Русия и съюзниците й пращат военни за опазване на мира в Казахстан

Призив за това отправи казахстанският президент
6 яну 2022 07:17, Елка Василева
118
Русия и съюзниците й пращат военни за опазване на мира в Казахстан
Снимка: архив, БГНЕС

Русия и съюзниците й от Организацията на договора за колективна сигурност ще изпратят сили за опазване на мира в Казахстан. Това обяви във Facebook арменският премиер Никол Пашинян, цитиран от Ройтерс.

По думите му решението за разполагането на миротворци за ограничен период от време е в отговор на призива на казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев и "с оглед на заплахата за националната сигурност и суверенитета на Република Казахстан, предизвикана включително от външна намеса".

Още по темата

По-рано Токаев помоли за помощ ОДКС - военен съюз на Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Той не каза колко военни ще бъдат изпратени и кога ще пристигнат те.

Бурните протести в Казахстан бяха предизвикани от високите цени на горивата и тока, като протестиращи атакуваха правителствени сгради, както и летището в най-големия град Алмати. В телевизионно изявление, излъчено късно снощи, държавният глава Касим-Жомарт Токаев обяви, че се e обърнал към организацията, в която членуват също Русия, Беларус, Армения, Киргизстан и Таджикистан, защото страната му е пострадала от атаки на терористични банди, обучени в чужбина. "Алмати беше нападнат, унищожен, вандализиран, жителите му станаха жертва на атаки на терористи и бандити. Наш дълг е да предприемем всички възможни действия за защита на държавата", подчерта Токаев.

По-рано президентът обяви извънредно положение и заяви, че ще има категорично справяне с безредиците, както и че не възнамерява да напуска страната, припомня БНР.

Правоохранителните органи на Казахстан са започнали антитерористична операция в Алмати, обяви комендантството в най-големия казахстански град и уточни, че акцията цели установяване на реда. Активната фаза на операцията е започнала в 6 часа сутринта местно време. Властите призовават гражданите да запазят спокойствие, както и подчертават, че екстремисти нанасят щети на бизнеса и опитват да засегнат целостта на държавата.

В същото време Европейският съюз настоя за въздържане от действия, които биха могли да доведат до допълнителна ескалация на насилието. Белият дом и ООН също призоваха казахстанските власти за "сдържаност".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
6
 
7
 
! Отговори
Хохохоооо... преди 2 години
ТАМ СА МЮСУЛМАНИТЕ...ШЕ ИМАГОЛЕМИ БРУЖЕНИЯ И ОТ АРАБСКА СТРАНА.... НЯМА ДА МИНЕ ТАКА ЛЕКО!!!.... ЩЕ ИМА МНОГО ЖЕРТВИ..
59
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цру преместиха ИДИЛ от Сирия в Казахстан
58
11
 
5
 
! Отговори
НАП преди 2 години
При следващия сороски метеж тука, Русия ще прати войски и ще ни освободи отново от черната Чума!
57
0
 
2
 
! Отговори
До Ами, да... преди 2 години
Изобщо не е "ХАХАХААА...."
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смятай щом е там им вдигнаха цените. И по-лошо ще става , дори арабите започнаха да влагат парите от горива в развитието на други отрасли , в еко проекти, а тези и дума не дават да се обели по въпроса.
55
5
 
7
 
! Отговори
нЕкой преди 2 години
Ми че как. сАвецките омиротворители бързат да наложат свободата
54
5
 
8
 
! Отговори
И СПОРЕД МЕН Е ТАКА преди 2 години
А то си е наистина така. ,,Миротворците,, от Изток, ,,помагаха да са свободни,, първо в ГДР,после УНГАРИЯ 1956,ЧЕХОСЛОВАКИЯ,1968,опитаха и в ПОЛША,1980( новече нямаха сили ,,да раздават добрини,,. Продължават с ,,ДАНАЙСКИ ПОХВАТИ,, и сега. Но трябва да си поне средно интелигентен,за ДА СЕ ОТВРАТИШ ОТ КЪРВАВАТА РУСИЯ.
53
3
 
3
 
! Отговори
Ами, да... преди 2 години
ЗАДАВА СЕ ВТОРА СИРИЯ... ХАХАХААА.... ИДВА И ИДИЛ ТАМ!
52
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А що не писахте за холандия дето пуснаха бойни кучета да разкъсват протестиращите?!
51
3
 
3
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
Фролове, нито сте ходили в Казахстан, нито познавате обстановка на там - кой кого финансира, кой за какво се бори, кой мия лодка клони и защо, така че аре малко по-кротко с речта на омраза на, става ли?
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно преди 1 година байдън прати десантчици и армията да смажат протестиращите в Капитолия
49
1
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Здравейте, г-н Биков!...
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Посъветвах Путин сутрин да кара войските в Казахстан а вечер да ги връща в Украйна или обратно за да може и едните и другите да се чустват защитени от САЩ.
47
6
 
1
 
! Отговори
анитерорист преди 2 години
До ТЕРОРИСТИ? откак бибитковските спецове биха и насилваха протестиращи под колоните,и ги обявиха за терористи
46
0
 
2
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 2 години
До 66 моите близки работят в България!
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На цру-то тоя път няма да им мине майдана ;)
44
7
 
13
 
! Отговори
Исторически парк преди 2 години
Путин мачкай казахските сорошоидни протестери!
43
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що така бе ***?Защо не щете да идете да живеете в матушката си?Защо не си купите руски автомобил, телевизор, лаптоп, телефон, пералня и т.н.?Ващите близки в Расия ли работят?Вашите близки в Расия ли искат да живеят?Нещастници!
42
7
 
10
 
! Отговори
Факт преди 2 години
И Армения ще праща войски! Азербайджанците ги помляха, та сега отиват да си вдигнат малко самочувствието като трепят жени и деца.
41
5
 
11
 
! Отговори
СПОРЕД МЕН, преди 2 години
през 1968 година, със същия мотив Съветският съюз и неговите сателити (включително България) нахлуха и окупираха Чехословакия за да спрат с оръжие Пражката полет. Единствена от т.н. социалистически страни Румъния отказа да изпрати войски в Чехословакия. Български войници разказваха, че са ги натоварили на самолети и никой (дори младшите офицери) не е знаел къде отиват. Като награда, през есента, всички войници, кандидатствали за студенти, бяха приети без приемен изпит в университетите.