СЕМ ще глоби "Ергенът" заради еротика, сексизъм, алкохол...

44 писма на зрители са критикували предаването
Обновена: 19 май 2022 13:26 | 19 май 2022 13:26, Нели Христова
117
СЕМ ще глоби "Ергенът" заради еротика, сексизъм, алкохол...
Снимка: bTV

Санкция заради риалити предаването "Ергенът" ще получи Би Ти Ви, тъй като съдържанието му е неблагоприятно за детската аудитория. Ще бъдат наложени и административни наказания на телевизията, тъй като едва в 5-ия епизод е обозначила, че в шоуто има продуктово позициониране, което е форма на реклама.

Това реши обновеният състав на Съвета за електронни медии (СЕМ), който се събра на първото си заседание днес и го излъчи на живо в платформата ZOOM. По закон заседанията на СЕМ са публични.

Така за първи път в нова роля влязоха избраните преди седмица Пролет Велкова и Симона Велева от парламентарната квота и Габриела Наплатанова, назначена от квотата на президента Румен Радев. Соня Момчилова - също избрана от Радев, водеше заседанието като председател на СЕМ, а Галина Георгиева отсъстваше, пишат от "24 часа".

Мониторингът на "Ергенът", който беше представен на членовете, показва, че еротиката има сериозно присъствие в предаването. Същевременно зрителите обсъждат участничките, както и морала им още от старта на шоуто. Наричат го "пошло, сексистко шоу, което залага на воайорски похвати, унизителен за жените формат", пише в доклада на СЕМ.

В съвета са пристигнали 44 писма на зрители, като всичките са критични към предаването. В тях го определят по следния начин: "прилича на харем, грозно, пошло, вулгарно, това не е моралът на българската девойка, отвратителни послания, които не бива да бъдат допускани до екран". Някои от зрителите са реагирали негативно и на употребата на алкохол, която се вижда на екрана, което впрочем е нарушение и на медийния закон, и на Закона за здравето, обсъдиха в СЕМ.

Писмата срещу "Ергенът" нарастват внезапно след последния епизод, излъчен на 13 май. Тогава участничка напада друга, нарича я "българска злобарка" и я залива с чаша вода. Именно след това са пратени 35 от писмата срещу шоуто.

Това е и епизодът, след който Соня Момчилова решава, че трябва да коментира предаването, както самата тя обясни.

Според Габриела Наплатанова, бивша журналистка в Би Ти Ви, членовете на СЕМ не трябва да забравят, че телевизията има функцията да забавлява и че по конкурентни телевизии са минавали далеч по-скандални формати.

Пролет Велкова обясни, че е съгласна с всички определения на зрителите за формата и предложи СЕМ да напише писмо до Би Ти Ви с мнение как оценява този формат и как членовете смятат, че той въздейства върху млади хора.

Според Симона Велева този тип предавания с оглед и на часовия диапазон, в който се излъчва (21 ч), може да повлияят отрицателно на подрастващите. "От възпитателна гледна точка има какво да се желае", каза тя.

Момчилова смята, че е нарушен чл. 17, т. А от Закона за радиото и телевизията, който се отнася до предавания, които могат да увредят физическото, психическото и нравственото развитие на децата. Затова според нея би било демагогия и абдикация от функцията им и като членове на СЕМ, и като родители, ако не поискат максимална санкция. Момчилова отговори индиректно и на Наплатанова, като обясни, че телевизията отдавна не е източник на забавление, тъй като утвърждава поведенчески модели. "Демонстрира се кичозен хедонизъм", каза Момчилова за "Ергенът".

До онзи ден мислела да не коментира, тъй като намесата в съдържанието на търговските медии не е работа на СЕМ. Но предаването не било обозначено със знак, ограничаващ възрастта на зрителите, въпреки че се излъчва в слота, в който се показват семейни формати. И разказа какво е видяла в шоуто:

- Интелектуалният багаж на участничките е демонстриран в предаването, което било тъжно.

- Епизодът на Разпети петък бил с плажни игри и любовни ласки. "Разбира се, всеки може да не зачита факта, че голяма част от населението е християнски ориентирано", каза Момчилова.

- Неописуема агресия между участничките.

- По думите й то може да се излъчва в друг час. Не би било толкова тежко за децата, след като се излъчва и в други страни, ако България не е на първо място по детска смъртност, по педофилия, по ниско образование.

Според Момчилова шоуто може да има "брутални и драстични последици върху детската психика". Психолог от столично училище й се обадил, за да й разкаже как децата си играят на "Ергенът". Накрая председателката на СЕМ обяви предаването за "интелектуален холокост".

Членовете на СЕМ се обединиха около това да поканят телевизията на разговор, а санкцията, която ще й наложат, ще бъде обсъдена на следващо заседание.

Междувременно Симона Велева предложи СЕМ да прави мониторинг на начина на отразяване на войната в Украйна от медиите у нас. Според нея този мониторинг трябва да е от началото на войната досега, като се прави по ключови теми, тъй като периодът е много голям.

Наплатанова поиска мониторингът да бъде съчетан със социологическо изследване, което да покаже как и откъде българите се информират за войната, как формират своето отношение към войната и какви ще са евентуалните последиците на войната върху България.

Пролет Велкова пожела на всички да направят усилие СЕМ да бъде по-отворен към обществото и медиите да се чувстват свободни. По думите й плурализмът трябва да е ключов принцип, около който да организират работата си оттук нататък.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
8
 
! Отговори
Не че нещо преди 1 година
Пред съда, който задължително ще последва глобата, СЕМ ще имат много сериозно предизвикателство да докаже, че шоуто е било сексистко, пошло, за морала на българската девойка, за кичозния хедонизъм, за интелектуалния холкост и т.н. Елементарна справка от големите интернет доставчици, какви сайтове се посещават от България ще бъде феерична защита.
50
10
 
12
 
! Отговори
Мъжкар преди 1 година
Гледах всички серии на този филм. Много ръчни си ударих през тоя сезон, ама най-благо ми беше да си лъскам на самия ерген. Бих го опънал , ако имам тази възможност.
49
3
 
14
 
! Отговори
Юху преди 1 година
"Междувременно Симона Велева предложи СЕМ да прави мониторинг на начина на отразяване на войната в Украйна от медиите у нас". На това не му ли се казваше цензура?
48
3
 
12
 
! Отговори
Ай, майкоооо! преди 1 година
"Според Момчилова шоуто може да има "брутални и драстични последици върху детската психика".... Ъхъ, после да попита, porrnohub дали им действа на психиката на "дечицата". Аре стига лицемерие,а!
47
0
 
13
 
! Отговори
Спокоен преди 1 година
Просто в момента Момчилова и Велева си правят пи-ар. Ще има някаква глоба, тази глоба след това ще бъде отменена от съда /БТВ и продуцентите на предаването все пак имат ресурс да ползват сериозни адвокати/, СЕМ ще им плати хонорарите тихомълком и това е. Това е чисто търговска медия и СЕМ няма кой знае какви правомощия там.
46
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кога ще закрият каналите на Атака и Възраждане, които доказано разпространяват неверни новини и манипулират населението?
45
4
 
31
 
! Отговори
Моляяяя?! преди 1 година
"това не е моралът на българската девойка" ?!?! Тия в СЕМ в кой точно свят живеят? Ама те ако се разходят за 180 секунди само около абитурентските балове сигурно ще ги забранят. То толкова смешно звучи това: "моралът на българската девойка".
44
1
 
14
 
! Отговори
бла,бла преди 1 година
Това се търси явно. Аз не го гледам, съответно ми е все тая, но като всеки втори започва да ми говори за това, явно се гледа и им е интересно. Това се търси - това се предлага. Ако нямаше рейтинг, то щяха да го спрат.
43
0
 
20
 
! Отговори
88 преди 1 година
Преди доста години, това предаване се излъчваше по немския частен канал RTL, обаче хората там са умни и бързо го спряха. Факт обаче е, че беше малко по-истинско. Тук, както всичко друго преминава в извратен вариант. Абе хляб и зрелища!
42
0
 
14
 
! Отговори
един преди 1 година
Искам да подчертая за женския пол, че участничките в предаването са долу-горе избирани,долу-горе симпатични, някой си имат бизнес и не чакат някой да ги храви, тоест да не са баш пълна скръб. В реалния живот положението е доста по-трагично. Пълна леща според мен е на вън. Вирнати чофки, празни джобове ама иначе много важни. Кой уважаващ себе си мъж който си е насмогнал на масрафа ще се занимава с такива, дето дори и за едно е***е нестават ?
41
0
 
15
 
! Отговори
Anonymus преди 1 година
Преди години работих в СЕМ. Мониторинга им представлява 1 стая с хора, които по цял ден гледат предавания и слушат радио за да видят дали някой прави нарушения. Да не говорим, че повечето от тия хора само си цъкат някакви игрички или пък си вършат друга работа. За да има такава санкция, че чак по сайтовете да я пишат, значи е наредено от някъде. Има къде къде по-фрапантни предавания и няма наложени глоби.
40
1
 
17
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 1 година
Чакай сега. Една сюрия шшафрантии се е явявала на кастинг, доброволно и с желание за да покаже същността си, и после разни реалити формати им били виновни?!?! Това СЕМ е възможно най-безполезната структура. Някой нещо е задължавал менопаузни лелки да гледат ли? Че после да дращят писма на възмущение?
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не България а САЩ и католическата църква са първи по педофилия
38
6
 
25
 
! Отговори
Баш си е истина преди 1 година
Предаването си представя точно българката и българина... Жените са пълна сръб - никакъв мозък, само силикон и хиалурон, българския мъж е готов да го оправят и събратя по пол само и само да има някой и друг лев в джоба, и да се прави на големия "пичага" пред родата и комшиите у родното село. И не разбирам защо всички толкова се правят на "обидени и огорчени", като това си е действителността последните 30 години и никога няма да се промени, а и по-зле ще става.
37
0
 
4
 
! Отговори
зрител преди 1 година
* нереална самооценка
36
0
 
20
 
! Отговори
zeus преди 1 година
Глобата по закон е от 3 000 до 20 000 лева, добре беше да се спомене в статията, но това изисква някой да прочете. Дори и 20 000 да ги глобят, бълха ги ухапала.
35
2
 
18
 
! Отговори
зрител преди 1 година
Предаването е много образователно, защото е съкратен курс по женска манипулация спрямо мъжа. Показва поведение на умна и на глупава жена с нерелана самооценка, също добре противопоставя меркантилна к*ч*а срещу възпитана и образована дама. Добре е да се гледа от подрастващи момчета и юноши. Дамите да си направят извода, че вероятно мъжете не са толкова ***, колкото изглеждат.
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще пръдна, само да не ме глоби сем :)))
33
2
 
13
 
! Отговори
NZ преди 1 година
Аз да добавя, че също е и дискриминационно. Сред участничките няма джeндъpи и откъде са сигурни продуцентите, че момчето няма да си избере мъж?
32
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То изобщо кой го позволи това развратно, мазно и безсмислено предаване???