Федерален съд в САЩ остави Тръмп без имунитет

Така той се приближава до безпрецедентен наказателен процес
37
Федерален съд в САЩ остави Тръмп без имунитет
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Федералният апелативен съд на САЩ в окръг Колумбия днес постанови, че Доналд Тръмп няма имунитет срещу обвиненията, че е подготвял заговор да анулира резултатите от изборите през 2020 г., предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че с това решение бившият американски президент се приближава до безпрецедентен наказателен процес.

Тричленен състав на апелативния съд отхвърли твърдението на Тръмп, че срещу него не може да бъде образувано наказателно преследване, тъй като предположенията са свързани с официалните му задължения на президент.

"За целите на това наказателно дело бившият президент Тръмп стана гражданинът Тръмп с всички защитни механизми на всеки друг обвиняем", пише в единодушното си решение съдебният състав. "Но всеки имунитет за ръководител, който може да е бил в негова защита, докато е изпълнявал длъжността на президент, вече не го защитава срещу това наказателно преследване", отбелязва съдът.

Решението, което Тръмп почти сигурно ще обжалва, създава неочаквана пречка за опита му да избегне съдебен процес по обвинения, че е подкопал устоите на американската демокрация и предаването на властта, въпреки че затвърждава позицията си като фаворит за президентската номинация на Републиканската партия.

Делото ще бъде спряно поне до 12 февруари, за да се даде време на Тръмп да обжалва пред Върховния съд на САЩ.

Адвокатите на Тръмп твърдят, че бившите президенти имат право на цялостна правна защита и срещу тях не може да бъде образувано наказателно преследване за официални действия, освен ако първо не бъдат изправени пред импийчмънт от Камарата на представителите и отстранени от длъжност от Сената на Конгреса на САЩ.

Камарата на представителите два пъти предприе процедури за импийчмът срещу Тръмп, но всеки път републиканците в Сената гласуваха с достатъчно мнозинство, за да го оправдаят./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: Доналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е може ли южноафриканските съдии да го оставят с имунитет
28
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До КОЧО Само един въпрос КАК ще УДОСТОВЕРИШ ЛИЧНОСТТА НА ГЛАСУВАЩИЯ при ползване на поща? Ще кажеш куриер? Но Куриера има ли право да ти провери самоличността.
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Сащ правят показно какво ги очаква приятелите на Путин
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо путинистите станаха тръмписти ?
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Америка е стара демокрация и съдебната система е железна
24
9
 
5
 
! Отговори
Васил Левски преди 3 месеца
Тръмп заслужава затвор, заедно с господаря си в Кремъл.
23
5
 
7
 
! Отговори
до КОЧО преди 3 месеца
Това ли само помниш, ***? А вече си забравил колко хубаво живеехме при Тръмп? Световната икономика процъфтяваше, доходите растяха, войни и санкции нямаше, хората бяха спокойни и усмихнати. Та му измислиха цял ковид, за да го бутнат от власт? Такива фалшификации бяха, докато ни набутат дядката, дето прецака всичко!
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А дедо Дън защо не е в психиатрия вече???
21
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Опппааа Тромпета ще го изтромпят.
20
1
 
3
 
! Отговори
КОЧО преди 3 месеца
До Анонимен 19-не е абсурд,съвсем не е абсурд ! ПРИ ДОБРА ОРГАНИЗАЦИЯ И ЧЕСТЕН КОНТРОЛ,обаче.Това-гласуване по пощата е НАЙ-ЕВТИН НАЧИН ЗА ГЛАСУВАНЕ.Има го и в Обединеното кралство и кой знае още къде...Най-скъп е с машини и ние се набутахме точно там,вместо даржавата да даде 100-150 милиона за укрепване на "Бълг.пощи"-тази фирма е 100% държавна и да гласуваме евтино оттук нататък.Впрочем,не е късно...
19
6
 
4
 
! Отговори
КОЧО преди 3 месеца
Тоя е неуравновесен и най-малко е подходящ за шеф на САЩ.Какъв поглед има само и не единствено на това фото.Помня като беше шеф на САЩ,на една среща в Европа с други подобни нему, закъсня малко за брифинг-другите вече бяха строени пред камерите.Дойде изотзад,разблъска ги БРУТАЛНО/май срещу него беше шеф на Чехия или Словакия и го отвя като бръмбар сламка или както казваше Слави-"отвя го като куцо пиле домат" и застана най-отпред.По време на бунта и той се показа с юмруче като нашия неадекватник.
18
7
 
10
 
! Отговори
Лукчо преди 3 месеца
Върховния съд ще го отмени и Тръмп,ако е жив ще е следващия президент.
17
8
 
5
 
! Отговори
Лукчо преди 3 месеца
Американското правосъдие не е в състояние да ме изненада след като осъдиха Чарли Чаплин за бащинство при отрицателна кръвна проба,която изключва на 100%. това.Безпрецедентна медийна атака и просълзеното жури реши,че той е бащата на детето на прохождащата 18 годишна актриса.Получил и забрана за връщане в САЩ по времето на Макартизма,заради изказвания за мир намира последната си родина в Швейцария,където български мигрант изравя ковчега с останките му,за да изнудва вдовицата му за милион франка.
16
6
 
8
 
! Отговори
дончУ белината преди 3 месеца
е пътник към федерална институция с оранДжев костюм.
15
7
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 11 преди 3 месеца
Доколкото гледам и слушам напоследък единственният който се опита да фалшифицира изборите през 2020 беше тръмп. Нито едно дело и нито един съд не доказаха противното. Нито един от демократите (колкот и да не ги обичам) не излезе да покаже как са били фалшифицирани изборите от тях. Напротив - много заклети републиканци излизат и казват как тръмп е искал да ги обърне.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Въпросът е защо който и да е президент на САЩ трябва да има пълен имунитет? Нали са уж демократична държава и всеки гражданин на тази държава трябва да си носи отговорност а не да бъде освободен от такава. Защото това което Тръмп иска ще го доближи до диктатор. В този случай и Джо може да поиска да има пълен имунитет и да реши че Тръмп никога не може да бъде президент. Няма логика.
13
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Що да не са манипулирани изборите?Един техен професор показа на съда как за секунди може да бъдат манипулирани машините.При тях се гласува всякък ,особено гласуване по пощата ,е пълен абсурд.
12
11
 
10
 
! Отговори
маалатъ преди 3 месеца
И силно намирисва на .... Втора Гражданска Война у Щатите!
11
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Cъc cъgeбни penpecии rлoбaлиcтkaтa xyнтa ce нagявa ga ocтaнe нa влacт...
10
13
 
10
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Тези комплексари май накрая наистина ще си докарат гражданска война