След заразата имаме 8 месеца имунитет срещу COVID?

Според някои учени този период е 3 месеца, според други - 17 години
22
След заразата имаме 8 месеца имунитет срещу COVID?
Снимка: БГНЕС

Имунитетът срещу коронавирус е активен в организма ни дори след 8 месеца. Имунните клетки, които помагат на организма да се защитава от COVID-19, остават дълго време в тялото на човека, преболедувал инфекцията. Това твърди група учени в своя научна разработка, пише RT.

Изследването показало, че 8 месеца след прекарването на заразата повечето от тях са имали достатъчно имунни клетки, за да продължават да са защитени от вируса.

Предполага се и че при определен тип коронавирус имунните клетки на хората, които са го преболедували, могат да издържат до 17 години след оздравяването.

"Тази клетъчна памет може да спомогне за това в продължение на дълги години мнозинството от хората да не се заразяват тежко, така че да не е необходима хоспитализация", посочва един от ръководителите на изследването - вирусологът Шейн Кроти от Калифорнийския институт по имунология.

Научната разработка следва пътеката, белязана от редица скорошни изследвания за "паметта" на клетките, които са прихванали и преборили коронавируса. Така например имунолози от Университета във Вашингтон обявиха, че този вид клетки остават в тялото най-малко 3 месеца след болестта. Друго изследване сочи, че оздравелите от COVID-19 са изградили силни имунни клетки дори в случаите, когато не е било възможно да се открият антитела.

През последните месеци се появи и тезата, че поради намаляването на броя на антителата имунитетът срещу коронавируса може да изчезва след едва няколко месеца. Поддръжниците на това мнение обаче напомнят и че антителата далеч не са единственият елемент на имунната система. Освен тях съществува и явление, наречено "стерилизиращ имунитет", което се проявява, когато самите клетки запазват паметта за вируса и това позволява по-ефикасно да се избягват болести, отколкото при наличието на антитела.
 


22
Още от Коронавирус
Как в 5-милионна Нова Зеландия има само 61 заразени с коронавирус?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
та не само не могат да ти кажат дали си заразен и болен,ами и не могат да ти кажат и дали имаш и имунитет.всичките нови открития на учените започват с думата ,,според ...еди кой си''. ами според еди кой си не било така,а сега де.Кой е правия?
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 17.
Принципно напълно съм съгласен с теб. Такива кръстосани мутации са напълно възможни. Бих ти възразил само върху избора на първаците. Вирусите на грипа и на спина са от различни семейства и почти е невъзможно да комбинираш гените им до сегашния Ковид. Но ако вземеш близък геном - този на SARS от 2002 и го оставиш да се върти тихо за 18 години в седем милиардна популация, можеш реално да получиш Ковид 2.
20
0
 
0
 
! Отговори
Мутафчийски преди 1 седмица
Не. Четири месеца. Институтът Роберт Кох-Германия.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 7.
Съгласен съм напълно, разбира се, че вирусът не е дошъл през март. Имало го е и през 2019 година. Но аз се върнах още по назад. Имало го е още от 2002 година. Този вирус е пробоядисяният SARSCov-1 от първата епидемия в Китай и още поне 25 страни. И след 18 години мутации в човешката популация си променя генотипа на 30 процента като се преражда в SARSCov-2.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Казаха се мнения относно произхода на вируса. Ще кажа още едно. Сегашният SARSCov-2 е мутиралият вече SARSCov-1. Епидемията от 2002 година въобще не е приключвала, тя само е затихнала, като е създадено впечатление, че първият вирус вече го няма. А през тези 18 години SARSCov-1 продължава да циркулира и мутира в популация от близо 7 милиарда човека, докато най-после една от по-патогенните му форми се открива в Ухан.
17
2
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 1 седмица
Личното ми мнение се дължи на факта, че има милиони болни от хив по света и те неминуемо са изкарали по някое време и грип, така че вирусите са се комбинирали и обменили гени в техните тела. Прилепите са невинни.:)
16
0
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 1 седмица
Короната е рекомбинантен вирус между грип и хив, и се е "родил" от хив болни, които са прекарали грип. Прилепите нямат отношение.
15
0
 
6
 
! Отговори
Обективно преди 1 седмица
КОРКОТО Е ТРАЕН ИМУНИТЕТЪТ СЛЕД ПРЕКАРАН ГРИП - ТОЧНО ТОЛКОВА Е И СЛЕД КОРОНАТА. ТОВА СА РНК ВИРУСИ.
14
0
 
4
 
! Отговори
антиваксър преди 1 седмица
И защо да се ваксинираме тогава?
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Тома

Предпоследното ти изречение го каза едно дебеличко "наше момче" - Илийката Павлов.
Каза го и след две седмици......
12
0
 
6
 
! Отговори
При всички преди 1 седмица
Случаи стадният имунитет е за предпочитане пред ваксините.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Грешка.В Европа този сладур шестваше свободно още юни месец 2019 в Неапол и изобщо в Южна Италия .Просто имидж-мейкинга му още не беше на ниво и свободно си пътувахме,заразявайки се взаимно на връщане по гръцките фериботи.И как си пътувам по е в Бг цяло лято,в Бургас беше доста пренаселено,а не го хванах след този юни.Тези учени сега се учат.След век може и да уцелят нещо вярно като инфо.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
а па проф. Балтов хирург-ортопед каза, че няма такова нещо като имунитет, аз на него му вярвам, все пак се е возил в джипа на Буда
9
0
 
11
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 седмица
Демек УЧЕНИТЕ НЕ ЗНАЯТ ЕДНО Е 8 МЕСЕЦА ЕДНО Е ДО 17 ГОДИНИ.ИЗДЪНИХА СЕ
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ега ти учените - от 3 месеца до 17 гдини флуктоация.
7
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изкарах го през януари с целия набор симптоми (оставете приказките, че дошъл през март от Китай, циркулираше в Европа още от септ. 2019). Преди 2 седмици отново, но този път съвсем лекичко. И на този вирус ще му прегори силата, както на всички останали.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Толупа да чете и да отива санитар в някоя закъсала болница,не да се пъчи и да дрънка празни приказки!
5
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Имунитет за вируси няма.
4
2
 
9
 
! Отговори
Тома преди 1 седмица
За редица патогени няма траен имунитет. Е всичко посочено по-горе са теории. Трябва да мине време за да се разбере.

По-добре да си здрав и богат, отколкото беден и болен. Не разбирам какъв е този напън на някои хаховци да се разболяват.
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
При повечето вируси имунитета е 10 години или десетина години, защо при този да е по различно! Дано не са много психясалите и полудели хора от ужаса който ни всяват!