Никой не прегръща като дете, което спасявате!

Хиляди са били евакуирани от хеликоптерната ескадрила на сръбската армия
Обновена: 22 май 2014 17:18 | 22 май 2014 10:26, Елка Василева
41
Никой не прегръща като дете, което спасявате!
Снимка: Reuters

„Когато пристигнахме в Обреновац, бяхме шокирани. Хората бяха мокри, кални, уплашени, объркани. Гледаха ни като последен лъч надежда. Силата на прегръдката на дете, което спасявате и носите към хеликоптера, никой не може да опише“. Това разказа пред сръбския вестник „Ало“ старшина Зоран Сокич от хеликоптерната ескадрила на армията на Сърбия, която евакуира хиляди хора от наводнените райони в Сърбия през последните дни.

„Най-трудното беше, че знаете, че не можете наведнъж да качите всички. Първо трябваше да бъдат евакуирани децата, бременните, майките с деца, болните и старите.  Представете си какво е чувството, когато трябва да разделите семейство! Например бременна жена, която трябва да се раздели със съпруга си“, разказва Сокич.

Трябваше да успокояваме хората и безброй пъти да ги убеждаваме, че няма да си тръгнем, докато не евакуираме и последния човек и със сигурност ще се върнем за тях, макар и самите ние да останем тук, обяснява той.

Майор Владимир Гърбович, заместник-командир на ескадрилата, който е пилотирал хеликоптер, каза, че ескадрилата е работила буквално при военни условия.

Той разказва, че най-много се е измъчил при спасяването на болен и изнемощял старец. Неговата жена съобщила, че болният й мъж е останал вкъщи, защото не можел да се спаси с лодка като нея.

„Когато долетяхме над къщата, трябваше да спусна машината много ниско, да внимавам опашката на хеликоптера да не удари дърветата и да задържа машината на едно място 20 минути, докато спасителят се спусне по въже, привърже стареца към себе си, подсигури го и след това полека ги прехвърлих и ги спуснах на близкото футболно игрище“, обяснява Гърбович.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
1
 
! Отговори
TRAKIEC преди 9 години
DO 13:AH OBURKAL SI SI NIKA....... TRQBVASHE DA TI E KYURD!!! PONEJE SURBITE SA BRATQ EDINSTVENO NA KAFQVITE MIRIZLIVI KYURDI(PONEJE I TE SA SU6TITE) TAKA CHE AIDE ZAMINAVAI DA POMAGASH NA CIGANSKITE SI SUBRATQ CHAKAT TE HAHA
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до кугъра$$$ за гориво нема. най малкото са част от военната авиация. тук пожарна авиация нямаме, а за да се изпратят ще настане един цирк с документи и бюрокрация.......
32
0
 
3
 
! Отговори
до 30 преди 9 години
Абе това че си не вярващ не слагай другите под твои знаменател.Като искаш изказвай се от лично меистоимение.
31
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За разлика от нас са си нация - гледах как тръгват автобуси пълни с доброволци към наводнените места.
30
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сърбите са пичове.
29
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рашънките изпратили 4 хеликоптера и се наср*ли, сега ще трябва да ги възхваляваме и да им се кланяме, че са освободили сърбите от...наводнението
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От своя страна министър Стефанович благодари на ЕС за дарението, благодарение на което над 1 000 домакинства ще имат ток.Генераторите ще дадат възможност преди всичко тези населени места, които са останали изцяло без снабдяване с електричество, да могат да започнат да функционират по-добре, каза министърът. А това, ***???
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Над 220 обучени спасители от страни от ЕС работят в наводнените райони в Сърбия, съобщиха сръбските медии. Със спасителни лодки, хеликоптери, помпи и друго оборудване те помагат за евакуацията на населението и саниране на последиците от наводненията. А това от съседна статия???
26
5
 
8
 
! Отговори
само ЕС преди 9 години
Ще гледаме на всички хора да бъде върнато и платено това, което са изгубили, да организираме строителните работи. Ще имаме достъп до фонда за солидарност, Сърбия сама ще кандидатства за помощ от фондовете на ЕС, посочи Вучич.А това не го броим, а, важното е да хвалим Русия и да плюем ЕС предизборно, тъпири
25
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най големият потоп? В Япония измряха 100 000 човека за няколко часа.В Сърбия жертвите са колкото в БГ умират за няколко дни от ПТП. Жалко за тях,но честно казано не ми пука.Както и на тях за мен ако бях в същото положение.
24
6
 
22
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
Адекватно действие ...дано няма повече жертви ! А дали ще реват после колко пари е струвала цялата операция и тия хеликоптери ? Ако беше тук в България мале мила ....колко бързо щеше да се забрави доброто и щеше всичко да се обърне в пари и панаири ......
23
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Срамота е, че за три дни сме събрали ЦЕЛИ 1000 лв. по дарителските сметки!"Коко Динев е превел половин милион по сметките на БЧК за Сърбия.
22
2
 
21
 
! Отговори
до кугъра преди 9 години
Ами по-рано изпратихме 7 пожарни автомобила, мотопомпи и лодки, ама великите кугъри как да ги вдигнем, нали е облачно и дъждовно...
21
5
 
36
 
! Отговори
Кугара преди 9 години
Абе нашето правителство защо не изпраща хеликоптери да помагат на хората? За какво ги дадохме тези стотици милиони евро за кугари-мугари и не знам си какви още летящи тенекии!?!
20
7
 
54
 
! Отговори
Бойко тъпото преди 9 години
Там хеликоптерите ги използват за евакуиране на хората, у нас се разхождат хрантутковци и тикви над магистрали и до частни мачове.
19
0
 
58
 
! Отговори
AZ преди 9 години
Статията е прекрасна,браво момчета!
18
8
 
20
 
! Отговори
Прелюбодейников преди 9 години
Е, недейте така. И ЕС не бездейства. В Брюксел е била сформирана комисия. Отпуснали са 35 милиона евро (ама на комисията, не на Сърбия). И наша Кристалинка е била там, и тя ще вземе парче от баницата. Какво само ми ги хвалите тия руснаци с техните хеликоптери....
17
0
 
22
 
! Отговори
9 преди 9 години
Е целта на медиите е разединение естествено,никога не са в услуга на народа! Вижте какво се случва във Венецуела и как нищо не се споменава съвсем умишлено...тотално медийно затъмнение. Добре,че има интернет,че хората с "отворени очи" да са в час...
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен явно има изтрит коментар беше до 12 сега е до 11
15
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 12 - има малка разлика от това да спасяваш хора от природно бедствие и 3-*** ***, които сами са си го направили, и за капак, вместо да седят на едно място след като се обаждат по телефона и им се казва не мърдайте, че да ги намерят по-лесно, да хванат гората в неопределена посока.