Войски на НАТО пресичат река Висла в рамките на голямо военно учение

Целта е подготовка за възпиране на руската агресия
Обновена: 4 мар 2024 09:48 | 4 мар 2024 09:36, Елка Василева
245
Войски на НАТО пресичат река Висла в рамките на голямо военно учение
Снимка: архив, БГНЕС

Около 20 000 военнослужещи от 10 страни от НАТО се подготвят днес да пресекат най-дългата река в Полша в рамките на учение, което има за цел да подготви силите на алианса за възпиране на руската агресия, предаде ДПА.

Учението "Дракон 24" ще се състои близо до град Коженево, разположен на около 100 километра северно от Гданск.

Пресичането на река Висла с изграждането на понтонен мост ще провери способността на сухопътните, морските, военновъздушните и кибернетичните сили да работят заедно по време на голяма военна криза, заявиха полските въоръжени сили.

Все повече европейски официални лица предупреждават, че в близките години Русия може да подложи на изпитание солидарността на съюзниците от НАТО.  Въпросът за това доколко алиансът е готов за война предизвиква все по-разгорещени дискусии след началото на руската инвазия в Украйна, отбелязва ДПА.

Полша е една от най-отдадените поддръжнички на Украйна и освен това прие близо 1 000 000 украински бежанци от източната си съседка. Освен това Полша е логистичен център за западната военна помощ.

В последно време Варшава направи сериозни инвестиции в придобиването на модерни оръжейни системи и изразходва около 4% от своя БВП за отбрана.

Премиерът Доналд Туск неотдавна заяви, че заплахите на руския президент Владимир Путин към Запада трябва да се възприемат "убийствено сериозно".

"Дракон 24" е част от по-голямото военно учение "Непоколебим защитник 2024", което НАТО в момента провежда по източния си фланг. Това са най-мащабните военни маневри на алианса от края на Студената война.  

Река Висла извира от планините в Южна Полша и се влива в Балтийско море, преминавайки през някои от най-големите градове в страната.  
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 207Турчин марш в Белене
197
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако войски на НАТО бяха въведени в Украйна декември/януари 2022г нямаше да има никаква СВО, никаква война,никакви убити,никакви разрушения и милиони бежанци.Путин щеше да обикаля около телената мрежа като гладен пес...А сега сетила се Мара да се побара ..
196
16
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Ученията са необходими.Агресивната Мечка трябва да знае,че дебелата НАТОвска тояга винаги е в готовност да я тресне през муцуната.
195
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-хубаво ще е като пресекат Дон и Волга, и то не на учение! Веднъж до се приключи с този тумор!
194
14
 
10
 
! Отговори
КЕФ ЗА ЖЕНИТЕ .... преди 1 месец
У Русия , като убият съпруга , пращат на жена му друга пияница да я запложда....ХАХАХАААА
193
12
 
12
 
! Отговори
У РУСИЯ... преди 1 месец
Като ти убият сина или мъжа, Държавата ти дава фураж за свинята безплатно...ХАХАХАААА
192
8
 
10
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
....ЗА русофила и руската пик ня е скъпа.....ХАХАХАААА
191
7
 
11
 
! Отговори
АЙДЕ ХАИРЛИЯ ДА Е... преди 1 месец
....днес р. Висла, утре и р. Днепър---- И КРАЙ НА ВОЙНАТА....ХАХАХАААА....
190
13
 
13
 
! Отговори
вгз преди 1 месец
Скоро бирата в САЩ ще струва... само 2 рубли.
189
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боже, някои марксисти от ВъИзраждане се загрижили за стандарта на средния американец? Какво благородство, каква щедрост!
188
7
 
5
 
! Отговори
До 197 преди 1 месец
Ами там е авера ви Тръмп бе? Не го ли знаете, пълен ***, очевиден, спасен от 3 фалита с пари на КГБ! Това не го ли знаеш?
187
4
 
13
 
! Отговори
До 195 преди 1 месец
Не, това е капитализъм! Не марксизъм..ето сега в САЩ като спечелиха 200 милиарда от поръчки да оръжия за Украйна в ВПК..мислиш че нормалния американец стана по-богат?? Той заплата и без война изкарва, но огромните печалби никога недостигат до средната класа!
186
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не схващаш ли бе братко? На теб може да ти плащат и да бръснеш портрета на Вазов, ама човечеството губи. Вярно , че трябва са има и развлечения, ама не в такива размери. До сега да сме колонизирали други планети, ако не беше забавлението на елита.
185
2
 
1
 
! Отговори
До 190 преди 1 месец
Много марксистки бе, печелят заплати и работници и средна класа! Няма ли някакъв неокомунизъм като идея, Маркс и Ленин са *** теории, те са стари!
184
6
 
5
 
! Отговори
До 188 преди 1 месец
Не могат да намерят и актйори статисти за Контраофанзивата! Персонален проблем..
183
1
 
10
 
! Отговори
Берлин преди 1 месец
В последната година от ВСВ германския народ е бил призоваван да прави Народна жертва- Фолксопфер- имало е такива места където отива народа и дава всичко за войниците- от богуши, храна, до долните си га_щи ..и още са вярвали до последно в Крайната Победа ( Ендзийг).Чудя се кога в ЕС ще бъдат организирани такива Народни Жертви, че само с данъци няма да стане вече..
182
1
 
12
 
! Отговори
Берлин до 190 преди 1 месец
Ауу ами като имат 90% от арсенала си още, защо не дават на Украйна? Е всяка вечер Зеленски ридае, че на фронта нямат амуниция, далекобойни ракети, ПВО итн..
181
2
 
11
 
! Отговори
До 188 преди 1 месец
А няма да има Продължение на Контраофанзивата! Не могат да намерят спонсор за нов филм защото първият беше провал по кината!
180
1
 
11
 
! Отговори
До 187 преди 1 месец
Печелят собствениците и акционери на тези предприятия, не работниците или средната класа..
179
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е точно печелят само няколко семейства, а човечеството губи. Вместо да произвеждат техника за прибавяне на още стойност и продуктивност, те произвеждат бъдещо скрап желязо при контакт с руска ракета. Пилеене на енергия и загуба за човечеството.