Ердоган несъгласен: Страната не е във валутна криза!

Спада на лирата - планирана от тези, искали да свалят правителството
12 авг 2018 15:45, Петя Славова
186
Ердоган несъгласен: Страната не е във валутна криза!
Снимка: Reuters

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в събота отвхърли твърденията, че страната му се намира във валутна криза, определяйки спада в турската лира като "волиталлност", която няма нищо общо с икономическите фундаменти, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Говорейки, след като президентът на САЩ Доналд Тръм удвои митата върху вноса на турска стомана и алуминий, Ердоган описа рекордния 18-прозентов спад на лирата в петък като "ракетите на икономическата война, водена срещу Турция, пише "Фокус".

Още по темата

Според Ердоган, тези, които са планирали свалянето на правителството в проваления опит за преврат през юли 2016 г., сега се опитват да ударят страната през нейната икономика.Той обеща да отвърне на удара, но не назова нито една конкретна страна.

"Тези, които не могат да се съревновават с нас на земята, прибягнаха към планове за онлайн измислени валути, които нямат нищо общо с реалностите на нашата страна, производството и истинската икономика", заяви Ердоган по време на провинциална среща на неговата Партия на справедливостта и развитието в черноморския крайбрежен град Ризе.

"Страната не се разпада, нито пък се унищожава, банкрутира или изпада в криза", заяви той, добавяйки, че изходът от "валутния план" е да се засили производството и да се "минимизират лихвените проценти".

Турската лира изгуби около 40% от стойността си само през тази одина, предимно заради притесненията от влиянието на Ердоган върху икономиката, редицата му призиви за ниски лихвени проценти в лицето на високата инфлация и влошаващите се отношения със САЩ. Двете страни си противоречат по широк набор от въпроси - от различаващите се интереси в Сирия, до турските амбиции за закупуване на руски отбранителни системи и случая с евангелисткия свещеник Андрю Брънсън, който е съден в Турция по обвинения за тероризъм.

"Ердоган също така намекна за "Краен срок" за предаването на Брънсън, въпреки че не спомена точно САЩ да са наложили такъв. "Те ни заплашиха, заявявайки че трябва да го изпратим до 18.00 часа... Това не е някоя случайна страна. Това е Турция", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хо - хо - хо! Тоя ердоган е толкова глупав, че успя да съсипе Турция. Тежко и горко на турците, един *** им съсипа държавата.
113
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по смешното ще е ако централната банка утре продължи с напъните си да върне курса под 6 лири, щото хептен ще си метнат резерва през прозореца у Босфора, досущ като нашите пенсионери
112
11
 
7
 
! Отговори
haha преди 5 години
До 102Има много фактори които определят лихвите... Нищо не е толкова просто. Ако внасяш малко а изнасяш много всеки спад на валутата ти е предимно добре за теб и обратното....
111
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помня България при Виденов за една година долара от 50 лв. за долар стана 3000 лв. за долар.
110
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ми той какво очаква, преди изборите пусна печатницата и сега олелеле мале, некой ми......
109
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
8 лири за евро, още може ........... айде юруш на 12 лири за евро ;)
108
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да стабилизра държавата и да върне доверието в лирата в момента трябва да вдигне лихвата на нива от 40 %. Трябваше много по-рано да се направи това.
107
5
 
24
 
! Отговори
Турция преди 5 години
беше едно ГОЛЯМО НИЩО преди да я приемат в НАТО: оттам спечели пари, престиж, образовани кадри и всичко, което е СЕГА. В момента иска да изнудва и обявява закупуване въоръжение от Русия.Иска да играе сложни игри; да бъде член на ЕС( как?, да изнудва НАТО, да се въоръжава от Русия).
106
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямало било валутна криза, преди 1 месец долара беше 4 лири, сега е 7 лири.Утре колко ще е не се знае.
105
6
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 103Би могло, ако е дьонме, като теб!
104
7
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 98Ми, прав е да го е страх, неговите противници не са от тези, които вярват в изборите!
103
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При Турция проблемът е, че заради това *** на снимката страната е пред гражданска война, укрепи ПКК, укрепи Гюлен, унищожи армията, сега ще бере плодовете. Най-големият приятел на Гюлен беше Ердоган, сключи примирие с ПКК и им даде време да се съвземат след ареста на Йоджалан. Направи няколко процеса срещу висшите офицери и обезглави армията.
102
9
 
25
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АмуджаСега изгледах митинга на Ердоан в Трабзон.Чичо Сам ако си мисли ,че ще успее да пречупи турчина се лъже дълбоко.Този народ не е като другите-той не кляка и не коленичи пред никого.........................Само при първа възможност бяга в Германия !
101
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До hahaВиж сега при такъв спад за никой не е добре, в това число и за износителите и за вътрешния пазар, защото това ще доведе до повишаване на лихвите, представи си примерно една турска компания, независимо дали е износитела или вносителка, ако до преди половин година е имала лихва от 7-8 % за оборотните средства от утре тая лихва нарастне на 14-15 %, сещаш се какъв ще е резултата, да не говорим че подобни лихви тотално ще блокират новите инвестиции и вътрепното потребителко търсене
100
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко му е. Само бой по кухата анадолска кратуна.
99
0
 
8
 
! Отговори
haha преди 5 години
До антизападопоклонникTo пък защото като няма спад на лева, цените на стоките не се повишават, ама изобщо!****************************************************************************Капитализма за да може да съществува нормално има нужда от инфлация тоест постоянно повишение на цените. Такъв е сегашния модел...
98
1
 
15
 
! Отговори
Тръмп преди 5 години
"Страната не е във валутна криза" - 18% спад - за сега. - Чакайте, още не съм написал втория, третия, четвъртия си туит!
97
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то митинга не случайно е в Ризе, от който край е и самият ислямист. Там за него са най-много и гласовете.Защо го е страх да направи митинг в Измир например? Защото в Измир най-малко хора гласуват за него.Вече в големите градове ще е опасно да се правят митинги явно. Там Ризе, Диарбекир може...
96
3
 
10
 
! Отговори
Помнещ преди 5 години
До 88Хората с комунистическо мислене като тебе все си мислят, че някой е длъжен да им дава. Комунистическите идеи са само идеи и нищо повече. Или изродени като "дайте да дадем".
95
6
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 90Е, за теб е лесно, щом по телевизора са го показали, край!