От 1 януари: 1000 евро минималната заплата в Кипър

Новият ѝ размер ще е в сила 2 години
20 дек 2023 23:45, Петър Бойчев
42
От 1 януари: 1000 евро минималната заплата в Кипър
Снимка БГНЕС

Минималната работна заплата в Кипър от 1 януари 2024 г. става 1000 евро, реши правителството днес. От повишаването ѝ ще си възползват около 25 000 работещи. Новият ѝ размер ще е в сила 2 години.

Най-ниското месечно възнаграждение се увеличава с 60 евро спрямо досегашния му размер от 940 евро, който бе въведен от 1 януари тази година. То се прилага при работа на пълен работен ден след навършване на 6 месеца непрекъсната заетост в същата компания. Нараства и минималното заплащане при наемане на служители - от 885 евро сега то става 900 евро на месец.

Най-нископлатените работници са в центъра на целенасочените политики на правителството за защита, за да се избегне социалното им изключване, подчерта министърът на труда Янис Панайоту днес. Според него новият размер на минималната заплата е балансиран между нуждите на обществото и потенциала на икономиката.

Правителственото решение идва след продължил месеци социален диалог. В него синдикатите настояваха за минимална заплата от 1020 евро, подчертавайки ерозията на доходите на хората от високата инфлация. Работодателските организации предлагаха 970 евро, аргументирайки се със силно увеличените оперативни разходи на компаниите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Златка преди 4 месеца
Хаиде сега всички гастери ще се юрнат към кипъра за евра лол
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А защо не пишете, какво има в тяхната потребителска кошница за тези 1000 евро?
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Точно заради лустрацията, бъдещето на България е обречено, те много добре знаеха това и затова си разпределиха държавата както и в Русия направиха. Сега ходете да го оправяте положението. Луканов, Жан, Костов, Царя, Михайлова, Доган, Василев и всичките други министри са за затвора. Бойко ви е най-малкия проблем. Ама с *** народ толкова.
6
2
 
5
 
! Отговори
Име преди 4 месеца
До 5, това от много време го приказвам, но няма кой да чуе. Само приказки от рода "това е положението, защото не гласувате". 45 години БКП/ДС, 34 години вече отрочетата им. Не минахме през лустрация, и резултатите са налице!
5
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До номер 3. Къде сте тръгнали да се сравнявате с Кипър? Вие сляп ли сте за това което става в България вече 80 години? Власт на п р о с т а ц и т е и овчарите. Руски модели, мафии и агенти а вече и олигарси. Диващина и балканска п р о с т о т и я от класа от Бургас до София. С такава история ще има да чакате. Къде сте тръгнали да се сравнявате с Кипър. Ще имате да ги гоните, всички европейци.
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А у северен Кипър при Ердоган е 100 евро ..
3
6
 
23
 
! Отговори
нафърфорий преди 4 месеца
Ако кипърците имаха нашата природа и климат, щяха да са Швейцария на Балканите!!!!! Нямате си представа какво е да имаш селско стопанство и животновъдство, освен туризъм и риболов, при този сух и горещ климат и при липсата на достатъчно вода! Ние имаме всичко, за което мнозина народи могат само да мечтаят, а сме най-бедната държава в Европа!!!
2
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Даже и кафевите кипърци надминаха българското "развитие" на фигуранта Крадев.
1
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И у нас почти толкова, ама в левчета.