Мегзит шокира кралското семейство. Какво следва от тук нататък?

Знаеха ли от двореца за тази тяхна стъпка?
Обновена: 10 яну 2020 10:10 | 10 яну 2020 09:10, Петя Славова
64
Мегзит шокира кралското семейство. Какво следва от тук нататък?
Снимка: БГНЕС

Отдавна се говори за отдалечаването на Меган и Хари от кралското семейство. Но новината, че двамата се оттеглят от задълженията си като част от него шокира мнозина. В съобщение в социалните мрежи херцозите на Съсекс обявиха, че животът им ще протича между Обединеното кралство и Северна Америка и намекнаха, че започват да се издържат сами като стартират с нова благотворителна организация.

"След много месеци на размисъл и вътрешни дискусии, решихме да направим преход през годината, като  издигнем нова прогресивна роля в тази институция“, написаха те. "Моля, приемете най-дълбоката ни благодарност за постоянната ви подкрепа."

Как се стигна до тук?

Отдавна се знае, че отношенията в Кралския двор не са гладки. Скандалите започнаха още преди пролетната сватба през 2019 г. на Меган и Хари, припомня "Вог". Първите неприятности дойдоха с изявленията на доведената сестра на някогашната актриса, както влошените отношения на Меган с баща си.

Слухове тръгнаха и покрай това, че Маркъл е с труден характер, че се е скарала с Кейт Мидълтън. Двамата братя – Хари и Уилям също влошиха отношенията си. Херцозите на Съсекс бяха критикувани на почти всяка крачка, която правиха. Дали са си взели почивка, със самолет ли са пътували, как Меган държи бебето си, защо прави частно кръщене за своя син по американски обичай. "Отношението на британската преса към кралското семейство бе: „Ние плащаме за вас, а вие само смучете ресурси", написа преди време Vanity Fair.

Още по темата

Херцогинята също така бе и пример как жените имат все повече власт. Покрай нея херцогът започна да се застъпва повече за околната среда. Самата тя обясни, че не яде месо, не хареса ловът, който организират в кралското семейство.

Покрай всички тези новини се вдигна доста шум.

"Те се чувстваха обсадени, тормозени и малтретирани", обясни кралският историк Сали Бедел Смит пред Vogue. "Те почувстваха, че всяка тяхна цел е възпрепятствана от пресата". Двойката призна, че това е борба. "Всяка жена, особено когато е бременна, е наистина уязвима“, каза херцогинята пред репортера Том Брадби за постоянното отразяване в медиите.

През октомври миналата година двойката реши да обяви дела срещу много британски таблоиди за нарушаване на поверителност и публикуване на "умишлено позорни ”истории“. "Има човешка цена за тази безмилостна пропаганда, особено когато е съзнателно лъжлива и злонамерена", каза тогава херцогът в изявление. 

В средата на ноември той и съпругата му си взеха по-дълга почивка от кралските задължения и прекараха празниците в Канада. По време на това идилично бягство, кралицата направи годишната си коледна реч., продължава да припомня Vogue.  В нея тя определи отминаващата 2019 г. като "доста неравна." Според изданието, кралицата е вложила няколко важни аспекта в това сравнение. От една страна е Brexit и  политическите сътресения в страната. Но тук са и личните драми, случили се в семейството. Ситуацията при херцозите на Съсекс са нищо в сравнение със заслуженото възмущение на обществото срещу принц Андрю, който даде смущаващо интервю за BBC, в което коментира връзките си с осъдения за сексуални престъпления Джефри Епщайн. По време на разговора му той така и не показа угризения за случилото се, нито съжаление към жертвите. На бюрото на кралицата също така имаше четири много видими снимки – на баща й крал Джордж, на съпруга й – принц Филип, на  принц Чарлз и херцогинята на Корнуол и на семейството на Кеймбридж. Там не присъстваше снимка на Хари и Меган.

Две седмици по-късно дойде и новината за решението на херцозите на Съсекс, което според тях е следствие на "дълги размишления и вътрешни дискусии“.

Но знаела ли е наистина кралицата за тази тяхна стъпка, след като BBC съобщи, че в Бъкингамския дворец са били "разочаровани". По-късно излезе и изявление от двореца, според което дискусиите с херцога и херцогинята на Съсекс са в начален етап": "Разбираме желанието им да предприемат различен подход, но това са сложни въпроси, които ще отнемат време.", написаха от там.

И така, как нещата ще се променят?

За начало херцогът и херцогинята вероятно ще получат повече уединение. Както се подразбира от изявлението им, то ще е в Северна Америка. "Този ​​географски баланс ще ни даде възможност да отгледаме сина си с признателност към кралската традиция, в която той се е родил, като същевременно ще предоставим на семейството ни пространство да се съсредоточи върху следващата глава", отбелязаха те.

В момента херцогът и херцогинята на Съсекс се финансират от две различни места. Първото е от данъкоплатците и второто е от печалбите от херцогството на принц Чарлз от Корнуол. Те обаче искат да са финансово независими.  "Съгласно настоящата структура и договорености за финансиране, им е забранено да получават доходи под каквато и да е форма.“, отбелязва изданието. Понастоящем те не са обявили никакви бъдещи проекти или планове за печалба. "Никой наистина не знае - докато не го обяснят - какво ще стане", казва Бедел Смит, който прозира в съобщението им, че явно те ще работят в частния сектор.
Двамата съобщават за нова благотворителна организация, чиито подробности ще станат ясни във времето. Новият им уебсайт SussexRoyal.com стартира, намеквайки, че новините могат да дойдат по-скоро. На своята начална страница те използват термини като "обслужване на монархията" и "укрепване на Общността".

До тогава, според изданието, може да се очаква двойката да участва във все по-малко публични изяви, но може да се появяват все повече в Instagram. "Те вярват, че техният медиен подход ще им позволи да споделят повече с хората директно“, обяснява уебсайтът. "Светът иска да бъде в крак с Хари и Меган и това ще стане много по-лесно", коментира още изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съгласен с 31!Когато Хари обявил, че ще се жени, дядо му , Филип му казал:Аааааа! Много хора излизат с актриси, но малко се женят за тях.
32
0
 
8
 
! Отговори
Пич преди 4 години
Мегз ли ще напуска?
31
0
 
21
 
! Отговори
Повярвах изведнАж... преди 4 години
Не гледай а ВИЖ .... не слушай а ЧУЙ ....Решенията които вземат Властимащите,никога не се обявяват директно а чрез слугинските медии им се дава "правдоподобно" и "разумно" обяснение.Защото единственото от което се боят ТИЯ на върха е общественото недоволство и спадане в рейтинга.НЯМА ДА НИ КАЖАТ АКО МЕГАН Е ИЗРИТАНА ОТ БАБАТА само защото е Ч Е Р Н А, например.Припомнете си отношението на кралицата към Хари, преди свадбата,а многобройните напускания на персонал,а феминиските напъни на Меган..
30
0
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Дръжте ни в течение!
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Tе тея един брекзит не мога да скалъпят, тръгнали пък ся и мегзит да ми правят... айде, едно по едно плс... :D
28
0
 
21
 
! Отговори
Неразбрал преди 4 години
"започват да се издържат сами като стартират с нова благотворителна организация."Благотворителните организации нямат ли за цел да помагат на останалите хора, а не на собствениците/основателите им? Иначе не са благотворителни. Или ще събират пари да се возят напред назад...
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом тия напускат кораба, смятайте кво ще стане след 31. Пък тя меганчето ще искара пара от някое филмче, ама оня напушеняк кво ще прави не е ясно.
26
0
 
5
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Жената не иска да сменя памперси на свекървата, и като сложите и другата натоварена програма, тя няма да има пет минути да помисли за себе си!!!Ще живее за други хора и ще защитава каузите на монархията и свързаните с нея корпорации и банки, за да могат да продължат да л.апат в офшорните си сметки трилиони от целия свят!!!Това се очакваше от Меган, да бъде лице на монархията и да живее двойнствен лицемерен живот!!!Животът е жесток селяни прости!!!Агент Дуейн Брамбъл!ЦРУ!!
25
1
 
20
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Пази Боже,сляпо да прогледне....Имам предвид,Меган.След това,ставали катастрофи....
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички: Меган - МеГзит; Днес.бг: Меган - МеКзит Oo
23
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като искат само ползите от това,че са част от кралското семейство,а задълженията да прехвърлят на друг,нека да им вземат титлите и да им спрат кралските субсидии,които се плащат от данъкоплатеца.Щели да се занимават с благотворителност?Ясно е как - ще цедят американските милионери за пари и ще си ги харчат на воля,необезпокоявани от никого.
22
0
 
5
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Републикааа
21
0
 
18
 
! Отговори
Кралицата преди 4 години
катастрофа в тунел следва
20
5
 
6
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Хората не искат монархии и пожизнени фараони, а в Русия искат да връщат монархията, и Джуджи да го правят цар с еврейски корени!!!Ще са далечни братчеди по кръв с британската кралица и българския цар!!!Агент Заки Шоли!ЦРУ!!!
19
1
 
4
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Жената може да бъде напълно независима с работата си, защо трябва да живее чужд живот, който няма да й донесе вътрешен комфорт!!!Агент Каралайна Дохърти!ЦРУ!!!
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аве тя тая ли е оная Мегз!?
17
0
 
31
 
! Отговори
-10 преди 4 години
Е, каката иска само парите, не и трябват задълженията.
16
1
 
12
 
! Отговори
Катастрофа преди 4 години
Е сега вече всички ледове в Антарктика и Гренландия ще се стопят и ще настъпи световният потоп. Морален дълг на всички ни по този случай е да извършим масово церемониално сепуку... опа, това беше от друга опера.
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ееее, чудо голямо е станало!Хората искат да си поживеят, напълно ги разбирам.В историята е имало какви ли не шокиращи събития, това не е най-страшното.Да споменаваме ли един абдикирал крал, пак заради връзката си с разведена американка, още повче че по време на Втората Световна Война и двамата са симпатизирали на нацистите на Адолф Хитлер?А още по-назад ако се върнем, имало е дори идеи за създаване на Английска Република!Монархията не е вечна, република е имало и в древния Рим!
14
1
 
23
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Маркъл е с труден характер""пример как жените имат все повече власт""Покрай нея херцогът започна да се застъпва повече за околната среда.""Самата тя обясни, че не яде месо, не хареса ловът, който организират в кралското семейство."Туй чуду, да не ти е в къщата (камо ли в двореца). Кой ще я търпи, такава лигла.