Как да не се страхувате, че ще бъдете отхвърлени?

5 препоръки за по-голяма увереност в себе си
29 яну 2018 18:44, Eкип на Puls.bg
5
Как да не се страхувате, че ще бъдете отхвърлени?
Източник: Reuters

Познато ви е вероятно: пеперуди в стомаха само при мисълта за някого и в същото време се усещате блокирани да поканите на среща заради страха си от отхвърляне. Страхът от отхвърляне обаче не се случва само в интимната сфера на живота ни. Често заради страха от отхвърляне се боим да направим достояние на шефа си хрумване, което би могло да е от полза в работата... 

 Ето какво може да ви причини страхът от отхвърляне според психолози:
 
1. Със сигурност, се лишавате от нови възможности, ако му се подчините. Заради страха сме склонни да заемем комфортна позиция, която ни защитава от всичко, което би могло да ни постави в неловка ситуация и ни предпази от така неприятните ни негативни усещания. Когато се боим да зададем въпрос, причината може да е именно страх от отхвърляне. Не е възможно да се елиминира всеки възможен риск от отхвърляне, но истината е, че избягвайки ги изграждаме и избягваме и възможността да се срещнем нови възможности да се реализираме, да бъдем оценени, подкрепени, приети, да се запознаем с нещо ново. Затова излезте от зоната на комфорта и започнете да рискувате!
 
2. Начин да намалите риска от отхвърляне е като се опитвате да бъдете мил с всеки. Не отказвате покани, съгласявате се да правите неща, които не искате, само, за да се харесате. Само че това работи в краткосрочен план. В дългосрочен план поемането на твърде много ангажименти към другите води до изтощение и ниско удовлетворение, тъй като това винаги е за сметка постигането на собствени цели, намерения, лично време, преразход на сили. А повярвайте, в един човек с бърнаут няма нищо привлекателно. Хората инстинктивно усещат напрежението и го възприемат погрешно като враждебност. Изтощеното лице отблъсква и тогава рискът от отхвърляне дори за елементарни неща става твърде висок. Така се връщате на още по-неблагоприятна позиция.
Запомнете, вие не може да носите отговорност за емоциите на другите, нито за техните проблеми. Така че се научете да казвате „не“, по мил начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иска да ви разболее. И да ви погуби. Да линеете. Не е на добро, този отказ.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отказа е че някой с умисъл към вас иска да ви оскверни чувствата. Да ви умаловажи желанията ви. Мисли ви злото. Иска да ви види грохнал, болен и изтормозен. Негоден! нищо добро не ви мисли.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто ги от пращаш. Време няма за простотии! Отказ е губене на време. Играят си с вас! Ако сте за подигравка и залагалка ок. Но е прекалено спрямо вас. Обиждат ви подиграват ви се!!! Провалят ви! Това е с умисъл и не води до нищо добро.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички ти се качват на главата в един момент. От прекалена любезност.
1
0
 
5
 
! Отговори
Прочетох до преди 6 години
"Мил с всеки"Това звучи като кошче за отпадъци.