Армията на САЩ да се готви за нахлуване на Китай в Тайван

Предупреждението беше отправено от американски адмирал
20 окт 2022 12:08, Елка Василева
82
Армията на САЩ да се готви за нахлуване на Китай в Тайван
Снимка: архив, БГНЕС

Армията на САЩ трябва да поддържа готовност за отговор при евентуално нахлуване на Пекин в Тайван още от тази година. Това предупреждение, отправено днес от адмирал, е признак за нарастващо безпокойство заради намеренията на Китай, засягащи острова, предаде Франс прес.

Още по темата
Адмирал Майкъл Гилдей, началникът на щаба на американските военноморски сили, бе запитан от Атлантическия съвет има ли възможност Пекин да сложи ръка на Тайван до 2027 г.

"Не става дума само за това какво говори президентът Си, а за начина, по който се държат китайците, и за това какво правят", заяви Гилдей на анализаторите от центъра и подчерта, че през последните двайсет години Пекин изпълни всички свои обещания, още преди да ги огласи.

"Значи, когато говорим за 2027 г., това според мен (означава) 2022 или може би 2023 г. - добави той. - Не мога да изключа тази възможност. Съвсем не искам да бъда алармаджия, като казвам това. Просто е нещо, което не можем да отхвърлим."

В неделя, при откриването на конгреса на китайската компартия, който се очаква да му връчи трети мандат - за пръв път в историята, президентът Си Цзинпин отново потвърди, че смята "да обедини отново" Тайван с Китай, при нужда със сила.

Коментарът на адмирал Гилдей бе направен ден след предупреждение на американския държавен секретар Антъни Блинкън. Последният каза, че Пекин иска да сложи ръка на Тайван "с много по-бързо темпо" от предвижданото преди, и допълни, че през управлението на Си се е появил един "много по-различен Китай".

Китайската компартия никога не е контролирала Тайван, но Пекин смята острова за неразделна част от своята територия.

Вашингтон поддържа политика на "стратегическа двойственост", що се отнася до възможността да се намеси с военна сила, ако Китай атакува Тайван.

Тази политика цели, освен да разубеди Китай да нахлуе в Тайван, също и да възпрепятства управниците на острова да провокират Пекин с официално провъзгласяване на независимост.

Същевременно САЩ продават на Тайпе по-специално оръжия, за да се отбранява.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
9
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
Както виждаш войната вече не е това ,което беше. Китай няма да правя десант като в Нормандия и да чакат Тайванците да ги стрелят от бункерите като през СВ2. Китай не са Русия и въобще няма да ги пазят, а ще ги зачаткат с ракети и дронове. Видяхме, че ПВО-то срещу дроновете е пълна скръб.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"За мен е необяснимо на какво разчита Си че се дръвчи на Запада след фиаското на Русия в Украйна." - Чтери буквички - TSMC.
27
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ трябва да действа иначе демокрацията отива на кино.Върща се империализма,комунизма,Нацизма и фашизма.Необходимо е непредвидим и бърз удар на Русия. Без милост.Стига давала жертви Украина. След това Китай ще се кротне на момента.А тук Русоробите ше започнат друга песен да пеят,защото за тях е най-важна парата,нищо друго.След това масово спиране на производството от Киъай и местене в Африка и Южна Америка.Поне там ще има благодарни хора.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 25 - Кое? Украйна прилапа Русия?
25
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай много разчиташе че Русия ще успее да прилапа Украйна и да сложи на колене Запада, но стана точно обратното. За мен е необяснимо на какво разчита Си че се дръвчи на Запада след фиаското на Русия в Украйна. Нито оръжието им е по добро от това на Русия, нито пък икономиката им е по независима от Запада от тази на Русия
24
2
 
6
 
! Отговори
До долният преди 1 година
Си, открива втори фронт и няма да гризне дръвцето а остров Тайван ! Китай са почти два милиарда !
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 20 - Русия беше абсолщтно незначителна за САЩ в какъвто и да е сериозен икономически смисъл. Китай внася продукция за половин трилион долара всяка година, която на САЩ би и излязла 3 до 5 пъти по-скъпо, самите американци изнасят стоки и услуги за по 150 млрд. на година. Не мик азвай, че това е дребно.
22
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай си приписва смъртна присъда.Работо с Путин,сега дразни в Тайван.Май ще я неутрализират на бързо.Махат всичко западно от там и умират от глад.
21
9
 
3
 
! Отговори
СИ ще го гризне преди 1 година
Тайван са 30 млн и имат цял архипелаг разположен между тях и Китай като всеки остров е непревземаема крепост от 70 г всичко във Тайван се строй че да издържи на китайско нахлуване да не говорим за подръжката от Щатите --- китайската дву милиона амия ще погине като по филмите !
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15 То и последствият от агресията на Русия никак не са розови, но това не попречи на Запада да сложи пръта в г..а на Русия, така че хич не разчитай че при китайска агресия Запада ще се уплаши и ще остави Китай да си прави каквото иска.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До МенТочно така, яко измити мозъци.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Същевременно САЩ продават на Тайпе по-специално оръжия" Да си дойдем на думата.
17
0
 
1
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Китай в тайван:))) интересно:)))
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 14 - фалиментна ти е главата. Ако ги "бутнат малко", последствията ще са ужасни за Китай, за ЕС и накрая и за САЩ.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 12 - Не съм сигурен, дали тролиши или не...
14
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Китай Момче залагаш на куц кон. Само да пожелае САЩ ще фалират Китай за 6 месеца. Китай е на ръба на финансова пропаст, достатъчно е едно малко побутване и Китай е фалименто.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 8 - На тях не им трябва да анексират нищо от Тайван. Само да ударят няколко завода и лаборатории на TSMC и до 1-2 години ще си възстановят старите отношения.
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайците не се нуждаят от Тайван, грешно им е разузнаването на ЦРУ :))) Притрябвало им един малък остров с риск да си влошат икономическите отношения с Запада :))
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Световният жандарм САЩ е на поста си!
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай дори не им е нужно, да влзиат в Тайван. Просто трябва да блокират пристанищата.