Хиляди окупираха парламента в Багдад, има ранени

Протестиращите искат реформи и борба с корупцията
30 юли 2022 19:14, Анисия Иванова
37
Хиляди окупираха парламента в Багдад, има ранени
Снимка: БГНЕС

Хиляди привърженици на влиятелния иракски шиитски духовник Муктада Садр нахлуха днес в сградата на парламента в Багдад за втори път тази седмица на фона на продължаващата с месеци политическа безизходица в страната, предаде ДПА.

Демонстрантите обявиха седящ протест в парламента, съобщи иракската информационна агенция ИНА.

Протестиращите успяха да влязат в строго охраняваната "Зелена зона" в центъра на Багдад, където се намират парламентът, правителствени сгради и чуждестранни посолства, включително това на САЩ, въпреки че силите за сигурност използваха срещу тях сълзотворен газ и шокови гранати, за да им попречат да проникнат, съобщиха очевидци.

При сблъсъците най-малко 70 протестиращи и полицаи бяха ранени, някои от които сериозно, съобщават местни медици, цитирани от Ройтерс.

Фотограф на Франс прес видя групи от демонстранти, загърнати в иракски знамена, които кръстосват улиците в "Зелената зона".

Привържениците на Садр се събраха днес в центъра на иракската столица и нахлуха в парламента за втори път тази седмица, за да изразят недоволството си от издигнатата от проирански партии номинация за нов премиер на страната на бившия министър Мохамед Шия ас Судани, който е смятан за приближен до бившия премиер Нури Ал Малики - заклет враг на Садр. Предишният подобен протест с нахлуване в парламента се проведе в сряда, но тогава Садр призова привържениците си да се разотидат.

Протестиращите в сградата на парламента скандираха днес лозунги с искане за реформи и борба с корупцията, предаде иракската телевизия "Ас Сумария".

Кадри, показаха демонстранти, основно млади мъже, разхождащи се или седящи в сградата, а някои от тях показваха знака на победата.

Блокът "Сайрун" ("Поход за реформи") на Садр спечели парламентарните избори през октомври миналата година, получавайки 73 места в 329-местния законодателен орган, припомня Ройтерс. Блокът на Садр обаче изтегли депутатите си от парламента, след като не успя да състави правителство, в което да не участват шиитските му съперници, които са главно партии, подкрепяни от Иран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сащ го оправи и тия като нас
27
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това го нямаше по времето на Садам. Такива неща също нямаше по времето и на бай Тошо. Демокрация, демокрация...
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добър пример Ни дават!
25
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците вече ги няма там, и почнаха мизериите и хаоса! Нали това искаха некои таварищи?
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да им пратим ПП .
23
2
 
9
 
! Отговори
SS преди 1 година
Тука кога?
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 20-ина години пратиха едни индивиди с оръжие да направят света по-сигурен. Е, по-сигурен ли стана света сега?
21
5
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ВИКТОР ЯНУКОВИЧ : ПЪРВО СЕ ИЗБИВАТ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ С АВТОМАТА И ВТОРО СЕ БЯГА ПРИ ГОСПОДАРЯ НА ЗЛОТО В ТЕРОРИСТИЧНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ФЕДЕРАЦИЯ КОЯТО Е ПРИЯТЕЛ НА ВСЕКИ ОТКРИТ РЕЖИМ ПО-СВЕТА!
20
0
 
5
 
! Отговори
до 12 преди 1 година
Майдан значи площад, изкара че САЩ строят площад в парламента.
19
5
 
16
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Когато краварите ти внесат демокрация, това е резултата.
18
7
 
1
 
! Отговори
До 17 преди 1 година
арабският е един от най-старите световни езици и за научаването му трябва бая да бутне човек, но в Багдад мисля, че персийски говорят
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те така я разбират демокрацията. Да не им се месим
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дедо "Демокрацията е чудесна система, но не е за *** хора! Тя дава власт на мнозинството и ако то е от алчни, първични, *** и лишени от морал хора резултата е "диктатура на посредствеността". Такъв народ просто си плаче за диктатор!" --- хахаха демокрация вика.. няма такова нещо като демокрация! Скоро четох изследване за щатите - без значение какъв % от хората харесват.. дали 90% или 10%, шансът даден закон да бъде приет е 30%! И това в "меката на западната демокрация"!
15
1
 
10
 
! Отговори
модерният ляв преди 1 година
Нашите борци с корупцията да идат там и да им окажат помощ.
14
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами целият свят видя, че синалният дядка е едно плашило, а великата америка е проосто един CGI. Руснаците им разбиха еднополюсния световен модел, китайците всеки момент ще ги почнат в тайван, абсолютно нормално е в тази ситуация, когато сащ са най-слаби от десетилетия, колониите да възстанат и да отхвърлят американските марионетки... да се готвят скоро и в африка! Само детето-идиииотче европа седи в ъгъла с лиииги стичащи се от устата...
13
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учех арабски език, за да мога да отида в арабския свят, да се запозная с уникалната им култура, традиции и забележителности, ама се отказах, много е труден. Особено това четене отдясно наляво ме объркваше хептен
12
5
 
13
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Демокрацията е чудесна система, но не е за *** хора! Тя дава власт на мнозинството и ако то е от алчни, първични, *** и лишени от морал хора резултата е "диктатура на посредствеността". Такъв народ просто си плаче за диктатор!
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така се прави...
10
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам,че все пишете за Сорос.Според мен е някакъв заблуден и твърди,че ние хората сме създали Господ и можем да променяме правилата като самия той се прави на такъв.На 91 г. е и едва ли ще е дълго време на Земята.Прав е,че всеки носи част от Бог в себе си,но греши за другото.От това,че се бърка в други държави има последствия в негативен аспект.В Украйна той бил финансирал азовците.Може би е нямало да има ранени в Багдад ако не им се бяха намесили САЩ там.
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 10Там са 90 % шиите и 10 % процента сунити, да не мислиш, че им е било хубаво при сунита Садам, особено с войната с Иран, и нападането на Кувейт и т.н........:))))