Аполонски развлечения

Педантична селекция за най-доброто на тазгодишната Аполония. Стягай гащи и бягай към морето! Преди това се отбий тук и виж какво не е за изпускане...
30 авг 2007 16:12,
Аполонски развлечения
Плакат: Аполония

Аполония започва и ако сте си събрали багажа и се чудите къде да отидете този уикенд (или тази седмица), ето едно предложение. Делено на множество такива, защото на фестивала тази година има доста интригуващи събития за всеки вкус (мирис или осезание).

Лично ние, понеже сме супер подредени педанти, сме си разделили целия фестивал на групи събития, изпечатали сме си програмата и на едно голямо табло с цветни химикалки сме си оградили къде какво и кога да видим. Общо взето, селекцията ни изглежда така:

Театър. Всеки ден в Читалище "Отец Паисий" от 18:30 ч.

Първото предложение е за новото представление на Въскресия Вихърова - “Ужасните родители” (предишното чудесно попадение на режисьорката беше “Домът на Бернарда Алба” в Народния театър). Текстът е на Жан Кокто, а сюжетът разглежда изострените семейни отношения с развеселяваща изобретателност. Този сезон ще се играе в театър София, така че ако искаш с надменен поглед да се хвалиш, че вече си го виждал, може да наминеш през читалището в петък, 31.

Останалите неща не ни вълнуват, защото (наш ред е да се изфукаме), сме ги гледали. Все пак да знаеш, че в програмата според нас с приоритет са: “Куклен дом” на Стоян Радев(01.09), “Старицата от Калкута” на Явор Гърдев(08.09), “Сътресение” на Мариус Куркински(06.09) и “Мъртвешки танц” на Маргарита Младенова(05.09).

Класическа музика. Всеки ден в Археологическия музей от 19.00.

Тук има всичко. И всичко ни харесва. Не отказваме нищо. Най-малкото защото в програмата не е обявено какво ще се свири. От нас се изисква просто да предупредим за страхотни музиканти и класика на брега на морето. Както и да го погледнеш, звучи супер.

Книги. Представяния и четения всеки ден в Художествената галерия.

Разбира се, ще започнем с Джак Харт и представянето на новата му книга, която толкова ни хареса, че беше книга на седмицата. Представянето на “Размишления в катраненото буре” е на 4 септемри от 18.00 часа.

Винаги с удоволствие бихме чули какви ги върши Елизабет Костова. Предпремиерата на новата й книга е на 1 октомври от 20.00 часа, а събитието на фондацията й – на 01 септември – от 18.00 часа.

За Георги Господинов вече знаем, но ако случайно сте изпуснали някоя от стихосбирките му, може да се стихосберете с него на 6.09 от 20.00 часа и да наваксате. Бонусът са няколко нови неща, публикувани в последната му книга - “Балади и разпади”.

Сред останалите пишещи, зад които бихме надничали са Юлиян Попов (4.09 от 20.00 часа.), Димитър Динев (2.09 от 20.00 часа) и бившият сръбски министър-предстедател – Любчо Георгиевски (8.09.от 18.00 часа).

Кино. И него го има. В Амфитеатъра

Тук сме непоклатими и единодушни, че най-интересното, което можем да видим, е новият филм на Андрей Паунов “Проблемът с комарите и други истории” (6.09, 23.00 часа). Той вече има няколко награди от международни фестивали и се носят слухове, че е много добър. Искаме да визуализираме!

Иначе ни е интересно какво ново е сътворила Адела Пеева. Особено след няколкото й награди (Международен фестивал на етнографския филм в Сардиния, Петия международен фестивал за документални и късометражни филми "Докуфест" в Призрен и Международния фестивал "Дни на документалното кино" в Лубин, Полша) за предишния “Чия е тази песен”. Нейният нов филм е “Развод по албански”(7.09, 23.00 часа).

Бихме си припомнили и хубавите времена и филми от Ранно пиле на 8.09 от 23.00 часа.

Музиката. В такт с вълните под звездите.

По традиция е предимно джаз.

Първата спирка е концертът на Акага & MELLOW MAC на официалното откриване на 31 от 20.30 часа в Амфитеатъра.

Следващата – на Мариана Попова със специален гост - Орлин Горанов, на същото място от 21.00 часа на 5. 09. Бихме чули и Gravity Co на 7.09. За любителите – дуетите на Васил Петров с гласовити колежки са на 8.09 от 21.00 часа.

Всеки ден в сладкото джаз - клубче ОББ в Стария град може да се насладим на чудесни музиканти и високи цени на напитките. Селекцията тук е наистина трудна работа, защото всичко си заслужава. Ама наистина всичко. Затова – просто проверете програмата.

Паралелно с всичко изброено досега, има:

Изложби в Художествената галерия в Стария град - Съвременно българско изкуство от колекцията на СГХГ, Колекция на Британския съвет, Николай, Иван и Лидия Абрашеви, Николай Панайотов, Даниела Олег Ляхова, Международно триенале на сценичния плакат и Филми за проекти на Кристо и Жан-Клод.

В Читалище Отец Паисий е Фотографската изложба на Canon Bulgaria.

В Етнографски музей е Пленер на студенти от НХА. В Археологическия музей - Изложба на Тодор Ставрев, БТА - Бургас

Аполония е на http://www.apollonia.bg/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание