САЩ с нови мащабни санкции срещу Русия заради войната

Ще бъдат засегнати 250 физически и юридически лица
12 дек 2023 23:40, Александър Попов
53
САЩ с нови мащабни санкции срещу Русия заради войната
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ днес наложиха санкции на стотици хора и организации, включително в Китай, Турция и Обединените арабски емирства, действайки срещу избягването на санкции от страна на Русия, бъдещите ѝ енергийни възможности, банките и металургичния и минния ѝ сектори, предаде Ройтерс.

Министерствата на финансите и на външните работи на САЩ се насочиха към повече от 250 физически и юридически лица в най-новите действия на Вашингтон, с които се опитват да нанесат удар на Русия и нейното избягване на санкциите, наложени от САЩ и техните съюзници заради войната в Украйна.

"Ще продължим да използваме инструментите, с които разполагаме, за да насърчаваме търсенето на отговорност за престъпленията на Русия в Украйна и за тези, които финансират и подкрепят руската военна машина", заяви в изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Министерството на финансите заяви, че е наложило санкции на мрежа от четири юридически лица и девет души, базирани в Китай, Русия, Хонконг и Пакистан, във връзка с улесняването и снабдяването на Русия с оръжия и технологии, произведени в Китай.

То заяви, че мрежата се е опитала да заобиколи американските санкции и китайския контрол върху износа на материали, свързани с военната промишленост.

Санкции също така бяха наложени на базирани в Турция, ОАЕ и Китай дружества във връзка с доставката на технологии, оборудване и суровини, включително сачмени или ролкови лагери, части за самолети и рентгенови системи.

Базираните в Китай фирми, към които са насочени мерките, включват търговски компании за сателитни изображения, които според министерството на финансите предоставят наблюдения с висока резолюция на частната военна компания "Вагнер".

Държавният департамент също така се насочи към китайски субекти в действията си срещу мрежа, която според него е участвала в закупуването на микроелектронни компоненти за руския държавен конгломерат "Ростех", който сам по себе си е под санкциите на САЩ.

Според американското дипломатическо ведомство микроелектрониката се използва за разработване на системи за електронна война. В рамките на действията срещу мрежата бяха атакувани и дружества в Русия, Турция и Хонконг.

Вашингтон засили дипломатическия си натиск върху държави и частни компании в световен мащаб, за да гарантира прилагането на санкциите, които той, Европейският съюз и други западни държави наложиха на Москва заради инвазията ѝ в Украйна.

Русия отхвърля западните санкции като незаконни и заявява, че те няма да попречат на развитието на нейната икономика./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Цивилните жертви в палестина са вече 20 000. Наложиха вето на резолюцията за хуманна пауза. Подстрекател и спонсор са на войната на изтаел в близкия изток
43
1
 
2
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 5 месеца
Отбора на клоуните заедно със Зелката!САЩ още живеят в фантазии ти се че нещо зависи от тях!
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Включете Автоваз в санкциите и УАЗ! Опасни са срещу новото производство на запада.
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
САЩ се самозакопават яко, докато изписват веждите на Вова и Русия. :))) Не помагат тези санкции на запада и на ооокрайната.
40
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В САЩ не гледат ли телевизия? Цял свят видя посещението на Путин в ОАЕ и какво посрещане му устроиха!
39
9
 
1
 
! Отговори
Джуджето преди 5 месеца
Трябва да има съдба като Мусолини, който е "залят" от народната любов в края на ВСВ, тълпи от хора, които са скачали върху лицето му
38
2
 
18
 
! Отговори
Аз преди 5 месеца
Санкциите дават ли дават резултати. уРкайна дава ли дава жертви и територия, Европа дава ли дава пари и оръжие, Русия продава ли продава газ и петрол в Европа, а американските и европейските производители на оръжие броят ли броят милионите
37
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Бах мама му. Войната я направиха САЩ и васалите му от Запада. Те са майстори да палят чергата на другите, стига да им се удаде възможност. Просто така нагласиха нещата, че Русия нямаше какво друго да направи. Ти обаче се правиш на тъъъп и неразбрал, така ти изнася.
36
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Нови мащабни санкции" ще засегнат 250 физически и юридически лица? Путин ясно им каза да си ги сложат отзад (на задното стъкло), както се пееше в една песен... Кучетата си лаят, мечката си върви по нейния си път. А нашите натегачи и послушковци на посолството рано или късно ще отнесат боя, няма да им се размине след като така упорито си търсят белята
35
5
 
14
 
! Отговори
Другарят Путин преди 5 месеца
США са адна сабака зез зуби и ничево не можна сделат!
34
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Брей,санкции какви ?той Путин не може даьси вдигне главата от санкции )
33
0
 
30
 
! Отговори
Фризьор преди 5 месеца
Абе, какво става с Магнитсни, бре? За един приятел питам..
32
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Санкциите на САЩ срещу Русия рефлектират негативно единствено срещу Източна Европа.
31
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тези янки,не разбраха ли,че никакви " санкции" не работят срещу Русия?? И нищо Не плаши Русия???
30
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Особено ме разсмяха санкциите срещу руски Хлебозавод, който според американците произвеждал БПЛА - бял, типов и ръжен! -)))
29
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В чест на санкциите Путин си го мести в другия джоб
28
7
 
19
 
! Отговори
Биолог преди 5 месеца
Само начело с такива опитни и честни държавници като г-н Делян Пеевски България ще намери верния път към евроатлантическия просперитет.
27
4
 
4
 
! Отговори
Бах мама му. преди 5 месеца
До Анонимен 19 Браво на Путин.Така е. Я какво хубава война направи за чудо и приказ.
26
29
 
8
 
! Отговори
Питам преди 5 месеца
До Анонимен 28 А кажи кои природни богатства и територии са заграбили САЩ ? Отиват , бият лошите и се прибират. Путин е по заграбване на чужди територии.Русия му е малка.
25
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
САЩ са истинската заплаха за Европа, а не Путин. Благодарение точно на техните войни, Европа се наводни с мигранти от които никога няма да има отърване, тече деинструлизация под пълна пара, а ресурси ще има-купува се още от Русия по трети пътища, но стават все по-безбожн скъпи. Европа е на път да стане нищ континент.