Без преструвки: поляците за Първанов, царя и Надежда

Как стана така бивш комунист да е президент?
Обновена: 27 окт 2010 07:47 | 27 окт 2010 07:45,
109
Без преструвки: поляците за Първанов, царя и Надежда
Александър Квашневски. Снимка: БГНЕС

Полският президент (в периода 1995–2005) Александър Квашневски обявил Надежда Нейнски за най-красивия външен министър в ЕС, а неговата съпруга Йоланта запитала: „Как стана така, че Първанов спечели изборите“.

Това разкрива в биографичната си книга „От Гомулка до Квашневски и от Живков до Първанов“ известният преводач от полски език Божко Божков. 

Божков е най-дългогодишният държавен и правителствен преводач от полски език в България. Книгата, която излезе неотдавна, е изцяло финансирана от Полския институт в София. 

Бивши комунисти и бивши царе

В „От Гомулка до Квашневски и от Живков до Първанов“ Божков разказва как през 1997 година Лех Валенса казал на Петър Стоянов: „Господин президент, за съжаление добре подготвени кадри имат комунистите. Кой можеше преди да пътува в чужбина и да набира опит? Те! Техните синове и дъщери имаха възможност да учат в чужбина, да придобиват знания. Нас не пускаха! А сега на нас се падна отговорността да извършим основните промени в държавата – и в икономиката, и в образованието, и в армията, и т.н. Нямаме подготвени кадри във всички области, но се учим в движение и ще вървим напред. За това са необходими и средства. А Западът какво ни казва: ние ви помогнахме да се освободите, сега сте свободни, оправяйте се сами!“

През 2003 година пък президентът Александър Квашневски се обърнал към Първанов: Вие, българите, учудихте света: президент – бивш комунист, министър-председател – бивш цар! Такава комбинация не се среща никъде!

След това полският президент попитал Симеон Сакскобургготски: „Господин министър-председател, бихте ли ми казали как вашите роднини от различни династии се отнесоха към решението да станете министър-председател на република? Не бяха ли шокирани?“.

Сакскобургготски отговорил с усмивка: „Някои от тях, в известен смисъл, да. Аз просто казах, че такова е желанието на народа, а нали казваме: „Глас народен, глас Божи“. Реших да опитам, да видя как ще се справя на една такава длъжност“.

Легендарният Квашневски

Божков разказва, че полският президент (в периода 1995–2005) Александър Квашневски умее да създава приятна и спокойна атмосфера около себе си, като се държи много непринудено. 

През 1997-а на среща с Иван Костов полският президент подхвърлил между другото: „Вие например имате най-красивия министър на външните работи в Европейския съюз!“

„О, там има и много други красиви жени“, репликирала Надежда Нейнски.

Да, но България е номер едно! – категоричен бил Квашневски.

Задух в Шоуто на Слави

В книгата си Божко Божков описва неприятните преживявания в „Шоуто на Слави“ на съпругата на Квашневски – Йоланта, която гостува на предаването през 2004 година. 

Още в гримьорната ни посрещна силно „затоплен“ въздух и задух, пише преводачът.

Йезус Мария – възкликнала пани Йоланта.

Не зная как е сега, но тогава просто не можех да си обясня как такава богата фирма не е в състояние да си инсталира един климатик, с каквито е пълно навсякъде! (...) Когато се прибрах вечерта, сакото ми беше потънало в пот, разказва Божков в книгата си.

Преводачът пише и за разговор между него и Йоланта Квашневска, в който тя запитала: „Кажете ми, моля ви се, как стана така, че Първанов спечели изборите?“

Не Първанов ги спечели, а Стоянов ги загуби. Стоянов започна да размахва компромати срещу един от конкурентите. Това отблъсна хората, обяснил достоверно събитията Божков.

Ние доста се учудихме – казала първата дама, – не очаквахме такова развитие на събитията. Значи погрешна тактика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: Шоуто на Слави
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Da si polqk e diagnoza.
89
0
 
1
 
! Отговори
EMIGRANT преди 13 години
TAZI POLIAKINIA ZA DARJAVNA SIGURNOST NE E LI SLUSALA ? AMI DA I KAJEM : GOCE GO NAZNA4IHA A MADRIDSKOTO 4U4ELO GO KUPIHA !!!
88
3
 
7
 
! Отговори
pepi_55 преди 13 години
Мале, много е зле тоя народ. Един пише, че бананите са му жизнено важна храна, друг не знае и не прочел, че Квашневски е от полското БСП ( обяснявам като за по-прости и затова ми се струва неуместен въпроса му), трети пък разбрал от филмите, че по време на войната поляците били изпращани в съветски концлагери. И т.н. Така е, на младите в главите е пълен хаос , защото целта е постигната. Те просто не знаят на кой свят са.
87
1
 
0
 
! Отговори
аз преди 13 години
Търсете отговора младежи и четете. Аз съм противник на това да се дават готови отговори, глупости от типа "горе ххх", "долу ххх", "да живей ххх", и т.н. са индикатор че се крещи преди да се мисли.Не само да четат и да не поддават на измислени настроения, ами да се вземат в ръце и да подреждат нашата си държава, да не бъде вече измислена.Историята си е история, тя е вече минало. Стига сме се опрвдавали с което, трябва да се гради настоящето, което зависи от младите и е за тях.
86
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
23 август - международен ден за възпоминание на жертвите на сталинизма и нацизмаДенят е избран заради подписването на пакта "Рибентроп-***" - 23.08.1939, с който Сталин и Хитлер де факто разпределят помежду си части от Европа.
85
1
 
1
 
! Отговори
мелодия преди 13 години
до 91 - 21 век не е най-добрият век / както е тръгнало - дано не се окаже последният век за човечеството/ ------- до 92 - благодаря за поздравчето, ще ми е особено приятно ако е от типа *Високи сини планини* или *Хей,поле широко* или *Свири хармонико* или българският химн /е нямат нищо общо с 21-ви век,но имат голяма стойност /
84
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По същата причина поради която бивш агент на ком. тайни служби на Полша /Лех Валенса / стана президент на страната.
83
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По време на войната повече от 2 милиона поляци са пратени в съветски концентрационни лагери, където половината умират заради ужасните условия.
82
0
 
4
 
! Отговори
liolio преди 13 години
цялата държава е бивша няма я
81
3
 
4
 
! Отговори
Офф... преди 13 години
"Как стана така, че Първанов спечели изборите, ... президент бивш комунист, министър-председател бивш цар - щом държавен глава на държава от бившия Соц.блок до такава степен не е наясно и се чуди на този факт, то само показва, доколко чужденците висши държавници НЕ познават обстановката в БГ и колко грешна, и нереална, и неавтентична е тяхната преценка за БГ. Визирам ЕК, ЕС, Брюксел, Америка..., които БОКО редовни ни вре в очите, мигар са меродавни.
80
12
 
7
 
! Отговори
Ne преди 13 години
е, поне гадните поляци не идват вече на тумби в България - мажеха се с олио вместо крем против изгаряне. Много са противни. Повечето са свързани с богати еврейски фамилии в САЩ - Нейнска как още не преподава там? Защо не "обучиха" нашите нови демократи? Ами те се настаниха на крадливите позиции - "Стани, та да седна аз". Е затова загубиха изборите и се завъртяхме от цар - *** на цар - тиква! ***, по-***, най-***, тиква, кратуна, гейберук.
79
2
 
10
 
! Отговори
факти преди 13 години
На 17 септември 1939 Червената армия започва бойни действия въпреки полско-съветския пакт за ненападение. Срещите с германските войски се превръщат в пиршества и снимки за спомен от победата.
78
3
 
16
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
За съжаление не е мръднал. Тук е и ни управлява с откраднатите от нас пари. Поради генетично заложената селяндурщина, алчност и завист децата и внуците на топ комунистите само плюскат, живеят в разкош и ни затискат все по-дълбоко в блатото. Те не търпят демокрация и за тях богатството не е инструмент за просперитет на нацията, а начин за гъделичкане на егото им. Най голямото проклятие на България се нарича БКП(БСП).
77
2
 
1
 
! Отговори
pff преди 13 години
Едно мелодично поздравче до "мелодия"
76
1
 
4
 
! Отговори
pff преди 13 години
До "мелодия" - мисленето ти не съотвества на 21 век!!! Алоо алоо в Русия съм, в Русия съм...
75
2
 
5
 
! Отговори
Потап преди 13 години
до 85:Двойният парад (Вермахтът и Червената армия) състоял се на 18.09.1939 г. в Брест-Литовск (Полша) е обективен исторически факт (съществуват и солидно количество снимки от тогава). 2 дни по-късно на 20 септември германските войски в източна Полша се оттеглят към линията, договорена според германско-съветския договор от 23.08.1939 г. Червената армия се придвижва зад тях и окупира бившите съветски територии.
74
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много млади хора се питат защо сме толкова бедни?Можете да не се терзаете с глупави въпроси и да заминете в по-развити страни и да се интегрирате и да забравите че сте Българи.Можете да останете тук и да търсите остров на благоденствие и спокойствие в нашата разорена родина.Търсете отговора младежи и четете. Аз съм противник на това да се дават готови отговори, глупости от типа "горе ххх", "долу ххх", "да живей ххх", и т.н. са индикатор че се крещи преди да се мисли.Четете, Четете ...
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе свириш фалшиво.
72
4
 
2
 
! Отговори
мелодия преди 13 години
до 49 - коментарът Ви не е съпоставим с моя - не е мащабен ------до 60 - коментарът Ви не съответства на моя - не коментирате по същество /справка-последното ми изречение /
71
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А статийката нещо ще я махат. Въпреки че е коментирана, т.е. радва се на интерес.Сложиха я най-долу.Е журналята са ком. възпитаници.