Северна Корея пак изстреля балистична ракета

Това се случва дни преди изборите в Южна Корея
38
Северна Корея пак изстреля балистична ракета
Снимка: БГНЕС

Северна Корея изстреля предполагаема балистична ракета тази нощ. Информацията е на военните в Сеул. Тази година Пхенян поставя рекорд по оръжейни изпитания за най-кратко време, а последното е само дни преди президентските избори в Южна Корея, предаде АФП.

От балистични ракети с хиперзвук до балистични ракети със среден обсег, Пхенян изпробва поредица от оръжия през януари и миналата седмица е изстрелял компонент на „разузнавателен спътник“ – въпреки че Сеул го описва като друга балистична ракета.

Въпреки наложените международни санкции заради ядрените му оръжия, Пхенян игнорира предложенията на САЩ за преговори, след като преговорите на високо ниво между лидера Ким Чен Ун и тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп се провалиха през 2019 г.

Вместо дипломация, Пхенян удвои стремежа на Ким да модернизира армията си, като предупреди през януари, че може да се откаже от самоналожения мораториум върху тестване на ракети с голям обсег на действие и ядрени оръжия.

Южнокорейските военни съобщиха в събота, че са засекли предполагаема „балистична ракета, изстреляна в Източно море от района на Сунан около 08:48 часа сутринта“.

Япония също потвърди изстрелването, заявявайки, че ракетата е летяла "на максимална височина от приблизително 550 километра и разстояние от приблизително 300 километра", каза министърът на отбраната Нобуо Киши.

Изпитването идва само четири дни преди Южна Корея да гласува за нов президент, като тестовете изглежда са средство Пхенян да изрази своето "недоволство" от напускащия президент Мун Дже-ин, смятат анализатори.

„Изглежда, че Ким смята, че Мун не е направил много след срива на срещата на върха в Ханой“, каза изследователят по севернокорейски изследвания Ан Чан Ил, имайки предвид последната среща между Ким и Тръмп.

Напрежението със Северна Корея вече не е основна тема в южнокорейските избори. Страната се бори с вътрешното неравенство в доходите и младежката безработица, са на първо място в списъците на избирателите.

Но ако управляващата Демократическа партия на Мун загуби, това може да е полъх на промяна в политиката на Северна Корея към Сеул.

Един от двамата фаворити, скромният бивш прокурор Юн Сук Йол от опозиционната Партия на силата на хората, заплаши с превантивен удар по ядрения съсед на Южна Корея, ако е необходимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
изглежда че не боговете,а човеците са полудели...Всеки обвинява другия,а се прави на кьорав за собствените си грехове..Не случайно Исус казва:-"Първо виж гредата в собственото си око и след това търси съчицата в окото на брата ти!".../разбира се,под "брата ти" се има предвид ДРУГИТЕ../..Санкции,манкции,...а защо "санкциониращите" се въоръжават до зъби,но "забраняват" на другите да правят същото?..-Ами ПЪРВО ТЕ да се разоръжат,да дадат пример,и тогава да искат от останалите..Не става така май,а?
25
0
 
9
 
! Отговори
тото преди 2 години
Екстра , най-добрия подарък за рождения ден на дядо Байдън
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намек нещо май точно сега си изстрелват ракетата
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе нали има санкции,SWIFT,мифт,ембарго и прочие *** мерки,как стана така че за двайсетина години Ким се сдоби с железа които развалят спокойният краварски сън?
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дебелото Кими страхува източните санкционери - окупираните от САЩ Япония и ЮК:)
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стой, стой и вземе, че се изреже...
20
0
 
7
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Сватба е имало:):)
19
0
 
12
 
! Отговори
Азиатският пакт преди 2 години
Русия, Китаий и Корея
18
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северна Корея може да бъде заличена от картата за по-малко от минута.Не го правят заради народа там.Въпреки че е манипулиран с години там народа и сигурно е анти-нас,на хората от НАТО им е ясно това.Но така или иначе ,това се прави за да се намалее малко напрежението на Русия.Същото направи и Китай с Тайван,преди два дни.Да не говорим,че това може да е фалшива новина от Русия.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северна Корея иска да намали напрежението срещу Путин и Москва.Същото се опита и Китай с Тайван.
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ким отдавна си каза искам американчетата .Ха ха ха ха краваро да му мисли ,защото с тея оръжия Северната ще ги направи на сол
15
8
 
4
 
! Отговори
Чета и си мисля преди 2 години
Тази лоена топка яко се друса. Сещам се за поговорката - като се ритат атове не се навирай между тях!
14
0
 
5
 
! Отговори
Могат преди 2 години
и го правят!%А ние драскаме по форумите и се мислим за велики......
13
0
 
16
 
! Отговори
И защо преди 2 години
да не изстрелват ракети!?След като фащ изстрелват, другите нямат ли право!?
12
2
 
10
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
Тоя 1пич1 си живее в паралелна реалност! Никой не го интересува! Напълно възможно е следващата 1война1 да почне от там! Там обаче Америка ще 1воюва сама и срещу ядрена сила!
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на тея сега никой не им обръща внимание. трябва още бая да се напънат за да засенчат Путин
10
4
 
12
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Предлагам санкции с пълно изключване на Русия и Северна Корея от ЛГБТ общността
9
5
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Май съм много просто :)))
8
1
 
14
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 2 години
И искат да смажат Русия със санкции. Хаха. Една Сев Корея им плюе по санкциите и има свръхмощна армия. Пета по численост в света. И ядрено оръжие.
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Давай по САЩ. Всичкото зло там се намира. Белия дом. Нищо друго.