Сърбия: Македония е изконна сръбска земя

Откриха изложба на тази тема в Крагуевац
11 авг 2023 19:30, Стела Стоянова
259
Сърбия: Македония е изконна сръбска земя
Снимка БГНЕС

В сръбския град Крагуевац бе открита изложба по повод 110 години от битката край Брегалница и освобождаването на старите сръбски земи в Македония и победата над българите, предаде БГНЕС.

Изложбата се намира в Народната библиотека "Вук Караджич" и е организирана от проф. Деян Антич от Философския факултет в Ниш.

Според проф. Антич битката край Брегалница не е само "сръбски военен триумф, а преди всичко означава окончателното завръщане на старите сръбски земи от Македония в рамките на сръбското кралство". "Това е важно историческо събитие, защото сърби от всички краища на страната са се били за освобождаването на старите сръбски земи от Македония и след многовековното робство са върнати в държавните граници на Сърбия", каза още той и съобщи, че през "месец септември изложбата ще бъде в град Битоля - РС Македония, където ще се чества Денят на сръбското единство с участието на официални държавни представители от Битоля".

Централно място сред показаните документи заема "Военната прокламация"на крал Петър Първи Караджорджевич. В нея той призовава за мобилизация на сърбите поради "нечовешкото отношение на българите към пленниците и унищожаването на приятелството и братството в старите сръбски земи в Македония". В прокламацията пише, че "българите са извършили престъпление срещу славянството, и всичко това ставало поради техният отказ по братски да се стигне до подялба на тяхната изконна сръбска земя и да се попречи на завръщането на сръбството в Македония". В този документ се подчертава, че в битката срещу българите сърбите ще получат подкрепата от своя гръцки съюзник.

Събитието бе открито от генерал-майор Милорад Ступар. Според него "славната сръбска армия е освободила сърбите от Куманово и Прилеп от петвековното турско робство".

Официалното наименование на изложбата бе "110 г. от втората балканска война и битката при Брегалница". В нея има 23 изложбени пана. Сред основните участници в композицията са Историческият архив на Сърбия и Военно-историческия музей от Белград
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
21
 
! Отговори
Диана преди 8 месеца
Стари сръбски земи в Македония?!...Гладна кокошка, просо сънува! Старите сръбски земи са само тези, които изгонените от Западна Европа сърби са ползвали под наем от Римската Империя - всъщност, няма такова понятие като "стари сръбски земи" - сърбите са били наематели на земи на Балканския полуостров и не са притежавали никакви земи тук...Просто, като всички ци.г.ани, са започнали да крадат земи насам и натам след колапса на Римската империя - всички сръбски земи са крадени!...
136
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Името Македония може само Гърция да ги използва защото по време на Филип и Александрос всичките славяни са били в дъното на Сибир
135
1
 
1
 
! Отговори
Ийст-ромей МАСОНИ-6 преди 8 месеца
Според древни летописци още КОНСТАНТИН ВЕЛИКИ приемайки Християнството е наредил робството да бъде премахнато из цялата мегаломанска Римска Империя само дето хуманистичното му начинание било неуспешно и се сгромолясва................. Юстиниан Велики даже вероятно убеждавал германците че са същите РОБИ като Славяните на РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ Хуни и Авари.........Създателя на България Християнския Патриций КУБРАТ приема мисионерска Константинопол мисия да освобождава робите........
134
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Влади Не винаги не винаги. Спомни си 1948 г. Сталин се скарва с Тито. 1922 г. Сталин е с България срещу Югославия. 1991 Елцин е с България срещу Милошевич.
133
4
 
24
 
! Отговори
Влади преди 8 месеца
Сърбите винаги са били галеното дете на Русия на Балканите. Даже през комунизЪма , когато Югоимперията го играеше необвързана, югославски офицери се обучаваха в съветски военни академии.Нашите червени русофили винаги са били освен руски и сръбски мекерета, колкото и да се правят на патрЕоти и уж реват за Македония. Това е истината, сърбите не са ни приятели, а враг с нож зад гърба.
132
5
 
3
 
! Отговори
Ийст-ромей МАСОНИ-5 преди 8 месеца
На мирните преговори с Аспарух византийците правят следното::::::Подаряват на персийскоарийския етнос на БЪЛГАРИТЕ автономната византийска тема на Седемте Славянски Племена като в замяна БЪЛГАРИТЕ се задължават да продължат да воюват за освобождаване на РОБИТЕ (Servus то ест Севери) от робство към робовладелски етноси и прочие
131
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма смисъл да се караме с македонците, знае се от къде идват проблемите.
130
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Учете история Раковски не познава нищо. Точно Русия ни помага срещу турците а всички други са срещу България. Ако с Турция е добре защо вдигаме априлското. Ако с Авструнгария и Германия видяхме войните и загубите. С Англия и Франция щяха да ни потурчат на Гърция или Турция пак.
129
1
 
2
 
! Отговори
До USASUPER КИРО НОФ преди 8 месеца
Много ли сте?
128
5
 
13
 
! Отговори
До Хърватско преди 8 месеца
Адриатическо,Йонийско и бяло море е Българско,както Одринско и Северна Добруджа и влашко са Български територии а югопомярските мекерета могат само питички да търкат в джамията.
127
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Отдавна не е. Защастие това недоразумение Югославия се разпадна.
126
3
 
3
 
! Отговори
Ийст-ромей МАСОНИ-4 преди 8 месеца
АВАРСКИЯТ ХАГАНАТ доказано извършва геноцидни чистки срещу българският етнос по време на Аспарух като оцелелите бягат към СОЛУН а векове по-късно вероятно Аварите превземат България и избиват цялата династия на Аспарух след което оставят окупационен корпус и си заминават............................ АВАРСКИЯТ ХАГАНАТ е бил СЪЮЗНИК на Арабския Халифат за окончателното унищожение на Византийската Империя която е СПАСЕНА от Християнския Светец Канасюбиги ТЕРВЕЛ..............
125
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Така наречените великосърби си приличат с руските мужици : СЪНУВАТ И БЪЛНУВАТ ВЕЛИКА ИМПЕРИЯ. АМА ОТ НАЦИИ С РЪЗЛИЧНИ КУЛТУРИ, НЕ МОЖЕ ДА СЪШИЕШ ПАРЦАЛЕНА ЧЕРГА, БЕЗ ДА СЕ РАЗПАДНЕ НА ОТДЕЛНИ НАЦИИ !!! ЦЕНТРАЛИЗМЪТ РАЖДА ДЕСПОТИЗЪМ И КОРУПЦИЯ !!! ВСИЧКО ЗАГНИВА И СЕ РАЗПАДА !!!
124
2
 
16
 
! Отговори
Югопомярските преди 8 месеца
Татари винаги са мразели православна България и са били съюзници с османската империя тези предатели.
123
3
 
15
 
! Отговори
Факт преди 8 месеца
Русия е измислена държава,родена 1721 година от сифилистика Петър Първи.До тогава има монголо-финска Московия.Никога славянско племе не е живяло около московските блата.1944 година същата прокълната Москва създава по свой образ и подобие македонската нация и език,за да раздели българите!!!
122
3
 
13
 
! Отговори
Сръбистанците преди 8 месеца
И макерестанците убиват 200 Български патриоти на връх НОЖОТ.Няма да забравим,няма да простим.Добре,че се отървахме от прекръстените еничери.
121
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем вкратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала още от стари времена с наши праотци и как тя сякога старала да ги завладей, какви же злини им нанесла досега за награда и що са тия кръстили и първите начала образования й дали."(Георги Раковски
120
2
 
8
 
! Отговори
КЪШрашкиОТбалкана преди 8 месеца
КРАЙ НАрашизма НА БАЛКАНИТЕ !!!
119
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да се смееш ли да плачеш ли???
118
6
 
14
 
! Отговори
Учете история преди 8 месеца
"Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни Отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие!"(Георги Раковски, из брошурата "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1861 г., Букурещ.)