НАТО започна военно учение във Финландия, Норвегия и Швеция

Участват 20 000 военнослужещи от 13 страни
4 мар 2024 15:03, Елка Василева
250
НАТО започна военно учение във Финландия, Норвегия и Швеция
Снимка: архив, БГНЕС

НАТО днес започва учение за защита северния си фланг, който неотдавна се разшири с присъединяването на Финландия към алианса, предаде Асошиейтед прес. В тренировките, които се провеждат в северните райони на Финландия, Норвегия и Швеция, участват 20 000 военнослужещи от 13 страни. Ръководеното от Норвегия учение "Северен отговор 2024" ще продължи две седмици, като в него са включени и над 4000 финландски военнослужещи.

Още по темата
"За първи път Финландия ще участва като страна членка на НАТО в учението за колективна отбрана на регионите на алианса", се казва в изявление на финландската армия.

Финландия, която има 1340-километрова граница с Русия, се присъедини към НАТО през април миналата година, след като десетилетия наред поддържаше политика за неучастие във военни съюзи. Кандидатурата ѝ вече е ратифицирана от всички страни от алианса, а присъединяването на съседна Швеция е на финален етап. Очаква се тя официално да стане 32-рата членка на алианса по-късно този месец.

В "Северен отговор 2024" участват Белгия, Великобритания, Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Норвегия, Испания, Швеция и САЩ.

Приблизително половината военнослужещи, участващи в учението, ще изпълняват маневри по суша. Останалите ще се обучават в морето с над 50 участващи подводници, фрегати, корвети, самолетоносачи и различни амфибийни кораби, както и във въздуха с над 100 изтребителя, транспортни самолети, самолети за морско наблюдение и хеликоптери, съобщи норвежката армия.

"Трябва да сме в състояние да дадем отпор и да спрем всеки, който се опитва да оспори нашите граници, ценности и демокрация", заяви бригаден генерал Трон Странд от Кралските норвежки военновъздушни сили, командир на Норвежкия център за въздушни операции. "При сегашната ситуация със сигурността в Европа учението е изключително актуално и по-важно от всякога", добави той.

Новият президент на Финландия Александер Стуб ще инспектира учението заедно с норвежкия премиер Юнас Гар Стьоре  в Северна Норвегия на 7 март. Това ще е и първото задгранично пътуване за Стуб, откакто той положи клетва като нов държавен глава на Финландия и неин върховен военен главнокомандващ на 1 март.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 129 То пък щото руснаците много са воювали та затова се насссраха като малки деца в Украйна.
133
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Време е Русия и Китай да си направят няколко военни учения - до Куба, до Хаваите, до Аляска може и още, за предпочитане по едно и също време. Време е и Русия да разположи ракети в Куба за отбрана на Куба от агресия на САЩ. Може Русия да наложи санкции на базата в Гуантанамо, като примерно затвори въздушното и морското пространство около базата.
132
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 132. Кво ти е ? Аповете пи ли ?
131
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ПозорТи си позор защото не знаеш историята си.Първо-загиналите войници от страна на Русия са около 60000.Повечето украинци.Второ-дядовците на сегашните управници на Русия са избили тези които са ни освободили.Капиш?Та на сегашна Русия нищо не дължим.
130
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
.
129
1
 
8
 
! Отговори
Въпроси? преди 3 месеца
Помощта за Украйна от страна на България само за миналата година достигна 26 милиона лв, отделно сме гарант по украинския дълг, отделно им даваме хиляди боеприпаси всеки месец и си намаляваме нашата складова наличност, отделно дадохме ракети С 300, напълно изправни.Толкова ли сме богати и какви са ни на нас украинците, че да им помагаме?
128
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Копейките започнаха да пълнят руските си шалвари от страх. Из форума мирише ужасно на русофилско нассрано. Дано им светне лампичката че трябва да се спасяват в Сибир и да изчезнат от България завинаги.
127
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До русия ви манипулира. Не разбрах от целия ти рев за какво иде реч конкретно ?
126
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 126. Щом си рекъл...
125
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Понеже точно тези страни никога не са воювали-може би преди 1000 години, е доста интересно учение вероятно.
124
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Амчи ния не участвуваме щот сме откъм южния фланг ли ? И така и не разбрах кои го играят център нападатели само крила имаме.
123
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всеки, който го е страх, може да стегне бохчата и да отиде в Кравария и Бидон да го пази.
122
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Френските ракети ААSM са в 3 варианта и се различават по обема на бойния заряд и далечината на действие. Украйна е получила с най-малкия заряд от 250 кг. Но скоро ще получи и със заряд 500кг и 1000кг. Това ще е краят на керченския мост. Путин спешно строи железопътна линия през окупирание територии защото му е ясно че дните на керченския мост са преброени и превозът на муниции до фронта ще стане невъзможен.
121
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да не забравяме че в НАТО ЕС и сащ има еднополови бракове ,не очаквайте да водят истински военни действия )
120
7
 
2
 
! Отговори
русия ви манипулира преди 3 месеца
на руснаците и тъпите русофили тезата е : Ама ако не бяхме то щяха ..... баси врачките :) Никаква логика - само предположения какво щяло да стане . Болни мозъци ! Това е русия - пропаганда и внушения ! Осъзнайте се - ако путин ви командва ще сте на фронта живо месо, ако русия ни управлява сме без глас, нагласени избори и политически убийства , затвори и липса на свобода на словото. Пазете демокрацията защото заради победата на руски партии в украинския парламент накрая дойде войната
119
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
САЩ живеят с илюзията, че Третата световна война отново.ще се води основно в Европа и че САЩ ще излязат накрая победители и по-силни. Няма да има победители от такава война.
118
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всеки, който го е страх, може да стегне чемодана и да отиде в Раша и Путин да го пази.
117
2
 
6
 
! Отговори
Приятел преди 3 месеца
До Факт абсолютно си прав ,само дето жалките хамериканци никога няма да натиснат никакво копче.Краварите опикават крачолите при всеки опит на сев.корейците.А руските ракети могат да ги потопят за минути.Лавров им го каза още преди 1 година.Намекна че ФАЩ ще станат... протока "Сталин".
116
3
 
4
 
! Отговори
Една тополка преди 3 месеца
Само една тополка да ги цапне по натовските кратунки. Да ги вразуми!!!
115
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
САЩ продължават да дрънкат оръжие и приближават света към Трета световна война.