ЕС с още санкции срещу Беларус, Русия удивена от координираната реакция

Борисов подкрепи заключенията на ЕС за Беларус
25 май 2021 07:06, Александър Попов
278
ЕС с още санкции срещу Беларус, Русия удивена от координираната реакция
Снимка: БГНЕС

Лидерите на страните членки на Европейския съюз, които се събраха снощи в Брюксел на първата си присъствена среща от началото на годината, ще призоват базираните в ЕС авиокомпании да избягват въздушното пространство на Беларус. Те също така ще забранят на беларуските авиокомпании да летят във въздушното пространство на блока, предаде Ройтерс.

Агенцията цитира проекторешение на Европейския съвет, с което се е запознала.

Освен това лидерите от ЕС ще наложат санкции на още представители на беларуските власти. Те ще призоват Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) да разследва спешно вчерашния инцидент, при който беларуските власти принудиха пътнически самолет на ирландската авиокомпания Ryanair да кацне в бившата съветска република, за да задържат намиращия се на борда му беларуски опозиционен журналист Роман Протасевич.

На пристигане в Брюксел германската канцлерка Ангела Меркел коментира, че обясненията, дадени от беларуското правителство, "изобщо не са правдоподобни", съобщи Франс прес.

"Станахме очевидци на принудително кацане, което доведе до ареста на беларуски опозиционер - Роман Протасевич. Той трябва да бъде освободен незабавно", каза лаконично Меркел.

Още по темата
Литовският президент Гитанас Науседа призова за "крайно необходими" мерки срещу Беларус, включително затварянето на въздушното пространство на ЕС за беларуски авиокомпании, предаде Ройтерс.

"Трябва да предприемем ясни действия, за да променим модела на поведение на този много опасен режим", каза Науседа преди началото на заседанието на Европейския съвет. Той добави, че ще постави и въпроса за беларуската атомна електроцентрала в Островец, която нарече "възможно геополитическо оръжие" срещу ЕС.

Литва, която граничи с Беларус, е приютила Светлана Тихановска - опозиционната кандидатка на президентските избори в съседната страна през август миналата година. Дългогодишният беларуски президент Александър Лукашенко бе обявен за победител. Опозицията обаче оспори резултатите и започна масови протести.

САЩ осъдиха днес действията на беларуските власти при вчерашния инцидент с отклонения пътнически самолет, предаде Ройтерс.

Това бе "шокиращо действие на отклоняване на полет между две държави членки на ЕС с очевидната цел да бъде арестуван журналист, реагира прессекретарката на Белия дом Джен Саки. Тя призова за международно разследване на инцидента, който нарече още "нагло посегателство срещу международния мир и сигурност от страна на режима" в Минск.

Задържането на беларуския журналист Роман Протасевич е "вътрешна работа на Беларус", каза днес говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Захарова не скри, че е удивена от координираната реакция на ЕС, НАТО и ОССЕ.

"Бих искала да напомня, че на подобни събития, станали по-рано в други страни, те реагираха по различен начин. А имаше доста такива примери", отбеляза тя и припомни действия на американските власти при издирването на Едуард Сноудън и на Турция. Говорителката на руското външно министерство призова Запада да се откаже от двойните стандарти в реакцията си на случая.

Борисов подкрепи заключенията на ЕС за Беларус

Категорично подкрепям заключенията на Европейския съвет по темата Беларус. Настояваме Роман Протасевич и София Сапега незабавно да бъдат освободени и да бъде гарантирана свободата им на движение. Приветствам и налагането на допълнителни санкции срещу Беларус заради недопустимия и безпрецедентен инцидент с принудителното приземяване на самолета в Минск. Използването на военен изтребител за принудителното приземяване на граждански полет излага на риск не само живота и здравето на всички пътници, но и нарушава всички международни споразумения.
 
Уверен съм, че само заставайки единно и предприемайки решителни действия срещу подобни прояви, Европа може да се противопостави на подобни системни нарушения на човешките права и свободи и да гарантира спазването на международния ред.

Арестът

Беларуските власти потвърдиха вчера ареста на Роман Протасевич - ден след като принудиха пътнически самолет, на чийто борд е бил опозиционният журналист, да кацне в страната, предадоха световните агенции.

Протасевич е в предварителния арест към затвор в центъра на столицата Минск, съобщи снощи говорителка на министерството на вътрешните работи. Тя уточни, че затворническата администрация не е подавала оплаквания за здравословното състояние на журналиста. Говорителката отхвърли като фалшива информация твърденията на майката на Протасевич пред беларуски опозиционни медии, че синът й е настанен в болница в Минск заради проблеми със сърцето.

26-годишният бивш главен редактор на влиятелната беларуска опозиционна медия Нехта (Nexta) и приятелката му, рускинята София Сапега, на 23 години, бяха задържани вчера в Беларус, след като властите принудиха насила пътнически самолет на ирландската авиокомпания Ryanair, изпълняващ полет от Атина за Вилнюс, да кацне в Минск. Живеещ в изгнание в съседна Литва, Протасевич може да бъде осъден на до 15 години затвор по повдигнатите му обвинения в "организиране на масови безредици". Той освен това е включен в списъка на беларуските тайни служби на "хората, замесени в терористични дейности", отбелязва Франс прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
4
 
6
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
До ЕС 113..Как го принудиха,вдигнаха изтребител ли...или не дадоха възможност на самолета да мине през въздушното пространство на 3 страни и се принуди да кацне във Виена...Тук става въпрос за прехващане от изтребител във времето когато е щял да напусне въздушното пространство на Беларус.До Вилнюс е било 2 пъти по близо отколкото да се върне в Минск.Преди да пишеш,прочети...
87
7
 
10
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 2 години
поредното активно мероприятие не западните гейзери ,мразя запада до смърт!
86
6
 
11
 
! Отговори
ЕС преди 2 години
Не принудиха ли самолета на Боливийския президент да кацне принудително в Австрия и не търсеха ли да арестуват Сноудън. *** хулигани от ЕС имат двойни стандарти. Те могат да правят мръсотии а другите - не
85
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Беларус е завладяна държава, както е България. Един човек еднолично решава какво, кога и как и който не е съгласен - в панделата. Тук даже и клипове им пускат да знаят какво ще им правят в панделата. Гадост и зараза в 21 век!!!
84
14
 
24
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Режимът в ЕС не може да си прости, че не успя да направи поредната цветна революция в Беларус.ИКАО може да разследва - има сигнал за бомба и въздушен контрол е спазил всички процедури. От тук вече нещата отиват на "highly likely" - запазена марка за обвиненията в европейската правораздавателна система. Не знам даже с каква наглост ни дават на нас съвети за съдебната ни система.
83
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ЕС не купува руска газ, с Украйна е свършено, Украйна остава без милиардите годишно от транзит на руски газ, които сега България и другите васали на режима във Вашингтон и плащат. И какво тогава? Госпопдарите ще задължат васалите като България да купуват за милиарди годишно от Украйна съветски оръжия произведени в Украйна през 70 години?
82
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
$185 млн. годишно за Сърбия от "Турски поток" .Доходите на Сърбия от транзит на руски газ през сръбския участък на газопровода "Турски поток" ще бъдат 185 милиона долара годишно.
81
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Меркел: Искаме бързо завършване на Северен поток 2. Американските санкции не ни интересуват. Меркел поясни, че германските власти ще подкрепят изграждането на СП-2, без да обръщат внимание на санкциите от САЩ. Според информацията, предоставена от Министерството на икономиката на страната, Германия изпитва остра нужда от газ. Собственото производство намалява на фона на нарастващото търсене.
80
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофобите изпадат в трудно контролирана истерия пред успехите на Русия.
79
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа е с празни газохранилища, газта поскъпва.
78
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото направят руските мизерници, винаги прибягват до what about приказките. Уж били най-добрите, ама винаги оправдават злините с с злибите на други.
77
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами кой ви бие по глават да купувате газ от Русия, купувайте от евтино от САЩ, от Азербайджан, от Египет, от Казахстан, от Таджикистан, Узбекистан и от какъвто ви е кеф стан! Защо купувате от Русия?
76
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съдейки по насадения общ вой - много пари са се наляли в тозиопозиционер, а не е имало очакваната възвръщаемост. Хахахах. Ако не стояха икономически и политически интереси зад този младеж - дали въобще щяхме да чуем че съществува?
75
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите русофили -майкопродавци на амбразурата..Дерзайте ***....!
74
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 100Точно затова, НИКОГА ГАЗ ОТ РУСИЯ!
73
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ако врътне кранчето и с ЕС е свършено, ще се върнат в средновековието.
72
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна 2016г. отвлече белоруски самолет (Бел Авиа) и го приземи за да арестува руски гражданин политолог - Армен Мартиросян. Защо тогава нямаше такава реакция от Запада?
71
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и кой сега ще покрие загубите на авиопревозвачите? Лукашенко бил диктатор и затова спираме полетите до там. Ама хората искат заплати, кой ще ги даде? Или пак данъкоплатците ще покриват загубите!
70
5
 
14
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
В САЩ обявените за терористи ги разтрелват на място!Но там е демокрация.......
69
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали са частни компании в сащ и европа, независими, ама някак си бизнеса са го хванали за гушата и прави каквото управниците му наредят. Откъде накъде авиокомпании ще се мешат в политически въпроси.Толкова за бизнеса и частната собственост в капиталистическите държави.