Армията на САЩ да се готви за нахлуване на Китай в Тайван

Предупреждението беше отправено от американски адмирал
20 окт 2022 12:08, Елка Василева
82
Армията на САЩ да се готви за нахлуване на Китай в Тайван
Снимка: архив, БГНЕС

Армията на САЩ трябва да поддържа готовност за отговор при евентуално нахлуване на Пекин в Тайван още от тази година. Това предупреждение, отправено днес от адмирал, е признак за нарастващо безпокойство заради намеренията на Китай, засягащи острова, предаде Франс прес.

Още по темата
Адмирал Майкъл Гилдей, началникът на щаба на американските военноморски сили, бе запитан от Атлантическия съвет има ли възможност Пекин да сложи ръка на Тайван до 2027 г.

"Не става дума само за това какво говори президентът Си, а за начина, по който се държат китайците, и за това какво правят", заяви Гилдей на анализаторите от центъра и подчерта, че през последните двайсет години Пекин изпълни всички свои обещания, още преди да ги огласи.

"Значи, когато говорим за 2027 г., това според мен (означава) 2022 или може би 2023 г. - добави той. - Не мога да изключа тази възможност. Съвсем не искам да бъда алармаджия, като казвам това. Просто е нещо, което не можем да отхвърлим."

В неделя, при откриването на конгреса на китайската компартия, който се очаква да му връчи трети мандат - за пръв път в историята, президентът Си Цзинпин отново потвърди, че смята "да обедини отново" Тайван с Китай, при нужда със сила.

Коментарът на адмирал Гилдей бе направен ден след предупреждение на американския държавен секретар Антъни Блинкън. Последният каза, че Пекин иска да сложи ръка на Тайван "с много по-бързо темпо" от предвижданото преди, и допълни, че през управлението на Си се е появил един "много по-различен Китай".

Китайската компартия никога не е контролирала Тайван, но Пекин смята острова за неразделна част от своята територия.

Вашингтон поддържа политика на "стратегическа двойственост", що се отнася до възможността да се намеси с военна сила, ако Китай атакува Тайван.

Тази политика цели, освен да разубеди Китай да нахлуе в Тайван, също и да възпрепятства управниците на острова да провокират Пекин с официално провъзгласяване на независимост.

Същевременно САЩ продават на Тайпе по-специално оръжия, за да се отбранява.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страната на бездомниците решила и тук да е фактор.
48
7
 
6
 
! Отговори
долу сащ преди 1 година
китай ще скърши Тайван за 1 м макс каквото и да става! това е остров! правиш му пълна блокада въздушна и морска, което не е никакъв проблем и сами ше се предадат. А сащ няма да се намесят, това е сигурно. обратното директен сблъсък китай сащ значи и развързани ръце Русия сащ....
47
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До кога армията на САЩ ще се насажда и участва с чужди конфликти?
46
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега в Китай ли ще пристигне дебелата, дрогирана армия на САЩ? Една радостна новина. Явно им омръзна Русия и там не посмяха, освен анонимно с наемници, но в Китай може и да ги видим що за стока са.
45
4
 
14
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До 46. Те не просто се намесват. Те ги създават конфликтите и после се правят на справедливи и, видите ли, идваме като миротворци.
44
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СтоянСтоянчо, всеки в някакъв момент от историята си е бил нечий. А спрете се вече и се съобразявайте с границите в момента.
43
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тук ли се канят да се намесват световните справедливци? Има ли на тоя свят конфликт в който щатците не са се замесили?
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А стига са нахлували. Дядковците май няма какво друго да си мерят. Трябва да се забрани да се избират президенти над 65. Или да ги пенсионират тогава, особено тези дето са над два мандата.
41
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На последните избори се видя - русофилите 10% от 37% гласуващи.Та очевадно българинът се ИЗПЛЮ на русията.Така че копейкаджиите и московските *** да си знаят.
40
7
 
5
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
Тайван е част от Китай!Кой не го разбира?
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 39 Брътвежи на оакан русофил с внуци в Америка.
38
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предполагам пишещите нито познавате китайската история, нито сте били в Тайван. Тайванците никога няма да се съгласят да са част от Китай, както беше и в Хонконг, Китай може да ги натисне със сила и да съсипе хубавата държава. Как това е хубаво за България не знам.
37
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Байдън наложи санкции върху чипчетата, ама па Китай ги надуши, че икономиката им е нгоо зле и няма д а може да си поволят повече санцкии ... А и още стотина милярда за крайна :)
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Не е невъзможно да се преместят потичните линии в Индия,Севрна и Южна Америка,както и Африка.Ще има глад." - То мнгоо неща са възможни. Ама знаеш ли, каква цена ще се палти за това и колко време ще отнеме? Представяш ли си, ей сега, при 20-25% спад на индексите в САЩ, при ОЧАКВАНА рецесия, кояот ще дойде може би догодина и ще продължи 14 месеца, какво ще се случи, ако тръгнат да правят това? Ще им свършат априте и БВП-то на целия свят ще падне с 80%.
35
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай вече заяви, че няма да позволи на САЩ да направят от Тайван Анти-Китай, както направиха от Украйна Анти-Русия. Американските елити-кръвопийци са бесни на руснаците, защото им оспориха хегемонията, а сега побесняват и срещу китайците. Ще опитат да разпалят доста конфликти и омраза, докато слизат от трона, но хубавото е, че царството им свърши.
34
15
 
6
 
! Отговори
Другарят Си преди 1 година
Вижда какво става в Украйна и знае, че след Путин, Той ще е губещият. САЩ защитават слабите и трошат вратовртеъна силните. God bless United States
33
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изтегли ли се Американската и Западно-европейската индустрия от Китай.Китай ще се превърне в Севрена Корея на момента.Не е невъзможно да се преместят потичните линии в Индия,Севрна и Южна Америка,както и Африка.Ще има глад.
32
4
 
9
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Ще ви скъсат на два фронта, янки. Нямате план Шлийфен, вие.
31
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Империалистическата авантюра на путин изглежда е заразителна!
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Необходимо е непредвидим и бърз удар на Русия. Без милост.Стига давала жертви Украина." - Ми качвай са на голфа и върти да се бъхтееш с Русия.