Седмица с Dnes.bg: Ян Тиерсен, Goldie, Пако де Лусия

Най-интересното в културния календар на София
Обновена: 6 дек 2010 15:02 | 6 дек 2010 12:38,
11

Ян Тиерсен. Снимка: BG Sound Stage

 6 декември, понеделник

ПРЕМИЕРА

Пътят на самурая
Отдавна е ясно, че ако с внимание и разбиране събереш в едно най-доброто от Изтока и Запада, комбинацията е изключителна. Към това се стреми в дебютния си филм Снгму Лий (добре че не сме по радиото), при това – с подкрепата на 50 милиона долара, които си е извоювал за идеята си от Баро Осбърн – продуцент на култовите серии „Матрицата“ и „Властелинът на пръстените“. Историята разказва за Янг – безстрашен самурай, който отказва да извърши поверената му мисия – да убие беззащитно бебе. За да се спаси, той бяга в малко американско градче, където обаче не успява да намери търсения покой. За сметка на това успешно забърква смесица от бойни изкуства, спагети уестърн, подправени със специални ефекти, щипка романтика и компютърно генерирани фонове и цветове. Уви, не е филмът на годината и определено не е за всеки вкус, но това не пречи да го пробваш...

ТЕАТЪР

Възгледите на един пън
Въпреки че в последните години по-често гледаме драматични (колкото и да е условно това определение) постановки на Теди Москов, режисьорът отдавна е майстор и в жанра на куклените спектакли за възрастни. „Възгледите на един пън“ е осъществен с актьорите от кукления театър във Варна и представлява прочит на класическия „Пинокио“. Смесица между еротична и философска шега, той отново ще ни потопи в смешно-поетичната стилистика на театъра на Москов. Може да съдържа обидно съдържание за всички, които  гледат като пънове...
Сцена „Сълза и смях“
6 декември (понеделник), 19,00

КИНО

Маргарит и Маргарита

Тази вечер входът е свободен за всички, които искат отново да преживеят провокативната драма на режисьора Николай Волев за страстната и трагична любов между бунтарите Маргарит (в ролята – Христо Шопов) и Маргарита (Ирини Жамбонас).
Дом на киното
6 декември (понеделник), 18,30

7 декември, вторник

ТЕАТЪР

Как се научих да кормувам
На ръба между болката и любовта, скандалната пиеса на Пола Вогъл („Сексуалните неврози на нашите родители“) разказва за половото и личностното съзряване. Главният персонаж е 35-годишната Цепи, която разказва за тийнейджърството си, белязано от отношенията между истинско приятелство и сексуален тормоз от съпруга на леля й – чичо Пек. Брилянтно психологически обоснована, пиесата танцува с катарзиса, гнева и опрощението, разсъждавайки върху белезите върху човешката душа, които променят, но и определят личността.
Театър София
7 декември (вторник), Зала 49, 19,00

КИНО


When You're Strange: Филм за The Doors
Озвучен с гласа на Джони Деп и съдържащ уникални архивни кадри, първият пълнометражен документален филм за The Doors проследява цялата история на една от най-влиятелните групи в историята на музиката. Лентата се съсредоточава върху възходите и падението им, като акцент е крайното поведение и личност на Джим Морисън. Репетиции, лични моменти, емблематични концерти, успех, слава, секс, наркотици и рокендрол. И, разбира се – безсмъртната им музика!
Дом на киното
7 декември (вторник), 20,45

8 декември, сряда

МУЗИКА

Ян Тиерсен
Френският музикант и композитор Ян Тиерсен ще гостува у нас със своята група, за да представи последния си албум Dust Lane – съчетание на сурови ноти и хард звук, в което поетичността е заместена от силата, музиката е повече електронна, а вокалите имат особено важна роля. Ще го подгряват германците Lonski & Classen, чиято музика е деликатна смесица от китари, перкусии, меланхолични мелодии и пост рок, с усещане за атмосфера на ръба между Radiohed и The White Stripes.
Зала Универсиада
8 декември (сряда), 19,30

Harlem Gospel Choir
Световноизвестният Harlem Gospel Choir, който предизвика фурор с концерта си с песни на Майкъл Джексън у нас миналата година, се завръща. Носи божествени хармонии и автентична госпъл музика, изпълнена от най-добрите хорове в Черните църкви на Харлем и Ню Йорк. Темата е "обединяване на хората и нациите“, а песните – "безкрайни, радостни и вдъхновяващи". Още чети тук!
НДК, Зала 1
8 декември (сряда), 20,00

Tripple A
Новата и адски симпатична банда Tripple A ще представи дебютния си албум Apple tree. Проектът, който вече навърши 2 години, събира Арабел Караян (вокали, клавишни), Александър Евтимов – Шаманчето (вокали, перкусии), Александър Деянов – Skiller (бийтбокс, вокали, перкусии), Георги Дончев (бас, бас кларинет, перкусии) и гостът Павел Терзийски. Общата им цел е импровизацията в различни стилове и настроения, а музиката им е безкрайно общуване и любопитство.
От хип-хоп, фънк и уърлд музика до джаз, рок и електро-дъб-хоп, Tripple A ни канят да попътуваме заедно на музикалния им кораб. Вход – срещу усмивка. Още чети тук!
Sofia Live Club
8 декември (сряда), 19,30

Фолтин
Поредното гостуване на една от най-интересните и креативни акустични групи на Балканите отново ще ни срещне с неповторимата им смесица от фрий-джаз, съвременна класика, боса нова, фолклор, съчетани с пънкарска атмосфера, аудиоексперименти и кабаретно настроение.
Sofia Live Club
8 декември (сряда), 23,00

Goldie
Заради дъждовните бури и закъснението на сета му на Park Live тази пролет, мнозина изпуснаха златното момче на Drum&Bass-a. Слава Богу, този път зависимостта поне на публиката от атмосферните условия ще е минимална, а шансът да го видим – обратнопропорционален. Работил с имена като Massive Attack, Bjork, Neneh Cherry, Noel
Gallagher и James Lavelle, Goldie трансформира дръм&бейс звученето от ъндърграунд в международно мейнстрийм движение. На партито ще чуем най-новата му продукция, както и златни парчета, а партито ще бъде подкрепено от Konspirator, Emil Prize & Bruhu.
Yalta Club
8 декември (сряда), 23,00

9 декември, четвъртък

ТЕАТЪР

Nordost
Дело на една от големите надежди в младата българска режисура – Василена Радева, спектакълът е вълнуваща риалити възстановка на терористичната акция в Театъра на Дубровка, потресла света през октомври 2002 в Москва. Преживяваме случилото се там през три различни гледни точки – Тамара – лекар, чиито майка и дъщеря са в театъра, докато самата тя дежури в линейките пред него, Олга, която е сред заложниците със съпруга и детето си, и Зура – млада чеченка, превърната в черна вдовица. Интимна и искрена, постановката ни въвлича в мисловните монолози на три жени по време на едно от онези събития в живота на хората, които ни променят из основи...
Младежки театър „Николай Бинев“
9 декември (четвъртък), 19,00

МУЗИКА

Nasekomix
Една година след промоцията на албума си Adam’s Bushes Eva’s Deep, Nasekomix са готови с първия си официален видеоклип и ще го представят с концерт. Видеото е към песента Definitely Song и разказва приказка за момиче, обсебено от момче, което среща в сънищата си. Приказен сън напомня и музиката на групата – вълшебна отвара от оригинални текстове, красиви мелодии и великолепния глас на Рони, която още с първите глътки ни дава цветна и неповторима перспектива върху градската среда и обитателите й. Още чети тук!
Backstage
9 декември (четвъртък), 20,00

Handsome Furs
Аларма пънк джаз не си почива и дори между изданията си ни среща с някои от най-интересните и прогресивни музикални проекти в световната и местната музика. Поредният е една от най-атрактивните канадски инди-уейв банди от последното десетилетие. В основата на проекта са Дан Бьокнер и Алексей Пери, чиито два албума са комбинация от така модерните в момента стилове от 80-те ню уейв, мелодичен синт-поп, откровен пънк и интроспективно социална лирика. Концертите им пък са с театрален хорър привкус. Ще ги подгряват The Barbarones и наскоро възстановеният Davvid Project (Димитър Паскалев & Татяна Йосифова).
Sofia Live Club
9 декември (четвъртък), 21,00

Пако де Лусия

Кралят на фламенкото идва у нас с репертоар от последния си албум Cositas Buenas, допълнен с най-хитовите му композиции. Води екип от 11 млади музиканти, с които ще направи големия завършек на световното си турне именно у нас. Оле!
НДК, Зала 1
9 декември (четвъртък), 20,00

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Ян Тиерсен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Яшка преди 13 години
Че е явление, явление е! Но срамно - той не пее, а крещи. И се поти от усилия да кряка! Да не говорим, че възпява все едни незаслужили свои идоли. Чули листе някога например италиански певец така да се цепи- не, те просто си пеят хората, леко и прекрасно! А Тиерсен заслужава да се види - чудак и чешит, но виртуозен!
8
3
 
1
 
! Отговори
GOSHO преди 13 години
КОНЦЕРТА НА ВЕЛИКИЯТ ВЕСЕЛИН МАРИНОВ Е НА 17.12.2010ВЕСЕЛИН МАРИНОВ Е ЯВЛЕНИЕ В МУЗИКАТА.
7
0
 
2
 
! Отговори
Адаш преди 13 години
До Киро пора- Браво Пор, знаеш си мястото- с голи срамни части на пристанището!
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Goldie не е много за Yalta Club, но браво на организаторите все пак :)
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Yann Tiersen
4
2
 
3
 
! Отговори
Пепи преди 13 години
Тиерсен е най-великият! Нямам търпение! Билетите съм си купил от преди месец.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
който не е чувал Ян Тиерсен, да погърси на тюбето
2
2
 
7
 
! Отговори
калин преди 13 години
Киро, а пък аз се срамувам от теб!
1
3
 
2
 
! Отговори
444 преди 13 години
Аз съм за Пако де Лусия! Жалко че няма да мога да го слушам!