеят по 4 в стая в България и вършат работа, която никой българин не иска да свърши за тези пари.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Впрочем какво става с визите за САЩ трябват ли още визи за САЩ? САЩ нали имат договор за безвизов режим с ЕС, ние го спазваме и ги пускаме без визи. САЩ спазват ли го, или за тях България и българите са полу-човеци втора категория и не е нужно да се спазват с тях договори.
30
0
 
4
 
! Отговори
визи и лъжи преди 3 години
До АнонименБелоруски граждани НЕ МОГАТ да влизат в Шенгенско пространство без визи.Това което сте написали е ЛЪЖА, както и другото.Не казвам че няма да им дадат виза или пък че ще стане нещо кой знае какво след като вземат виза. Само отбелязвам безкрайните ЛЪЖИ, които се пишат тук
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30Щом лукашенко е пич, защо вие русофилите не си пращате децата в белорус, а в САЩ?А колхозник?
28
0
 
1
 
! Отговори
Праведен преди 3 години
Абе малоу..мни медий, от 3 м., само за насилие говорите, що за изч..дия сте, никой ли поне едно добро не е направил ?!!
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12Защо опозиционните лидери били избягали в Украйна ли?А Божков защо избяга в Дубай?
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е по-зле от Беларус защото Лукашенко е пич, а Бойко е мутра, която разпродаде България. Той само и само да оцелее сега се натиска на САЩ и копува изтребители и втечнена газ. Така че протестите в България са напълно обективни. Борисов обедини леви и десни, русофили и американофили срещу себе си.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Активист на БСППри бай Тошо никога не спираха интернета.Дойде ГЕРБ и взеха да спират интернета.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти си бавно развиващ. В комунизма не крадеш за себе си.... Не си ли го разбрал....Други те крадат.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24Чули сме.
22
6
 
2
 
! Отговори
запада не преди 3 години
До АнонименЗапада не се е правалил с опита за преврат, защото Запада не е правил подобен опит.Опит за преврат се извършва в България от президента Радев, по очевиден за всички начин.Методите ви да наричате бялото черно и обратното са съвсем елементарни, но затова пък досадно дразнещи
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лукашенко обича властта, но не направи децата си милионери нито той стана милионер. Спрямо народа Лукашенко винаги е действал на принципа "аз не крада от вас, и няма да позволя и вие да крадете". А опозицията иска да краде, да влезе в ЕС, да усвоява пари, грантове, да строят имоти, да купуват яхти, вили в Испания, господарите ще плащат щедро за да разположат военни бази в Белорусия.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белорусите имат право да пътуват без визи в ЕС. Да сте чули белоруси да просят из Западните столици, или да берат ягоди или да работят в кланиците и да живеят по 12 души в стая с 6 двуетажни легла и една тоалетна и мивка на етажа в Мюнхен както българите?
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Запада се провали с опита си за преврат на Лукашенко. Просто не минават вече тия номера, особено в Беларус.Като гледам и тук много им умряха същите опити... а у народно възстание - трънки. Никой не ви вярва и не ви иска голите обещания за демокрация и честни избори.Хората искат по-ниски сметки за ток, вода парно, по-евтини горива и по-евтина храна.С безсмислен популизъм НЕ СТАВА!
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един българин просяк в Кьолн или Париж изкарва 40 евро на ден и нощувката и храната му е безплатна в приют за бездомни с топла храна и безплатно уайфай да се види с жената и децата в България по скайпето вечер като се прибере от просене, а на месец може да си докара от просене към 800 евро, 10 пъти повече от средната за Русия заплата 86 евро. Правото да просим пред катедралата в Кьолн и в Париж ни го даде членството в ЕС, един български просяк живее 10 пъти по-добре от руснака.
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Белорусия за разлика от членката на ЕС и НАТО България хората разполагат в домовете си течаща вода. А в Белорусия няма много вода, нито имат обилни залежи от злато, за разлика от американската партньорка България която има гори, планини, реки и язовири и злато и полезни метали в изобилие.
16
3
 
0
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Беларусина с просене пред катедралата в Кьолн/Нотр Дам ще изкара повече пари за месец от колкото като чиновник в Беларусия.