Топ 10 на първоаприлските шеги по света

Мнозина са се вързали на „спагетените дървета“, на бургера за хора, служещи си с лявата ръка
Обновена: 1 апр 2024 09:36 | 1 апр 2024 08:11, Елка Василева
29
Топ 10 на първоаприлските шеги по света
Снимка: архив, БГНЕС

На 1 април отбелязваме Международния ден на хумора и шегата. Денят става международен празник в началото на 20 век, когато в страните от Западна Европа първоаприлските шеги придобиват свой национален колорит. През 1970 г. Международната организация за радиоразпръскване (ОИРТ), от 1993 г. - Европейски съюз за радио и телевизия, обявяват 1 април за Международен ден на хумора и шегата по радиото като един вид предупреждение - никой да не се връзва на първоаприлските новинарски емисии.

Преди това историята на Деня на  шегата не е съвсем ясна, никой не може да  посочи точно кога този празник е станал популярен. Смята се, че той възниква едновременно на  различни места и съвпада с честванията на пролетта и пролетното равноденствие.

Денят на шегата 1 април се празнува в много страни по света, включително и в България.

Топ 10  на първоаприлските шеги

1. Лондон, 1 април 2009 г. /БТА/ Една от най-популярните първоаприлски шеги е историята със спагетените дървета. През 1957 г. новинарската програма „Панорама” на Би Би Си съобщава, че благодарение на мекия климат през зимата и на пълното унищожаване на спагетения житояд, швейцарски фермери събират богата реколта от този вид тестено изделие. Съобщението е придружено от видео материал, който показва как фермери берат спагети от дървета. Огромен брой зрители повярвали на новината и телефоните на Би Би Си загрели от обаждания на хора, желаещи да научат как да отгледат собствени спагетени дървета. Тази шега заема първо място в класацията на в. „Дейли телеграф”.

2. През 1977 г. в. „Гардиън” публикува специално приложение от седем страници, посветено на Сан Серифе - малка република от седем острова в Индийския океан, разположени във формата на точка и запетая. Поредица от материали описва географията и културата на измислената страна. Много читатели се обаждат в редакцията, за да научат повече за интересната туристическа дестинация.

3. През 1980 г. Би Би Си съобщава, че прочутият часовник Биг Бен ще бъде сменен с електронен, за да не изостава. Много шокирани слушатели се обаждат и споделят, че новината за планираната промяна ги е разгневила силно.

4. През 1989 г. предприемачът Ричард Брансън каца в покрайнините на Лондон с балон, който прилича на летяща чиния. Хиляди водачи на МПС съобщават, че са видели НЛО. На място пристига полиция. Служителите на реда установяват, че става дума за първоаприлска шега, с която бизнесменът рекламира компанията си „Върджин рекърдс”.

5. Миналата година Би Би Си пусна репортаж за летящи пингвини, придружен от видео клип, който се превръща в един от най-гледаните в интернет. Водещият Тери Джоунс обясни, че странните създания са уловени в кадър, докато е снимана поредицата „Чудесата на еволюцията”. По думите на Джоунс летящите пингвини не се скупчват като останалите си събратя на едно място, за да се топлят в антарктическия студ, а отлитат в Южна Америка, за да се пекат под тропическото слънце.

6. През 1998 г. веригата заведения „Бъргър Кинг” публикува реклама на цяла страница в „Ю Ес Ей тудей”, представяйки специалния бургер „Left-Handed Whopper” за хора, служещи си с лявата ръка. Много американци „се хващат” на шегата и започват да уточняват какви бургери искат, когато правят поръчките си.

7. През 1986 г. хиляди жители на Париж са възмутени от съобщението във в. „Паризиен”, че Айфеловата кула ще бъде разглобена и ще бъде монтирана наново в тематичния парк Евро Дисни.

8. През 2004 г. програмата „Тудей” на Радио 4 на Би Би Си обявява, че популярната уводна мелодия на предаването „The Archers” ще бъде сменена и вместо нея ще звучи нова електронна версия на Брайън Ино.

9. През 1976 г. Патрик Мур казва на слушателите на Радио 2, че точно в 9:47 часа на този ден ще има необичайно подреждане на планетите, което ще намали гравитационното притегляне на Земята и че всеки, който скочи във въздуха по това време, ще изпита странно плаващо усещане. Стотици слушатели се обаждат, за да съобщят, че наистина са усетили феномена.

10. През 1994 г. компания BMW продължава традицията си да пуска шеговити реклами по случай 1 април, представяйки най-новото си постижение - конвексни лазери, поставени отпред на всяка от гумите. Предназначението им е да топят леда и снега по пътя.
(БТА, Десислава Севова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
2
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 месец
До Анонимен ... Ето я шегата: Др0гара Путин съобщи че когато въведе "РоссиянскиЙ Мир" в света всички ще са най богатите и щасливи хора!Бля
25
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някоя шега от Масква трябваше да пуснете. Здравейте гражданино, уведомяваме ви, че Не се налага да се явите пред мобилизационния пункт утре 02 април в 05:30 часа с мешка пълна с най-необходимите хигиенни консумативи.
24
2
 
15
 
! Отговори
мика преди 1 месец
Ето ви още няколко-Зеленски пропусна да помоли за оръжия на конференция, бригада от строители-евреи ще строи новия мол в София, българските лъвове се класираха за европейско, Делян Пеевски падна под 150кг, три деца от квартал Факултета в София си поделят първото място от олимпиадата по математика в Париж!
23
3
 
10
 
! Отговори
хммм преди 1 месец
Това топ 10 на шеги по света ли е или топ 10 на шеги от Англия? С изключение на две от тях всички са от там? Големи европейци станахте от тоя сайт бе, на вниманието на днесчетата-света не е само Сащ, Англия и Израел, напротив-даже ако тези трите изчезнат света ще стане едно прекрасно място и всички ще заживеят в свобода и хармония.
22
2
 
7
 
! Отговори
маалатъ преди 1 месец
То, като им чета британския хуморъ и не се учудвам защо са Алкохолиците на Европъ! -))))
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ме учудва, че са се вързали, в повечето случаи става дума за англосаксонци, сър!
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щерка ми, която е на 17 се пошегува, че вече не е небинарна и искал сеюейство и деца :).... ;)... ;(
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И март месец мина...
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ще гоня Доган и Станишев до затвора, - Борисов преди 15 години, късна първоаприлска шега.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 6 - Хем антисемит, хем против Запада... Браво!
16
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз се пошегувах с полицията, че не знам, какво се е случило с ония, дето се сваляше на привтлката ми в училище :)
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честит 1-ви април! Аз не умея да лъжа :)))
14
1
 
30
 
! Отговори
Майтап бе Уили преди 1 месец
Шегата, която от днес е на първо място: България е на път да се измъкне от капана на най-бедната държава в ЕС
13
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Киро не докосва наркотици, Кокорчо харесва жени, Лорер няма 20 имота и 15 фирми
12
4
 
19
 
! Отговори
Бах ти журналистикат преди 1 месец
1 април в англия, а не в България!!!!? Киряк Стефчовци. И после що сме роби!?
11
4
 
17
 
! Отговори
Аз съм Киро Истината преди 1 месец
и Мразя Лъжата - През Живота си Лъжа Не съм Казвал - Само Истини! А да и Бебето на ПараПарапеткова НЕ е Мое - това е Инсинуация на Враговете ми!!
10
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честит национален празник на всички българи, македонци и украинци.
9
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
У ЕВРОПАТА Е ДЕМОКРАЦИЯ!!...
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
светът е оцелял, защото се е смял
7
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Промяната ще вкарат шиши и бойко в затвора е топ шега