Кога и как да научим детето само да се къпе?

Направете къпането забавно, окуражете го и го оставете само
2
Кога и как да научим детето само да се къпе?
Снимка: freeimages

Самостоятелността на детето между 2 и 3 години е много важна. Това е периодът, в който детето тръгва на детска градина и му е нужна известна самостоятелност. То трябва да може само да се облича, съблича и най-вече само да се мие.

Много родители смятат, че на тази възраст детето е прекалено малко, за да се грижи само за собственото си тяло. Но след като именно това е периодът на желанието на децата да правят всичко сами, възползвайте се от него, защото ще му е полезно в близко бъдеще.

Детето отговаря за собственото си тяло

Всъщност няма да оставите детето само в банята и да отидете да вършите нещо друго. Докато съществува опасност от удавяне (до четири-петгодишна възраст детето може да се подхлъзне и да се удави в малко вода), някой трябва да стои до него през цялото време в банята.

Веднага щом това е възможно, детето трябва да носи отговорност за всичко, свързано лично с него, с неговото собствено тяло – да се храни самичко, да се мие, да пишка, да се бърше, да се съблича и облича.

Защо да не се възползвате от възрастта, когато детето настоява "да прави всичко самичко", за да го окуражите и да го научите да се справя?

Повече по темата може да прочетете в  Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това на снимката басейн ли е?Темата не е ли как да научим децата сами да излизат от басейна?