Честите грешки при възпитанието на децата

Нездравословно хранене, пък и прекалената самокритичност
15 май 2016 22:30, Михаела Лазарова
5
Честите грешки при възпитанието на децата
Снимка: Reuters

Родителството е най-трудната професия. Децата се учат на това как да се справят с трудностите, на правилния избор, на това да бъдат отговорни за своите действия от родителите.

Никой не е съвършен, но понякога не осъзнаваме как вредни навици от ежедневието възпитават в грешна посока децата. Ето един кратък списък, който е добре да промените.

Да бъдат прекалено самокритични

Високото самочувствие започва с родители, които с примера, който дават, както и с отношението си към децата, възпитават в малките как и до каква степен да оценяват себе си като личност. Замислете се колко често им показвате техните недостатъци и по какъв начин.

"Ти винаги грешиш!", "Твоите съученици как се справят по-добре от теб!" и т. н. са все "отровни" думи, които не само, че не изграждат самочувствие, но на по-късен етап от живота вашите деца винаги ще търсят чуждото одобрение за това как се справят с живота.

Вместо това, показвайте им, че оценявате техните усилия. Когато допуснат грешки, дайте им съвет, насърчете ги да се учат от провала, а не да се страхуват от него.

Повече по темата може да прочетете в  Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Мъж преди 7 години
Детето*
1
0
 
7
 
! Отговори
Мъж преди 7 години
Честите грешки на родителите са когато не се съобразяват с децата. Дето вечер да чува как родителите му се ***, пъшкания, офкания и тн.... Това за дето е странно и се чуди какво става.