От Скопие: България е много мощен враг на РС Македония

България беше не само фашистка, но и национал-фашистка държава, казва историк
18 апр 2022 14:46, Елка Василева
406
От Скопие: България е много мощен враг на РС Македония
Снимка: БГНЕС

Дни след откриването на Културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля коментарите в Република Северна Македония продължават.

Още по темата
Председателят от македонска страна на съвместната историческа комисия Драги Георгиев коментира за Дойче веле, че именуването на клуба на името на Иван Михайлов „не е нищо друго освен умишлена провокация, която изпраща и послание“. „Това е историческа личност, която заради идеите си за несъществуваща македонска нация получи изключително негативно отношение от македонците. И когато името на такъв човек се налага като име на културен клуб на територията на македонската държава, а Иван Михайлов няма нищо общо с културата, то може да се разбира само като арогантна провокация или дори като акт, противоположен на т.нар. приятелство“, смята Георгиев, според когото този акт поставя под съмнение всички други опити за намиране на решение на недоразуменията между България и Република Северна Македония.  

„Защо е отворен клубът в Битоля, пробългарското течение ли е най-силното в Битоля?“, попита историкът Тодор Чепреганов по македонската ТВ 24. „Не можеш да бягаш от историческите факти.  България беше не само фашистка, но и национал-фашистка държава. Защо Петков и неговото политическо обкръжение не отидоха вчера да се извинят и да се поклонят на паметника на 3000-те евреи, които бяха депортирани от Битоля, а дойдоха да се отбележат в откриването на културен клуб на името на Иван Михайлов“, попита той.

Според бившия председател на парламента в Република Северна Македония и председател на Нова социалдемократическа партия Тито Петковски и за най-големите оптимисти в страната вече е станало ясно, че „след прераждането на фашизма от българското държавно ръководство в Битоля, (Република Северна) Македония няма да влезе в ЕС.“  По думите му България води икономическа война с Република Северна Македония.

„От 16 години, откакто получихме статут на кандидат, само от първото българско вето до днес, (Република Северна) Македония загуби над 250 милиона от европейските средства, които биха могли да бъдат включени в нашето развитие. Най-накрая трябва да разберем, че страната е изправена пред много мощен враг, освен това членка на ЕС. Посланието от Битоля е ясно и недвусмислено - признайте, че сте българи, така че ще ви позволим да започнете преговори с ЕС“, пише във фейсбук профила си Петковски.

На откриването в събота на Културния клуб „Иван Михайлов” в Битоля присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Кирил Петков, външният министър Теодора Генчовска, посланикът на страната ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов, генералният консул в Битоля Димитър Иванов, бившият министър на външните работи Екатерина Захариева, бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на културата в служебното правителство Велислав Минеков, председателят на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева, депутатите Елисавета Белобрадова, Андрей Гюров и Драгомир Стойнев, други настоящи и бивши народни представители и общественици.  
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
0
 
1
 
! Отговори
Да-а-а-а-а ! преди 2 години
ЗА ДА ИМА МОЩЕН ВРАГ ЗА ВАС, ЦВНАЧИ ВИЕ СТЕ УЖАСНО ГАДЕН, МНОГОЛИК И НЕПРИМИРИМ ВРАГ КЪМ НАС! ТЕЗИ ГИ ОБЛЪЧВАТ НЕПРЕКЪСНАТО С ТАЙНО ОРЪЖИЕ - А ЧИНАВАТ ЗА ЧОВЕЦИ?
317
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако това ще ви успокои-ние на всички сме врагове и всички са ни врагова. Приятели нямаме.
316
0
 
11
 
! Отговори
BG преди 2 години
Вето до дупка - ЕС през крив макарон
315
0
 
11
 
! Отговори
w преди 2 години
С антични хора трудно се преговаря. Античноста не се лекува, тя е вид мания за антично величие и превъзходство над неантичните нации..
314
1
 
8
 
! Отговори
селянин преди 2 години
Мразя македонци !!!Аз съм Българин и ви мразя !!!
313
0
 
2
 
! Отговори
Така е преди 2 години
за това вето , а на Киро оставка щото е продажник лъжец
312
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-големият враг на македонците, са си самите македонци.
311
2
 
18
 
! Отговори
ОТ ВАС НИЩО НЕ СТАВА преди 2 години
До АнонименНЯМА МЯСТО В ЦИВИЛИЗАЦИЯТА ЗА ВАС ! ВИЕ СТЕ ЗА АЛБАНСКА ПРОВИНЦИЯ !!!
310
15
 
2
 
! Отговори
Dik преди 2 години
Колко българи са наясно с фактите, че Ванче е терорист и фашист!?
309
2
 
38
 
! Отговори
български гражданин преди 2 години
Македония е враг на България от дълго време! Проводник на чужди интереси и фактор за дестабилизация. Писна ми от извъртания и опити за промяна на историята! Цар Самуил бил македонец?! А Василий 2 се е казвал М а к е д о н о у б и е ц или Б ъ л г а р о у б и е ц???
308
4
 
45
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
А какво е казал другият Ви враг, освободил Скопие от фашизма (Тодор Александров)? "Не се гаси туй що не гасне!". Признавате не признавате че сте чисти българи истината е една и не можете да я промените. Срамуваме се от вас, но сте ни братя. Елате в пиринския край да питате кой се чувства комунист, БЮРМ-ец или титовец - НИКОЙ!!! Само вие живеете в някаква заблуда и принуда от държавата и никога няма да се оправите докато има УДБА.
307
2
 
43
 
! Отговори
Най-големият преди 2 години
Враг сте си ВИЕ САМИТЕ!
306
2
 
42
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Ай сиктир, бе "македонци"!
305
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се, че се казва Тито този, който го е казал. Нямат ли някой с името Сталин да се изкаже? Нека всички съветско-югославски комунисти да излязат от дупките си, сега е шансът им.
304
3
 
54
 
! Отговори
Awraam преди 2 години
Земя им дадохме,народ им дадохме,език им дадохме,читмо и писмо им дадохме,първи ги признахме за автономна държава,и накрая като подарък и два танка им дадохме,та днес да им насочат дулата срещу България,защото само ,,враг'' не им дадохме.Неблагодарно сърбо-фашистко племе излязоха тези наши сънародници.Че на всичко отгоре ходят в Албания да натискат другите българи дето не се признават за ,,македонци''.Викали им ,,щом ние сме македонци,значи и вие ще сте ,,македонци''и ги заплашвали с убийства.
303
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ес го чака колапс, след схватката с Русия, ако не сведе главичка може да получи и няколко ядрени удара за привеждане в чувство.
302
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петков не е отишъл защото именно е фашизоид, още не е ясно кое поколение, скоро и това ще лъсне.Ха-ха, хи-хи! А вие знаете ли, че ес е фашизоидна организация, сигурни ли сте че искате точно там да членувате?
301
20
 
4
 
! Отговори
МК преди 2 години
до БГ - па вие се кланяте на руските окупатори. Що ние да не се кланяме на сръбските?
300
3
 
36
 
! Отговори
БГ преди 2 години
"Сърбе на върбе ! " Тия докато продължават да се кланят на сръбските им окупатори , заслужават никога да не влязат в ЕС , да ходят със сърбите в Русия ! Да вземат с тях и българските ***, които са един от основните виновници за положението !
299
32
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прави са макетата.От нас нищо не става.