Какво не бива да чуват хората в депресия?

Забранен израз: Нищо лошо няма да се случи, спокойно!
28 сеп 2016 09:07, Михаела Лазарова
9
Какво не бива да чуват хората в депресия?
Снимка: outnow.ch

Тревожните разстройства и депресивните състояния са много коварни. Те могат да насочат психиката на страдащия човек в определена посока, която често е крайно негативна. Близките на хора с такива страдания се опитват да им помогнат, най-вече чрез разговори.

Но понякога казваме неща, които не са подходящи, неща, които могат да влошат още повече тревожното състояние на човека. Факт е, че го правим с добри чувства, но резултатът невинаги е положителен.
Ето какво не трябва да казвате на човек, страдащ от тревожност, безпокойство или депресия:

„И аз също съм в депресия“

Когато човек страда от тревожност или депресия, той се вглъбява в себе си, затваря се във вътрешния си свят и започва да пречупва всичко през него. Ето защо няма да му помогнете, ако му кажете, че и вие сте в подобно състояние.

Първо, очевидно не сте, защото депресираните хора често отхвърлят диагнозата си и не желаят да я признаят пред себе си. Второ, човек с депресия не би се развълнувал, че има и друг с неговия проблем, именно защото потиснатостта е до краен предел, а погледът насочен към собствения аз.

Ще го потиснете още повече, ако започнете да говорите за себе си и за собствените си проблеми.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Депресивните състояния могат да бъдат породени от обстоятелства, на които не можем да повлияем (проблеми в бита, обкръжението, работата), но и от нашия избор на хранене и режим . Оптимистите са много по-опасни и даже вредни, водейки за носа наивниците и неопитните или рискувайки , уж само себе си, заради тръпката.Това са двете страни на дисбаланса.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално е да не се използват такива реплики към депресираните хора, след като сте ги определили за такива в момента.Но въпроса как сте ги определили за такива ,именно по реакцията която имат на упрекващите реплики.Демек тези реплики са много полезни за нас и ни дават информация, че събеседника ни е в депресия.Поради неговата реакция на тях.Информацията която сме добили благодарение на това е важна знаем с какво психологично състояние си имаме работа.Иначе няма как да знаем !
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Или, обобщено казано, обясняват ни, че на човек в депресия не бива да се казват точно тези фрази, с които хората по цял свят утешават близките си.Да бяха казали какво е препоръчително да кажем на човек, който е в депресия.
6
0
 
2
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Депресия се лекува като си стегнеш куфарите ....
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще отмине! Никога не го забравяйте този израз! Може също така да потърсите источника или тригъра на депресията по възможност със специалист. Няма да ви бъде лесно но всичко си иска време. Да опознаеш себе си е най-тежката работа!!! Не се притеснявайте от тези които не го разбират!
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто бъдете оптимист ,депресирания човек до вас може да протестира за вашия оптимизъм , но лека-полека прихваща от него , просто е въпрос на време.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На депресирания човек помага много да чуе добра оценка за себе си сега в настоящето , не за него в миналото или за него в бъдеще ,а всеки човек има нещо в което е добър сега.Една оценка не променя самочувствието но много такива похвали са си сериозен стимул за излизане от състоянието в което е , все пак негово право си е кога ще избере да започне да се бори, не му отнемайте това право. Той трябва да направи този избор, не вие.Вие само го насочвате и подкрепяте.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички изброени реплики са от типа :Според мен ти не си наред, упрекващи реплики.Упрекващите реплики ги използваме за да дразним и провокираме събеседника си ,независимо от неговото психологично състояние .Не се и очаква те да носят друг резултат.
1
0
 
13
 
! Отговори
безполезно преди 7 години
То е ясно ,какво не трябва да чуват.Щяхте да сте по-полезни ,ако бяхте написали какво е добе да чуят..