Какво превръща децата ни в нарцистични личности?

Сравнявате децата си с другите, а то си мисли, че е безгрешно
17 авг 2016 09:22, Михаела Лазарова
15
Какво превръща децата ни в нарцистични личности?
Снимка: outnow.ch

За нарцисизъм се определя прекомерният интерес към себе си, възхищение към собственото си Аз, егоцентризмът, самонадеяността. Нарцистичните личности се формират още от деца и за това, голяма вина има възпитанието на родителите. Кои са най-често допусканите грешки, които превръщат малките в нарциси?

Карате детето да мисли, че е безгрешно

Една от най-честите грешки на родителите е да възпитават чувството на безнаказаност в децата си. Постоянното поставяне на пиедестал, недоглеждането на грешките, непоемането на отговорност, кара малките да мислят, че са безгрешни и всичко им позволено.

Това е нездравословно за изграждането им като личности. Всяко дете трябва да знае, че е нормално да се допускат грешки, важно е да се учим от тях, както и да поискаме извинения, когато не сме прави.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Познавам една много добра психоложка, първото и дете беше възпитано като по дебелите книги просто теорията и практиката вървеше ръка за ръка, но се появи второ дете което разби цялостно представите и за възпитателни методи.Естествено тя е интелигентна жена и бързо се адаптира към новите реалности. И двете и деца пораснаха и се развиват перфектно.Но до тук с обобщението за общи възпитателни методи.Аз самия си имам също различни подходи към всяко от моите деца при една и съща ситуация просто е ин
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мисля, че човек не може да се моделира. Всеки си идва с темперамента и склонностите. Някои родители съумяват да подпомогнат децата си в тази насока, която имат повече заложби. Но това само по себе си не променя темперамента им и личното им възприемане на външни въздействия. При добре възпитаните хора много по-малко личи истинското преживяване. Това е и целта на съвременното възпитание. Затова са по-чести и психическите проблеми.
9
0
 
3
 
! Отговори
от 8 преди 7 години
за да се мисли детето за безгрешно трябва добре да прави разлика от това че няма лош и добър човек има лошо поведение и добро поведение и така натъка .Неща които са сложни логически за едно дете дори и за пубертет.Ние възрастните правим тази разлика поради жизнения си опит. Поради тази причина не е възможно да предадеш това на децата ,има си неща които само жизнения опит дава не възпитанието.А възпитанието е само способност да асимилира жизнения си опит един ден.
8
0
 
3
 
! Отговори
Един баща преди 7 години
Аз пук се чудя кой определя правилата за идеалната личност. Всеки има комплекси и всеки го избива на нещо. НЯМА идеални родители. Родителството е заложено и повтаря каквото си видял у дома. Ако има идеално то трябва 3-4 поколения назад да са били само идеални роднините ти, което е абсурдно. Аз, често похвалвам детето си, но и го критикувам. Не съм фен на издигането на пиедестал на децата. Те са богатство но наистина са като пластелин. Както ги моделираш така ще бъдат.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако успееш да убедиш детето да се мисли за безпогрешно това означава че детето приема и че другите около него са безпогрешни. Аз съм добър, и всички останали са добри става жизнената му философия.(добър е синоним на способен а не на услужлив). Естествено по много причини няма как да се постигне това. Но това е идеализирания образователен модел на силно социализиран човек , силно вярваш в собствените си способности и голяна вяра в хората около него(независимо кой, не вяра в всяка дума а в хората)
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички психически деформации при децата се дължат на лоша майка и/или отсъстващ баща! Ако да си лош родител подлежеше на санкции и съд, щеше да е голямо зрелище!
5
0
 
6
 
! Отговори
До 3. Прав(а) си преди 7 години
Но не са редки и случаите, при които това назидателно натякване е примесено и с родителско вайкане на тема: Нашето дете е по-умно (знае повече, представи се по-добре, по-красиво е и т.н.) от еди кои си други деца, но те биват несправедливо толерирани, тъй като техните родители са с повече връзки (близки са на учителката, на директорката или на някой големец, или пък са по-богати, или са по-нахални).Детето се чувства онеправдано и когато пожъне някой успех, решава, че наистина е над останалите.
4
0
 
8
 
! Отговори
до Анонимен 3 преди 7 години
Никъде в статията не пише, че трябва да се сравнява постоянно с другите деца и да му се дават примери. Защо отидохте в другия край? Абсолютно правилно е от малко детето да се възпитава на отговорност. Задължително е и детето да се научи да се вписва в средата /обществото/, а не да израстне с идеята, че обществото трябва да се съобразява с него! Разбира се в различните възрасти методите за този тип възпитание са различни. Факт е, че в днешно време повечето деца са невъзпитани и дори нахални.
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напротив, постоянното сравняване с другите деца само смазва самочувствието, а и обикновено е придружено с натякване, че те са по- добри. Личен опит ;)
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Авторът на статията притежава завидно самочувствие за сметка на интелигентността си. Рядко глупаво написана статия.
1
1
 
17
 
! Отговори
Диктатор преди 7 години
Явно и Борисов е бил възпитаван така! Чувството му за безнаказаност и това че всичко му е позволено граничи с лудост!А нарцисизмът му е пословичен!