Армията на САЩ да се готви за нахлуване на Китай в Тайван

Предупреждението беше отправено от американски адмирал
20 окт 2022 12:08, Елка Василева
82
Армията на САЩ да се готви за нахлуване на Китай в Тайван
Снимка: архив, БГНЕС

Армията на САЩ трябва да поддържа готовност за отговор при евентуално нахлуване на Пекин в Тайван още от тази година. Това предупреждение, отправено днес от адмирал, е признак за нарастващо безпокойство заради намеренията на Китай, засягащи острова, предаде Франс прес.

Още по темата
Адмирал Майкъл Гилдей, началникът на щаба на американските военноморски сили, бе запитан от Атлантическия съвет има ли възможност Пекин да сложи ръка на Тайван до 2027 г.

"Не става дума само за това какво говори президентът Си, а за начина, по който се държат китайците, и за това какво правят", заяви Гилдей на анализаторите от центъра и подчерта, че през последните двайсет години Пекин изпълни всички свои обещания, още преди да ги огласи.

"Значи, когато говорим за 2027 г., това според мен (означава) 2022 или може би 2023 г. - добави той. - Не мога да изключа тази възможност. Съвсем не искам да бъда алармаджия, като казвам това. Просто е нещо, което не можем да отхвърлим."

В неделя, при откриването на конгреса на китайската компартия, който се очаква да му връчи трети мандат - за пръв път в историята, президентът Си Цзинпин отново потвърди, че смята "да обедини отново" Тайван с Китай, при нужда със сила.

Коментарът на адмирал Гилдей бе направен ден след предупреждение на американския държавен секретар Антъни Блинкън. Последният каза, че Пекин иска да сложи ръка на Тайван "с много по-бързо темпо" от предвижданото преди, и допълни, че през управлението на Си се е появил един "много по-различен Китай".

Китайската компартия никога не е контролирала Тайван, но Пекин смята острова за неразделна част от своята територия.

Вашингтон поддържа политика на "стратегическа двойственост", що се отнася до възможността да се намеси с военна сила, ако Китай атакува Тайван.

Тази политика цели, освен да разубеди Китай да нахлуе в Тайван, също и да възпрепятства управниците на острова да провокират Пекин с официално провъзгласяване на независимост.

Същевременно САЩ продават на Тайпе по-специално оръжия, за да се отбранява.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ще носят демокрация, отново ... само че както винаги с пушки и бомби. ФАЩ
8
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изглежда че Китай не си е взел поука от катастрофата на Русия. Китай няма никаква поддръжка от населението на Тайван, има само някаква партийка като *** която е на издръжка от Китай. Нахлуе ли там председателят Си го очаква бой по канчето като президента Путин.
7
1
 
7
 
! Отговори
Китай преди 1 година
Ще им дойде малко в повечко. Технологичен лидер в много области и най-голяма икономика в света, каквото решат, това ше постигнат.
6
0
 
15
 
! Отговори
Мен преди 1 година
До 1, А изключително напредналите емигрантски щати с рекорден брой поръчкови убийства на бивши съпрузи, латински банди контролиращи цели градове, мизерници изплащащи едно жилище два живота, изперкали тийнейджъри гърмящи съучениците си. Изобщо нз дали е нужно да продължавам, ама сте измити плоски мозъци
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1 - 1985-а се обади. Иска си остарелите разбирания по икономика и геополитика обратно.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от 2 месеца пиша едно и също: Украйна = Косово = Тайван = Македония
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъкър Карлсън: Американските власти се страхуват, че у американците ще се появи свобода на словото.Министерството на правосъдието на САЩ започна разследване срещу Илон Мъск след съобщението му, че ще спре безплатната услуга на системата Starlink в Украйна и новината за предстоящото придобиване на социалната мрежа Twitter. Мъск се опитва да даде възможност на хората да кажат това, което наистина мислят, а управляващите елити най-много се страхуват от това, подчерта водещият.
2
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв го дирят фащ в Азия и по специално до бреговете на Китай? Да си гледат тяхната си *** и да спрат дс ръчкат конфликти по целия свят!
1
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Беден Китай с БВП на глава от населението по-нисък от на бедна България няма как да не иска да хапне парчето Тайван, в който една шепа хора с демократични ценности правят 12 пъти повече пари от голташкия комунистически Китай, в който хората скачат от отчаяние от последните етажи на жилищните си клетки.