Опасност в океана: Вода от "Фукушима" може да увреди човешкото ДНК

Правителството в Япония решава какво да прави с водата в реакторите
54
Опасност в океана: Вода от "Фукушима" може да увреди човешкото ДНК
Снимка: БГНЕС

Замърсената вода, за която се твърди, че ще бъде пусната в океана от разрушената атомна електроцентрала "Фукушима Дайчи", съдържа радиоактивно вещество, което има потенциал да увреди човешката ДНК, сочи разследване на "Грийнпийс".

Еколозите твърдят, че 1,23 милиона тона вода, която се съхранява в над 1000 резервоара в централата, съдържа опасни нива на радиоактивния изотоп въглерод-14, в допълнение към количествата тритий, за които вече е докладвано, пише "The Guardian".

Публикуването на доклада на "Грийнпийс" има няколко дни, след като японски медии съобщиха, че правителството е било близо до това да одобри изпускането на водата от реакторите в Тихия океан.

Местни рибари изразиха възраженията си, като твърдят, че това би унищожила поминъка им, допълва Bulgaria ON AIR.

"Не можем да отлагаме този въпрос завинаги. Искаме да вземем възможно най-доброто решение и то възможно най-скоро", подчерта премиерът на Япония Йошихиде Суга.

"Въглеродът-14 има период на полуразпад 5370 г. Той има потенциала да увреди човешката ДНК", пише в доклада на "Грийнпийс".

Очаква се правителството на Япония да вземе решение за водата от "Фукушима" следващата седмица. Местни медии съобщават, че проектът ще стартира най-рано през 2022 г. и ще отнеме десетилетия за реализирането му.
 


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
3
 
! Отговори
Kreti преди 2 месеца
Това си е отвсякъде демократична Радиация, тя е полезна , не е като чернобилската за която има 1000 филма.
48
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Не е случайно, че тихоокеанската сьомга е по-евтина от култивираната "норвежка*.
47
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Бавната и неадекватна реакция на японците (действащи с цел да пуснат пак реакторите, вместо да предотвратят взрив) доведе до стопяването на ядреното гориво на 3 реактора...
Японски ценности!
46
1
 
4
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 месеца
За финал.
"може да увреди човешкото ДНК"
Не се уврежда туй, що вече е увредено!
45
4
 
2
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 месеца
Тази радиация в окените ще е капка в морето. Там има толкова пластмаса, дюшеци, ка-*** и шишета от Горна Баня, че вече на никой не му прави впечатления какви г-вна яде, пие и диша! Пускайте, нема страшно, ние ще филтрираме! Бисери от рода "Аз цял живот все това ям и дишам и нищо ми няма" са ми любимите!
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Земетресения,вулкани, цунами, фукушима, вируси, Урагани - Япония вече не издържа
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 42

"С този огромен пазар до тях .."

Мхм, бяха цъфнали и вързали и те и "този огромен пазар до тях", където е пълна мизерия за всички освен за близките до Путин.
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинците с този огромен пазар до тях щяха да са 50 години напред
подадоха са англоезични интереси и сега никога няма да са добре
спретнаха им майдана
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичко Украинско е много опасно
40
1
 
3
 
! Отговори
Край преди 2 месеца
може да увреди днк на човека а може и да не го увреди
39
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До 30/35

"но беше спасена Европа."

Неграмотник. Беше спасена Блатная. Отворения реактор щеше да ги съсипе. Европа го отнесе в най-лошия вариант - баш най-големия радиоактивен облак. По-лошо от това за Европа не можеше да стане.
38
4
 
2
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
До Анонимен 34

Другарю, тогава държава Украйна нямаше: всичко, особено управлението и контрола на обекти от национално значение каквито бяха/са всички атомни централи, беше под директното ръководство на Масква. Ако знаеше нещо за този инцидент, щеше да си наясно, че в крайна сметка причината да се стигне до този инцидент е идеологическа: няколко решения, които са били критични, са били взети, за да не се изложат ДРУГАРЕТЕ и по-общо "перфектния" комунистически режим.
37
1
 
0
 
! Отговори
Хххх преди 2 месеца
До Нищо
Ами използваш google лесно е ...разпада се на нормален Азот-14....само че 5700г. е период на полуразпад...а за почти напълно разпадане са необходими 20 000г.
Освен това C-14 представлява под 0.001% от всичкия въглерод в природата...т.е. изпускането на тази вода едва ли ще даде разлика...просто трябва да я изхвърлят по определен начин така че да не се натрупа в живи организми.
36
1
 
9
 
! Отговори
До 30 преди 2 месеца
До Анонимен 30
Първият саркофаг е построен по времето на СССР. И то при радиация несъвместима с човешкия живот. От това умряха строители, но беше спасена Европа. При тези условия са строили както позволяват условията. Десетина години се установява, че има теч, но руснаците нямат пари. ЕС финансира и украинците правят втори.... а джапанезите събират радиоактивна вода без идея какво ще я правят. Сега похапвай суши....
35
3
 
0
 
! Отговори
. преди 2 месеца
Ако от това ще се развъдят повече медузи да действат - ще има хората какво да ядат!
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украйна я имаше, в ссср. Ако кажеш на някой украинец, че Украйна не е съществувала, ще ти строши кухата кутия, и ще е прав. И като цяло, не държавата Украйна е причинила аварията в Чернобил, а конкретни физически лица, по произход - украинци. Това са безспорните факти, които никой не отрича, освен някой случаен ттъппак.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен
Втора подробност - Украина тогава просто нямаше, помите ли др. пенс?
32
0
 
3
 
! Отговори
Нищо преди 2 месеца
В един момент при хиляди години полуразпад ще се мине през невероятно токсични изотопи.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
...но пък сушито е по-вкусно!
30
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Камикадзета никс
Каскет, саркофага е посроен от ЕС, ват ни ците нямат нито технологията нито парите да го направят. А престани да лъжеш като типичното к0мuне в стил "на всеки км".