Жертви и ранени след масирани удари на Русия по Николаев

Руснаците продължават да отбелязват бавен напредък в Бахмут
27 апр 2023 08:45, Нели Христова
154
Жертви и ранени след масирани удари на Русия по Николаев
Снимка: БГНЕС

Руски ракетен удар бе нанесен тази нощ град Николаев тази нощ. Кметът на града Олександър Сенкевич съобщи за четири силни експлозии към 1 ч. Според Сенкевич една ракета е поразила висока сграда, а друга - къща. В част от града няма ток, написа още той в Telegram.

Прессекретарят на оперативното командване "Юг" на украинската армия Наталия Гуменюк заяви по телевизията тази сутрин, че руснаците са нанесли нощния удар по Николаев от Черно море с ракети "Калибър". По думите на Гуменюк броят на намерените ранени е нараснал до 23 г. Един човек е загинал.

Според Гуменюк ракетите са били не две, както бе съобщено преди това, а четири. Първоначално украински източници предположиха, че това са ракети от противовъздушната система С-300, с които руснаците обстрелват и наземни цели.

Междувременно руснаците продължават да отбелязват бавен напредък в Бахмут, съобщава в поредната си сводка американският Институт за изследване на войната (ISW), като потвърждава съобщенията от различни източници, че ЧВК "Вагнер" е напреднала с още няколко десетки метра в някои части на Бахмут.

"Публикуваните на 26 април кадри с геолокация показват, че руските войски са напреднали до улица "1-ва Лесная" в западната част на Бахмут (на няколко пресечки от улица "Юбилейна", която води към Хромово)", пише ISW.

Авторите на обобщението отбелязват, че според руски военни блогъри вагнеровците са напреднали още повече - до кръстовището на улиците Юбилейна и Чайковски. Това кръстовище е отделено от улица Лесная 1 само с един блок частни къщи.

ISW също така припомня, че според негови по-ранни оценки руснаците вече са завзели около 85% от територията на Бахмут.

Институтът отбелязва също така лек напредък на руснаците в посока Авдеевка. Данните показват ограничени териториални придобивки на руските сили западно от шосето Н-20 Донецк-Краматорск-Славянск. Става дума за участък от фронта край Новобахмутовка, на десет километра северно от Авдеевка, който руснаците се опитват да заобиколят от север и юг.

Междувременно бе съобщено, че украинската армия ще получи своевременно всички оръжия, необходими за подготвяната контраофанзива срещу руските сили. Това обещание бе дадено по време на изслушване в Конгреса от командващия Европейското командване на въоръжените сили на САЩ и върховен главнокомандващ на съюзническите сили в Европа, армейски генерал Кристофър Каволи, съобщи Би Би Си.

В потвърждение на думите си генерал Каволи докладва пред конгресмените, че Киев вече е получил над 98% от обещаните му бойни машини. "Убеден съм, че вече сме доставили оръжията, от които те се нуждаят, и ще продължим доставките, за да подкрепим текущите операции", заяви генерал Каволи по време на изслушване в Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ.

Той също така заяви, че днес в Одеса американските военни провеждат инспекция на пристигащите в Украйна оръжия, а друга инспекция е планирана за следващата седмица.

Киев се съмнява в оценката на Пентагона, че Украйна е получила над 98% от обещаното от Запада бойно оборудване. Това заяви съветникът на ръководителя на украинската президентска канцелария Михайло Подоляк по украинската телевизия.

Американското разузнаване смята, че Русия разполага с достатъчно средства за поне още една година война в Украйна.

Такива изводи се съдържат в един от секретните документи, изтекли в публичното пространство в резултата на действията на американския военнослужещ Джак Тейшейра, пише в. "Вашингтон пост". Този документ, който дава представа за това как Вашингтон оценява ефективността на икономическите санкции срещу Русия и как те се възприемат от тези, срещу които са насочени.

Вестникът цитира откъси от свръхсекретния документ, в които се посочва, че "за да се справи с икономическия натиск, Москва все повече разчита на събирането на корпоративни данъци, стабилизационния фонд, увеличения внос и способността на бизнеса да се адаптира към новите условия.

Американското разузнаване смята, че макар не всички членове на руския бизнес елит да са съгласни с курса на Кремъл по отношение на Украйна и санкциите да ги засягат тежко, те все пак едва ли ще откажат подкрепа на Владимир Путин и ще направят всичко възможно да заобиколят международните санкции заедно с официалните лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
4
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Руските терористи продължават да "освобождават" хората от къщите им.Контраофанзивата наближава.Ще си платят за всички престъпления.
98
3
 
16
 
! Отговори
.... преди 1 година
Аз съм русофоб. Ще си взема заеми, ще си купя голям апартамент, скъпа кола, ще обзаведа апартамента с всичко най-ново, ще си продам черния дроб за нов айфон, а когато не мога да плащам, ще ме изхвърлят на улицата и ще прося пари и цигари, може и да не ям. Но пък докато вземам заеми всеки ще ми се подмазва и ще ми казва колко съм важен!
97
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отдавна трябваше да я целнат тази сграда осарник на нацисти.
96
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ракетите са поразили заводи където е имало струпване на техника и жива сила на урките,а тая ракета С-300 е украинска.
95
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
:Днес в Одеса американските военни провеждат инспекция".... И не били участвали във войната ?! Предполагам, че ще "се насладят" също на паметника на съотечественика си порноескибиционист, заместил паметника а руската императрица, основала града.
94
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм русофил.И мечтая кога ще работя в колхоз в Британска ССР.Ще ходя веднъж в годината да целувам студеното голямо чело в Мавзолея на Червения площад.И ще донасям за противникови елементи от по резокеанските реакционери.Противници на Кримската революция от 2014 година.
93
22
 
9
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Това се нарича тероризъм , да бомбиш граждански обекти с цел смърт !!! За кой път Русия показва истинското си лице , такава Русия с лице на терорист , а мерси !?
92
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Бахмут трябва да се е струпала цялата Западна армия .Толкова е непревзимаем.
91
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин биде ли свален от власт , русофилите ще ми ядът ......докато им се изприщи устата.
90
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само един път да превземат Бахмут и след 2 дни са в Берлин. А после Лисабон. Муахаххахаа
89
14
 
9
 
! Отговори
на Бирлин преди 1 година
Таз сутрин ли започна превземането на това градче, че Могучая е стигнала до центъра? За един прЕател питам.
88
11
 
28
 
! Отговори
Робите на сащ преди 1 година
Беснеят и вият от безсилие хахаха, нещо контранастъплението се превърна в отстъпление. Влезте в Телеграм каналите да видите какъв бой ядат Укрите по всички направления всеки ден 1300 километровия фронт се предвижва с по 2-3 километра на Запад. Това показват военните карти на Украйна и независимите военни експерти. А вие продължавайте да лапате американски пушки и да пишете простотии.
87
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно на русофила му е къса паметта Забравиха как в комунистическа България. По нареждане от Москва се палеха живи хора и ги заравяха без съд в ями.Как руските комунистически управа убиваха без причина всеки български патриот.Под прикритието на безвремието.
86
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато урките не престанат да се крият зад цивилни обекти и да ги използват като щит,така ще бъде...
85
17
 
21
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Непобедимая и легендарная превзела кръстовището на ''Лесная'' и ''Чайковски''.....ще пукна от смях.
84
23
 
30
 
! Отговори
Антинатовец преди 1 година
Явно много хора страдат от заболяването деменция и им се губи паметта какво ставаше в Украйна от 2014 до 2022 година. Как се палеха живи хора в това число българи в Одеса и на други места в Украйна и как хората в Донецк и Луганск 8 години живяха по мазета а паметника на десетките загинали деца в Донецк говори за зверствата на фашистите от Бандера. И сега тези ненормалници изкарват Путин виновен за войната . А референдумите в Донецк и Луганск казаха че тези хора там се определят за руси.
83
10
 
10
 
! Отговори
на Бирлин преди 1 година
Пригожин каза, че щял да стигне до Ламанша, но още чака за виза.
82
26
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е тази която се гради от режима на Путин.След неговия неизбежен мизерен край, Русия ще върне доброволно земите , които е окупирала.Руските окупатори и виновници за военната катастрофа ще бъдат съдени и преследвани.Вагнер ще съществува като терористична паравоенна организация .Докато лидерите им не бъдат унищожавани последователно както така бива унищожена и ,,Алкайда".А нашите русофили ще ми ядът к...о
81
23
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия се крепи на пиринския режим.Падне ли режима на капиталиста Путин.Отива си всичко с него Украинските земи ще бъдат върнати чрез споразумение .В което включва строго преследване на виновните за катастрофата.Русия и Украйна пак ще съществуват.Но руснака ще плаща.
80
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да мине много време , и ,,Вагнер " ще бъде обявена за преследване и унищожение както се случи с ,,Алкайда".Пригожин ще бъде уцелен от ракета както биде краят на оня ци...Осама Бин Ладен.И ще отиде в историята.