Проблемът на висшето образование - твърде много висшисти

Местата за студенти са със 7000 повече от завършилите гимназии
23 ное 2009 12:55,
177
Проблемът на висшето образование - твърде много висшисти
Снимка: БГНЕС

Най-големият проблем на висшето образование е неговата масовизация, смята ректорът на УНСС  проф. Борислав Борисов.

Утвърдените места за студенти от държавата са със 7000 повече, отколкото е броят на завършилите средно образование, по информация на проф. Борисов.

„Това означава, че последният тройкаджия трябва да направи едно-единствено усилие – да си занесе дипломата в един ВУЗ, за да стане студент, защото на много места бяха премахнати изпитите и се приема само по диплома“, коментира ректорът на УНСС, цитиран от „Фокус“.

Сбъркан бил и моделът за финансиране на висшето образование. Сега държавата стимулирала образованието на двойкаджийте, а трябва да се инвестира в образованието на отличниците, е мнението на професора.

Голям проблем, според ректора на УНСС, е корупцията във висшите училища.

Все пак десет университета в България давали добри знания. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
0
 
! Отговори
gatanka преди 14 години
v unss ne e nujno da hodish po izpiti, ako imash pari. Korupciq, a i povecheto universiteti sa semeen biznes i raboteshtite v tqh sa q rodnini q lubovnitsi. Garvan garvanu oko vadi li?
175
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 14 години
не става на въпрос за това! Навсякъде по света студентите работят..следването е скъпа инвестиция..Въпроса е в ниската летва на тройката..проблема е и в качеството на обучение..Проблем е и последващата реализация..налага се допълнително висшистите да се квалифицират т.к реално завършилите съответната специалност не са подготвени практически!например във Франция се оценява по 20 бална система! За да минеш трябва да имаш минимум 10т! У нас или двойка или минаваш с 3=..а често и тройката се купува..
174
0
 
0
 
! Отговори
777 преди 14 години
TOQ KATO E TOLKOWA OTWOREN ]O NE KACE KAK ]E WZEME ZAPLATA ,AKO GI NQMA TROIKADJIITE
173
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Половината манекенки,дето се борят за световния мир, са я адвокатки, я специалистки по МО. Другата половина са завършили връзки с обществеността.На мама и тати момчето, подплатено със стабилни финансови средства, чесно заработени с пот и страх на челото чрез източване я на фирма, я на фонд, я на европари ,следва икономика.Братчето му от сега си знае че ще следва за мениджър.Много вожд, малко индианец има в тая държава.Но всеки народ заслужава и съдбата си, и политиците си и вузовете, и чалгата .
172
0
 
0
 
! Отговори
пргроамист преди 14 години
проблема е твърде многото 'завършили висше' .. налага се га ги учим отначало кое как е ! Поне на мен ми омръзна ! Да го духат младите некадърници!
171
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
АВЕ,ТИЯ-ВИШИСТИТЕ ОТИ НА ШЛЬОКАКВИЦА пишат....
170
0
 
0
 
! Отговори
az преди 14 години
Писна ми да чертая кръгчета и правоъгълници и да пиша: това е този детайл, онова е незнам си какво. Висшето образование в България е една голяма пародия. Казвам го, защото в момента уча магистратура в Англия и имам поглед върху двете системи. Тук те учат да мислиш и да се аргументираш, а в БГ всички трябва да са съгласни с преподавателя....иначе мислете му, ако изкажете мнение, различно от неговото.
169
0
 
0
 
! Отговори
Кристина преди 14 години
Поткрепям напълно! Половината незнаят и какво са завършили, да не говорим, че реализацията е НУЛА, за някои споециалности. Обаче, да ... после реват няма работа, еми да са мислили преди да запишат океанология, по тея ширини има особен дефицит на кадри за тази спец. примерно.
168
0
 
0
 
! Отговори
инженер до 154 преди 14 години
прав си.само че за да работя като системен администратор не ми искат знания на инженер,а диплома за такъв и умения.А повярвай ми уменията не се придобиват в университета,а по време на работа.
167
0
 
0
 
! Отговори
Да, да преди 14 години
Бе точно Борислав Борисов да ми говори какъв проблем е корупцията - пардон... Да си гледа интелектуалната собственост и интелектуалния багаж - висшето образование в България е на това положение заради такива като него.
166
0
 
0
 
! Отговори
Калин преди 14 години
Искам да кажа,че всеки е мераклия за диплом, но не всеки е годен за нея. Селтака с диплома пък дори и да е от идеалния център е опасен. Той си е ***......
165
0
 
0
 
! Отговори
от където преди 14 години
Всяка неграмотна мутра и ниско интелигентна фльорца може да си купи ВИШО. След 1994 г. истинските висшисти спадат право пропорционално на завършващите.
164
0
 
0
 
! Отговори
Кристина преди 14 години
Аз съм много далеч от тая мисъл, че вски "требе да е с вишо", има хора които имат акъл и са мотивирани, да учат има нещастници които си купуват дипломите, вторите не се виждали уни. от вътре. Точно, тея трбява да ги разкарат. А относно инвестициите..... кво да кажа то е ясно с една дума България. Много му е еня на някой, че те студентите не са виждали компютър примерно пък учат информатика..... Качеството на образованието е без коментар.
163
0
 
0
 
! Отговори
Кристина преди 14 години
Някак си не те разбирам. Искаш да кажеш, че някой хора са студенти, само за да се водят такива? Такива просто не завършват, отделно всеедно пък има преференции, че си студент :) Аз поне такива, не съм срещала.
162
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
еййййййй всички тук сте прави особено Калин! Браво Калине! Те се клонират бе, единят на лекции, а другият на работа и накрая диплома. Що е то?
161
0
 
0
 
! Отговори
kalin преди 14 години
Една диплома върви със специализации стажове и сертификати!Или поне трябва. в бг обаче заради скотоумците не е така!Нямало пари *** как ще има.. с тези общежития и сметки покрай тях!Кой университет може да си позвили да привлече инвестиции и да развива научна дейност!Един два са в бг .. държавните вузове са се првърнали в приют за маргинали!От всеки студент не става!
160
0
 
0
 
! Отговори
Калин преди 14 години
Никой не оспорва правото на образование на всеки!Дават се възможности на всеки.. не става дума за ограничения а за равнопоставеност и социална справедливост!Родители отделящи за образованието на детето си трябва да се поткрепят!Обществото не може да издържа пастмина зидаро мазачи...който не ходят на лекции а само реват *** било им скъпо!Излиза ми по скъпо да ги издържам още по скъпо да ги търпя!Млад човек, но ми писна от грозилища в университетите!
159
0
 
0
 
! Отговори
Кристина преди 14 години
Ок, ама ако мама и тате немогат да плащат, това означава край, неможе да се опиташ сам да успееш в тоя живот така ли? Отделно съвсем не съм съгласна, че подбиват пазара, ако говорим за квалифицирани кадри. Там дипломата не ти усигурява работа, ако не покажеш, че найстина можеш. Да за неквалифицирания труд, вероятно си прав, но все пак на един студент неможе да се издържа с кой знае колко квалифицирана работа, тъй като той точно за това учи да придобие, някакви компетенции.
158
0
 
0
 
! Отговори
Geronti преди 14 години
svari sa 4orbata siga 6i hoda da qm,aide mn zdravi na si4kiti,i pak da sa 4uimi za hubav povod...
157
0
 
0
 
! Отговори
Калин преди 14 години
Това,че били мотивирани си е насадено мислене!Мама и тате а ко искат да осигорят бъдещето на детето си, да мислят от време!В нормалните страни е така.В болшевизирано бг примитивизма си е на власт и резултатите са видни!Мотивация е много условна, ти може да си бил добър барман, но информатик едва ли. Има пазар на труда те го подбиват мила. Това е истината, страната има нужда от специалисти. Да си държавен служител.. или добър адвокат, не те прави специалист или добър юрист!