Армията на САЩ да се готви за нахлуване на Китай в Тайван

Предупреждението беше отправено от американски адмирал
20 окт 2022 12:08, Елка Василева
82
Армията на САЩ да се готви за нахлуване на Китай в Тайван
Снимка: архив, БГНЕС

Армията на САЩ трябва да поддържа готовност за отговор при евентуално нахлуване на Пекин в Тайван още от тази година. Това предупреждение, отправено днес от адмирал, е признак за нарастващо безпокойство заради намеренията на Китай, засягащи острова, предаде Франс прес.

Още по темата
Адмирал Майкъл Гилдей, началникът на щаба на американските военноморски сили, бе запитан от Атлантическия съвет има ли възможност Пекин да сложи ръка на Тайван до 2027 г.

"Не става дума само за това какво говори президентът Си, а за начина, по който се държат китайците, и за това какво правят", заяви Гилдей на анализаторите от центъра и подчерта, че през последните двайсет години Пекин изпълни всички свои обещания, още преди да ги огласи.

"Значи, когато говорим за 2027 г., това според мен (означава) 2022 или може би 2023 г. - добави той. - Не мога да изключа тази възможност. Съвсем не искам да бъда алармаджия, като казвам това. Просто е нещо, което не можем да отхвърлим."

В неделя, при откриването на конгреса на китайската компартия, който се очаква да му връчи трети мандат - за пръв път в историята, президентът Си Цзинпин отново потвърди, че смята "да обедини отново" Тайван с Китай, при нужда със сила.

Коментарът на адмирал Гилдей бе направен ден след предупреждение на американския държавен секретар Антъни Блинкън. Последният каза, че Пекин иска да сложи ръка на Тайван "с много по-бързо темпо" от предвижданото преди, и допълни, че през управлението на Си се е появил един "много по-различен Китай".

Китайската компартия никога не е контролирала Тайван, но Пекин смята острова за неразделна част от своята територия.

Вашингтон поддържа политика на "стратегическа двойственост", що се отнася до възможността да се намеси с военна сила, ако Китай атакува Тайван.

Тази политика цели, освен да разубеди Китай да нахлуе в Тайван, също и да възпрепятства управниците на острова да провокират Пекин с официално провъзгласяване на независимост.

Същевременно САЩ продават на Тайпе по-специално оръжия, за да се отбранява.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До художника 70 Нарисувай си един портрет на Путин и го ползвай за еротични фантазии.
68
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
69 глупости дрънкаш, на САЩ врата им е дебел защото си вършат работата сами, ако има някакви изтърсаци покрай тях, това ще са събирачите на трохи от софрата на Шефа- Англия, Полша, евентуално Франция, какви български " момчета" във война с САЩ- Китай те гонят?
67
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай ще последва съдбата на Русия ако нападне Тайван. Китайците нямат никакъв шанс срещу флота и авиацията на САЩ. Китайската армия е на ниво 1980 година спрямо САЩ каквато е и руската армия. Китайците имат малко повече акъл от руснаците и едва ли ще се решат на агресия срещу Тайван. Китай може да има и 500 милиона армия, но няма как да я пренесе през тайванския проток. Тайванския проток е широк 180 км и спокойно могат да се удавят там и милиард китайци.
66
1
 
10
 
! Отговори
художника преди 1 година
Добре ли прочетох..... САЩ продават на Тайван оръжия??? А на Зеленски що ги подаряват? Брей к,ъв пич бил чичо Сам, щом е срещу Русия може да си подари и целия арсенал.
65
1
 
0
 
! Отговори
До аз преди 1 година
Пълни глупости!
64
1
 
4
 
! Отговори
аз преди 1 година
Когато говорим за китай и тайван защо въобще трябва да става въпрос за сащ освен ако не са завоеватели и военнолюбци а ние какво ще направим като членове на нато ако тази страна влезе във война означава че българските момчета ще ходят на бойното поле да защитават американските интереси помислете дали го искате
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Догодина, по догодина дрън, дрън ярина- нямаше по удобен момент от 24.02.22 г.за анексиране на Тайван, но за такива действия са нужни поне чифт топки да имаш, а китайците си плюха на дадената дума! Руснаците може и да загубят тази война, но поне воюваха и спазиха обещанието си, реално това сториха освен те само иранците! Сега падне ли Русия, Китай ще има почетната роля на иб...рик номер 1 на Щатите!
62
1
 
8
 
! Отговори
Единственото за коет преди 1 година
се готви армията на САЩ е да и увеличат бюджета с още 10-20% Скоро ще стане 1 трилион долара военният бюджет. Бездънна каца. И за целта се развяват всякакви новини и инсинуации само и само да имаме ВЪНШЕН ВРАГ и да има с какво да си оправдаят раздутите бюджети.
61
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайците нямат никакъв шанс срещу Америка, още повече те изоставиха Русия сама срещу Украйна + подкрепящите я страни от НАТО! А за войната не малка роля изигра и Дзипинката с войнствената му реторика преди 24.02.22 г.! Забравихте ли вече за " общата" декларация веднага след Олимпиадата, касаеща Украйна и Тайван, Путин започна операцията, а Китай се скри в миша дупка, където е и в момента!
60
4
 
8
 
! Отговори
До 59 преди 1 година
В момента по света няма нито една държава, която признава Тайван за суверенна страна. Всички държави по света, включително САЩ, признават Тайван за провинция на Китай. А това което САЩ правят се нарича двуличие и то публично и арогантно. И не им създава добра репутация на международното поле. И малкоте деца знаят че думата на САЩ не струва 2 стотинки. Един ден ще си жънат това което сега посяват.
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 59 - Ами те се отментаха, когато очите им станаха на чинийки, когато направиха сметката, колко евтино ще им излиза производство Китай :)... То не, че много евтин излезе, просто средната класа го плати.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 58 - А полупроводниците къде ги забрави?
57
0
 
4
 
! Отговори
^^od@ преди 1 година
Страни, признаващи Тайван и година на признаванеБелиз (1989)Ел Салвадор (1961 г.)Гватемала (1960)Хаити (1956)Хондурас (1965)Кирибати(2003)Маршалови острови (1998)Науру (1980-2002, 2005)Никарагуа (1990)Палау (1999)Парагвай (1957)Сейнт Китс и Невис (1983)Сейнт Лусия (1984-1997, 2007)Сейнт Винсент и Гренадини (1981)Соломонови острови (1983)Свазиленд (1968)Тувалу (1979)Град Ватикан (Светият престол) (1942)Излиза, че САЩисия не е сред страните, които признават тази държава.
56
5
 
3
 
! Отговори
Китай няма нито преди 1 година
възможности нито интерес да влиза в Тайван. Те имат голяма и добре подготвена и оборудвана армия, но нямат такива десантни кораби, които са нужни за целта. Освен това Тайван е почти изцяло зависим от Китай. Оттам идват всички продукти а Тайван основният му износ е за континентален Китай.
55
4
 
11
 
! Отговори
препърс преди 1 година
Много хора пишат руснаците колко време не можели да превземат Украйна,така си е зад тях стоят 40!държави дето почнаха да си поизчерпват боеприпасите,Китай ще чака момента когато свършат,войната в Украйна ще продължи поне още година,след това почва инвазията на Китай,годината 2025 не е случайна,след нея слънцето навлиза в минимум,който преди има няма 300години доведе света до глад ,след настъпването на миниледниковата епоха.сега се разпределят суровините защо ли.
54
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайците не са наивници като руснаците да чакат години да въоръжават и насъскват тайванци.
53
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДАНО ТОЗИ АДМИРАЛ ДА ПОЗНАЕ
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 38 - АЛЧНИТЕ и ПРО'СТИ наивници винаги са на губещата страна и плащат сметката накрая ! Все някога трябва да разбрете , че " демокрацията" НЕ се измерва само в банани !
51
4
 
1
 
! Отговори
dsf преди 1 година
До долу сащКакто Русия щеше да скърши Украйна за три дни. Айдееее у лево
50
6
 
13
 
! Отговори
Страшното идва!! преди 1 година
Скоро ще почва битката за Херсон! Страшно ще е! Укрите се мъчат отчаяно да разбият язовирните стени и да потопят целия град. Мъчат се да взривят и Атомната ел. централа. Ще идва армагедона скоро! Запасявай се с вода, консерви Народе!